Uutinen / 28.10.2014

Yritykset ja kotitaloudet voivat toimia sähköreservinä

Ensimmäisenä energiayhtiönä Suomessa Helsingin Energia tarjoaa sähkön kysyntäjousto-palvelun yrityksille ja yhteisöille.

Palvelun käyttäjät saavat korvauksen siitä, että heidän valitsemistaan sähkölaitteista voidaan häiriötilanteessa katkaista sähköt. He toimivat näin Suomen sähköverkon häiriöreservinä. Vastaava pilottihanke kotitalouksien kanssa on myös käynnistynyt.

Jotta sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapaino säilyy myös häiriötilanteissa, tarvitaan reservejä, esimerkiksi varavoimalaitoksia, jotka käynnistetään sähköntuotantoon vain poikkeustilanteissa. Reservisähköä on tarvittu harvoin, vain muutaman kerran vuodessa ja vain 5 - 15 minuutin ajan kerrallaan. Yhteenlasketut korvaukset reservinä toimimisesta ovat olleet useita miljoonia euroja vuodessa.

Helsingin Energian omat voimalaitokset toimivat jo häiriöreservinä. Uutta kysyntäjousto-palvelua häiriöreservivalmiudesta on kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa, joilla on paljon sähkönkäyttöä.

- Hyvä yhteistyö asiakkaidemme kanssa on osoittanut, että sähkön käytön joustomahdollisuus voidaan kaupallistaa ja tuoda osaksi normaalia sähkönhankintaa, kehityspäällikkö Ossi Porri Helsingin Energiasta kertoo.

Kulutuksen vähentämisellä on samanlainen vaikutus kuin sähkön tuotannon lisäämisellä. Yritykset ja yhteisöt voivat nyt osallistua reservimarkkinoille Helsingin Energian kysyntäjousto-palvelun kautta. Palvelun käyttäjät saavat korvauksen häiriöreservinä toimimisesta.

- Iso määrä nopeasti joustavaa sähkökuormaa on arvokasta. Joustavan kysynnän merkitys energiasektorilla kasvaa koko ajan ja se on merkittävä osa älykästä energiajärjestelmää, Porri toteaa.

Kotitaloudet ensimmäistä kertaa häiriöreserviksi

Helsingin Energia testaa ensimmäistä kertaa Suomessa myös kotitalouksien sähkönkäytön sopivuutta valtakunnanverkon häiriöreserviksi. Kotitalouksien pilottihankkeessa on mukana kymmenkunta sähkölämmitteistä kotia ja se toteutetaan syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana Helsingin Energian, There Corporationin ja Fingridin yhteistyönä.

Uuden ominaisuuden kehitys liittyy Helsingin Energian kotiautomaatiopalveluiden kehitystyöhön. Nykyisen Termo-palvelun avulla on jo nyt mahdollista hyödyntää sähkön edullisimmat tuntihinnat. Tutkimushankkeessa kodin sähkölämmitys kytketään automaattisesti pois päältä korkeintaan 15 minuutiksi. Sähkönkäytön jousto on asiakkaalle lähes huomaamatonta, koska katko jää lyhyeksi.

Lue lisää aiheesta

Yritykset