Uutinen / 3.6.2014

Tehokasta energiankulutuksen seurantaa huoneistoautomaatiolla Kalasatamassa

ABB ja Helsingin Energia toimittavat huoneistoautomaatiojärjestelmät lähes sataan uuteen asuinhuoneistoon Helsingin Kalasatamassa.  

Mustikkamaan vastarannalle rakennettavissa kerrostaloissa Fregatti ja Fiskari asukkaat saavat järjestelmän avulla lähes reaaliaikaisen tiedon siitä, paljonko vettä ja sähköä huoneistossa kuluu. Uusi ohjaus- ja raportointipalvelu hyödyntää kiinteistön älykkyyttä ja luo vaivattoman tavan taloyhtiölle tuoda edut jokaiselle asukkaalle. Ratkaisu auttaa asukasta ja taloyhtiötä ymmärtämään, missä energiaa kuluu, ja tekee helpoksi ja automaattiseksi sen tehokkaan käytön.

Mittaustieto mahdollistaa jopa 15 prosenttia pienemmän energian ja veden kulutuksen. Tietoja voidaan seurata reaaliajassa myös mobiililaitteilla.

”Mittaustieto ohjaa asukkaita veden ja energian säästöön. Kiinnittämällä huomiota omaan toimintaan, kulutusta voidaan leikata jopa 15 prosentilla”, toimialajohtaja Harri Liukku ABB:ltä sanoo. ”Rakennusten energiatehokkuusmääräykset kiristyvät. Samalla yleinen ympäristötietoisuus kasvaa. Työkalut, joilla saadaan aikaan todellista energiansäästöä, tulevat tulevaisuudessa kasvattamaan suosiotaan”.

 ABB:n ja Helsingin Energian ratkaisu mahdollistaa älykkään sähkönkulutuksen ohjauksen. Asukkaat voivat muun muassa hyödyntää edullisen sähkön tunnit ja näin tasata sähkönkulutuksen piikkejä, siirtää kulutustaan edullisemman sähkön aikaan tai antaa esimerkiksi sähkönmyyjän tehdä se puolestaan.

”Asukkaat voivat seurata kulutustietoja ja ohjata energiankäyttöä Helsingin Energian verkkosivustolta myös mobiililaitteilla. Olen todella innoissani uuden palvelun helppokäyttöisyydestä ja odotan, että pääsemme tekemään asukkaiden arjesta mukavaa ja turvallista”, kehityspäällikkö Ossi Porri Helsingin Energiasta sanoo.

Kalasatama on Suomen ensimmäinen älykkäiden energiajärjestelmien mallialue. ABB, Helsingin Energia, Helen Sähköverkko ja Fingrid tekevät teknologiayhteistyötä tavoitteena maailmanlaajuisesti merkittävä alue, jossa yhdistetään uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa.

Kalasatama sijaitsee Helsingin ydinkeskustan kainalossa meren rannalla. Se tulee tarjoamaan 2030-luvun alkuun mennessä 8 000 työpaikkaa ja kodin noin 18 000 helsinkiläiselle. Fregatti ja Fiskari valmistuvat arviolta keväällä 2015. Ne rakennuttaa asuntosijoitusyhtiö SATO, joka omistaa 24 000 vuokrattavaa asuntoa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa ja Pietarissa.