Uutinen / 5.3.2015

Ensimmäiset asukkaat Helsingin Kalasataman älykkäisiin koteihin

Uuden teknologian ansiosta asukkaat voivat Kalasatamassa seurata reaaliajassa kotinsa veden ja sähkön kulutusta. Tietoisuus kulutuksesta ohjaa sähkön ja veden säästöön. Älykäs teknologia mahdollistaa myös kulutuksen ohjaamisen edullisen sähkön tunteihin.

Helsingin Kalasataman Fiskari-kerrostalo on saanut ensimmäiset asukkaansa helmikuun lopussa, Fregatti-kerrostaloon asukkaat muuttavat maalis-huhtikuun vaihteessa. Talojen kaikissa lähes sadassa huoneistossa on käytössä Helenin ja ABB:n toimittamat huoneistoautomaatiojärjestelmät, jotka mahdollistavat jopa 15 prosenttia pienemmän sähkön ja veden kulutuksen. Säästöpotentiaali perustuu mahdollisuuteen seurata kulutustietoja netin kautta reaaliajassa, myös mobiililaitteilla kodin ulkopuolella.

Vuonna 2013 Suomessa käytettiin asumiseen sähköä 21 510 gigawattituntia (GWh) eli noin neljännes koko sähkönkulutuksesta. Jokainen suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa.

”Huoneistoautomaatiojärjestelmän kautta asukkailla on tieto siitä, missä ja milloin energiaa ja vettä kuluu. Tämän tiedon myötä heillä on mahdollisuus ymmärtää paremmin, mistä säästöjä on saatavissa”, kehityspäällikkö Minna Näsman Heleniltä sanoo. Seurannan lisäksi ratkaisu mahdollistaa kulutuksen ohjauksen. Asukkaat voivat siirtää kulutusta edullisemman sähkön aikaan ja samalla tasata kulutuspiikkejä.

”Suomi on asettanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä. Rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on merkittävä potentiaali tämän tavoitteen saavuttamisessa. Kalasatama näyttää mallia kestävästä kaupunkirakentamisesta ja on myös se suunta, johon meidän tulee tulevaisuudessa pyrkiä”, toimialajohtaja Harri Liukku ABB:ltä sanoo.

Kalasatama on Suomen ensimmäinen älykkäiden energiajärjestelmien mallialue. Helen, ABB, Helen Sähköverkko ja Fingrid tekevät teknologiayhteistyötä tavoitteena maailmanlaajuisesti merkittävä alue, jossa yhdistetään uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa.

Kalasatama sijaitsee Helsingin ydinkeskustan kainalossa meren rannalla. Se tulee tarjoamaan 2030-luvun alkuun mennessä 8 000 työpaikkaa ja kodin noin 20 000 helsinkiläiselle. Fregatin ja Fiskarin on rakennuttanut asuntosijoitusyhtiö SATO, joka omistaa 24 000 vuokrattavaa asuntoa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa ja Pietarissa.

HIMA