Uutinen / 30.5.2017

Helen tuo sähkön varastoinnin kaupalliseen käyttöön

Helen tarjoaa ensimmäisenä Suomessa yrityksille mahdollisuutta sähkön varastointiin. Sähkönvarastointiyhteistyö Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen kanssa on juuri käynnistynyt.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Helenin Suvilahden sähkövarasto liitettiin viime kesänä osaksi yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää. Tuolloin alkoi myös kolmivuotinen sähkövarastojen hyödyntämistä edistävä tutkimushanke Helen Sähköverkko Oy:n ja Fingrid Oyj:n kanssa. Sähkövaraston toimintoja on nyt testattu lähes vuoden ajan, ja Helen haluaa siirtää Suvilahdesta saatuja oppeja kaupalliseen käyttöön.

Useimmiten sähkövaraston hankkimista harkitsevalla yrityksellä on vain hetkittäinen tarve sähkön varastoinnille omassa toiminnassaan.

- Haluamme auttaa asiakkaitamme saamaan sähkövarastostaan parhaan hyödyn vuoden jokaisena hetkenä. Silloin kun asiakas ei itse tarvitse sähkövarastonsa koko kapasiteettia, me voimme ostaa sen ylijäävän käyttöajan sähköjärjestelmän tukemiseen, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.

- Jos yritys on kiinnostunut sähkön varastoinnin mahdollisuuksista, Helen räätälöi yritysten tarpeisiin sopivan ratkaisun ja voi lähteä mukaan sähkövarastojen omistajaksi, Karppinen jatkaa.

Ympäristötalon sähkövarasto osallistuu kantaverkon tukemiseen

Helenin ensimmäinen asiakkaan kanssa toteutettava sähkövarasto-yhteistyöhanke käynnistyi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen kanssa. Ympäristötalossa sijaitseva sähkövarasto on ensimmäinen kuluttajasähkövarasto, jonka avulla sähkövaraston monikäyttöisyys ja hyödyt asiakkaalle voidaan osoittaa konkreettisesti, ja joka osallistuu sähköverkon tukemiseen.

Ympäristötalon sähkövarasto pystyy varastoimaan 45 kilowattituntia sähköä, mikä vastaa 18 tunnin energiankulutusta yhdessä omakotitalossa tai tunnin kulutusta ympäristötalo-toimistorakennuksessa. Sähkövarasto varastoi sähköä ympäristötalon aurinkopaneeleista ja tukee sähköautojen latauspisteen toimintaa.

Helen auttaa ympäristötaloa sähkövaraston ohjauksessa sellaisina hetkinä, jolloin tämä ei itse pysty sitä hyödyntämään. Helen ostaa sähkövaraston ylijäävän käyttöajan ja lisäksi ohjaa asiakkaan sähkökuormia parhaimman hyödyn saavuttamiseksi. Helenin avulla ympäristötalon sähkövarasto ja kiinteistön kuormat osallistuvat Fingridin kantaverkon tukemiseen.

- Sähkövarastot ovat keskeinen osa tulevaisuuden energiajärjestelmää, ja sähkön varastointi hyödyttää kaikkia energiaverkon osapuolia. Helen on edelläkävijä sähkön varastoinnissa, ja haluamme edistää sähkövarastojen yleistymistä Suomessa, Karppinen sanoo.

 

Miksi varastoida sähköä?

•Jos kiinteistöllä on omaa sähköntuotantoa, kuten aurinkopaneeleja, sähkövarasto auttaa hyödyntämään kaiken tuotetun sähkön.

•Sähkövarasto auttaa tasaamaan sähkönkulutusta sekä poistamaan haitallista loistehoa, jolloin sähkönsiirtomaksut pienenevät.

•Sähkövarasto tasaa jatkuvasti sähkönsyöttöä, jolloin sähkön laatu pysyy parhaana mahdollisena. Sähkövarasto pystyy ohittamaan lyhyet sähkökatkot omatoimisesti ja pidempikestoisten katkojen tapauksessa antaa aikaa varavoiman käynnistämiseen.

Miksi Helenin sähkövarasto?

•Helen on Pohjoismaissa sähkön varastoinnin edelläkävijä. Kehitämme jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää sähkövarastoja asiakkaidemme sekä tulevaisuuden energiajärjestelmän tarpeisiin.

•Helen auttaa yrityksiä saamaan parhaan mahdollisen hyödyn sähkön varastoinnista. Helen voi myös osallistua sähkövarastoinvestointeihin.  

Lue lisää blogista

sähkövarasto

Ympäristötalon sähkövarasto osallistuu nyt kantaverkon tukemiseen.

Lue lisää aiheesta

Yritykset Älykkäät ratkaisut