Uutinen / 11.5.2015

Uusi aurinkovoimala Helsingin Kivikkoon

Helsingin Kivikkoon tulee lähes 3000 aurinkopaneelia, jotka täyttävät noin hehtaarin alueen Kivikon hiihtohallin katolla.

Helenin talvella 2015 rakentama Suvilahden aurinkovoimala oli valmistuessaan Suomen suurin. Nyt rakennettava uusi Kivikon aurinkovoimala on yli kaksi kertaa Suvilahden voimalaa suurempi. Kivikon aurinkovoimala yltää kärkipäähän myös pohjoismaisessa mittakaavassa.

Kivikon aurinkovoimalan teho tulee olemaan yli 800 kW, kun taas Suvilahden teho on 340 kW. Yhteensä Helenin aurinkovoimalat ylittävät siis kirkkaasti megawatin rajan.

Kivikon aurinkovoimalan vuosituotanto yltää lähes 800 megawattituntiin. Se vastaa lähes neljänsadan kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Uusi aurinkovoimala rakennetaan Kivikon hiihtohallin katolle. Katto sopii mainiosti aurinkosähkön tuotantoon: se on iso ja hieman viisto, eikä siihen lankea varjoja mistään. Kivikon aurinkovoimala valmistuu tuotantokäyttöön syksyllä 2015.

- Aurinkovoimalla on selvästi kysyntää. Nimikkopaneeli-konseptilla kuka tahansa voi ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi ilman suurta alkuinvestointia. Me jatkamme investointeja aurinkoenergiaan kysynnän mukaan. Kolmannen voimalan suunnittelu on jo käynnistetty ja asiakkaamme päättävät, kuinka pian se rakennetaan. Kivikon varaukset ja myynti vaikuttavat siis seuraavaan investointiimme, kertoo Atte Kallio Helenistä.

Helenistä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja

Kivikon aurinkopaneelit myydään nimikkopaneeleina 4,40 euron kuukausihintaan. Nimikkopaneelien varsinainen myynti alkaa myöhemmin, mutta oman nimikkopaneelin voi varata jo nyt netin kautta helen.fi/aurinkovoimala.

Asiakkaan nimikkopaneelin tuottama sähkö hyvitetään sähkölaskussa, joten paneelin hankkiminen edellyttää sähkösopimusta Helenin kanssa. Yhden paneelin teho on 285 wattia.

Asiakkaan hankkima yksikin nimikkopaneeli tuottaa jo merkittävän määrän sähköä: yli 11 prosenttia kerrostalokaksion vuosikulutuksesta eli noin 230 kWh vuodessa.

Kun Kivikon aurinkovoimala valmistuu, se lisää Suomen verkkoon kytkettyä aurinkosähkökapasiteettia peräti viidenneksellä. Silloin Helenin nimikkopaneelien omistajien ostaman aurinkosähkön osuus Suomen verkkoon kytketystä aurinkosähköstä on noin 30 % ja Helenistä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja.

Verkossa käydään aurinkovoimaloista paljon keskustelua. Sitä voi seurata ja siihen osallistua hashtagilla #aurinkovoimala.

Faktat:

• Uusi aurinkovoimala sijaitsee Kehä I:n ja Lahdenväylän tuntumassa Helsingin Kivikossa, Savikiekontie 4

• Rakennus on Helsingin kaupungin omistama Kivikon hiihtohalli

• Arvioitu vuosituotanto lähes 800 MWh

• Nimellisteho yli 800 kW

• Yhden paneelin teho 285 W

• Helenin aurinkosähkön tuotanto ylittää investoinnin jälkeen 1 megawatin tehon, joka on noin 30 % koko Suomen verkkoon kytketystä aurinkosähkötuotannosta.

Kivikon hiihtohallin katolle tulee lähes 3000 aurinkopaneelia

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Aurinkoenergia