Uutinen / 1.9.2015

Uusi maanalainen sähköasema kasvavaan Pasilaan

Ilmalantorilla vihitään käyttöön uusi maanalainen sähköasema, joka vahvistaa lähialueiden sähkönjakelua ja parantaa sähkön toimitusvarmuutta.

Pasilan alue kasvaa vauhdikkaasti ja rakentaminen jatkuu myös tulevina vuosina. Lisärakentaminen ja asukasmäärän kasvu edellyttävät myös sähköasemakapasiteetin kasvattamista. Arvokkaan kaupunkitilan säästämiseksi uusi sähköasema on rakennettu kokonaan luolatilaan maan alle reilun 30 metrin syvyyteen. Samassa tunnelistossa Pasilan alapuolella sijaitsee myös Helen Oy:n kaukojäähdytysvarasto.

- Maanalainen rakentaminen poikkeaa hieman tavanomaisesta, kertoo projektipäällikkö Tero Pietikäinen Helen Sähköverkko Oy:ltä. – Ilmalantorin pitkä, mutta kapea sähköasema on rakennettu pitkulaiseen luolastoon. Tilat rakennettiin vaiheittain harjakorkeuteen kolmessa osassa luolan perältä alkaen.

Ilmalantorin sähköasemalla päämuuntajista tuleva hukkalämpö hyödynnetään sähköaseman tilojen lämmittämisessä. Asemalla on käytössä maasulkuvirran kompensointilaitteisto, joka parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta ja minimoi sähkökatkoja.

Helen Sähköverkolla on yhteensä 23 sähköasemaa eri puolilla Helsinkiä. Ilmalantorin asema on jo neljäs maan alle rakennettu. Muut maanalaiset sähköasemat sijaitsevat Punavuoressa, Kampissa ja Kluuvissa. Myös Meilahden ja Vallilan sähköasemilla on hyödynnetty maanalaisia tiloja. Seuraava uusi sähköasema tulee Kalasatamaan, sen rakennustyöt käynnistyvät keväällä 2016.

Faktat:
• Ilmalantorin sähköasemalle louhitun luolatilan koko on:
pituus 132 m x leveys 15 m x korkeus 13,5 m
• Luolatilan louhinta valmistui vuonna 2010
• Sähköaseman pohja on 32 metriä Ilmalankadun alapuolella
• Sähköaseman kokonaispituus on peräti 70 metriä
• Kaapelointeja tehtiin rakennusvaiheessa yhteensä noin 33 kilometriä
• Sähköaseman rakentaminen käynnistyi vuonna 2013 ja uusi asema vihitään käyttöön syyskuussa 2015
• Helen Sähköverkolla on Helsingissä sähköasemia yhteensä 23

 Sähköaseman laitteistoa maan alla