Uutinen / 28.5.2018

Helteet nostavat jäähdytyksen kulutuksen ennätyskorkealle Helsingissä

Alkavan kesän korkein lämpötila, 29,6 astetta, mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 15.5. Samana päivänä Helenin kaukojäähdytystä kulutettiin ennätysmäärä.

Toissaviikon harvinaisen pitkä hellejakso nosti kaukojäähdytyksen kulutuksen ennätyslukemiin. Jos lämpimimmät sääennusteet toteutuvat, ennätys saattaa rikkoontua jo tällä viikolla.

– Jäähdytystä kyllä riittää, vaikka helteet jatkuisivat koko kesän, tuoteryhmäpäällikkö Anssi Juvonen Heleniltä vakuuttaa.

– Mitä enemmän jäähdytystä käytetään, sitä enemmän saadaan hukkalämpöjä talteen. Kaukojäähdytyksen avulla kiinteistöjen hukkalämmöt kierrätetään ja jalostetaan kaukolämmöksi. Parhaimmillaan näin saadaan katettua jopa puolet Helsingin lämmöntarpeesta, Juvonen jatkaa.

Yli puolella helsinkiläisistä ei minkäänlaista viilennysratkaisua

Liian lämmin asunto heikentää asumismukavuutta, yöunia ja työtehoa. Kuuma asunto koetaan myös terveysriskiksi, joka kohoaa iän myötä. Tiedot ilmenevät Helen Oy:n tutkimuksesta, jonka toteutti IROResearch Oy.

Tutkimuksessa selvisi, ettei yli puolella helsinkiläisistä ole käytössä kotonaan minkäänlaista viilennysratkaisua.

Yleisimmin viilentämiseen käytetään tuuletinta, joka löytyy joka kolmannesta kotitaloudesta.

Ikäihmiset ovat muuta väestöä huonommin varustautuneita helteisiin. Lähes kahdella kolmasosalla yli 65-vuotiaista ei ollut asunnossaan mitään viilennyslaitetta.

Tutkimuksen mukaan 63 prosenttia helsinkiläisistä nukkuu huonosti liian lämpimillä ilmoilla, suoranaisesta unettomuudesta kärsii 21 prosenttia.

Samoin selvästi yli puolet on sitä mieltä, että helteellä heidän asuntonsa lämpötila kohoaa liian korkeaksi ja että sisällä asunnossa on tällöin raskas olla. Tätä mieltä ovat muita ikäryhmiä enemmän alle 40-vuotiaat.

Tutkimuksen mukaan asunnon lämpötilan viilentämismahdollisuus lisää merkittävästi asumismukavuutta. Asumisen laatustandardit ovat alle 40-vuotiailla selvästi korkeammat kuin vanhemmilla ikäluokilla. Erityisesti nuoremmat ikäluokat toivovat mahdollisuutta säädellä asunnon lämpötilaa itselle sopivaksi myös helteillä. Ilmastointi autossa on nuorille itsestäänselvyys, ja samanlaista mukavuutta odotetaan myös asumiselta.

Koko Helsingin alueelle saatavissa oleva kaukojäähdytys kasvattaa suosiotaan kotien viilennysratkaisuna. Tällä hetkellä sen piirissä on lähes 2000 asuntoa ja tänä vuonna määrä kasvaa ainakin 400 asunnolla.

 

Helen Oy:n tutkimuksessa selvitettiin asuntojen sisälämpötilojen vaikutusta asumismukavuuteen. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18 vuotta täyttäneet kaukojäähdytyksen saatavuusalueella asuvat helsinkiläiset. Tutkimuksen toteutti IROResearch Oy kesällä 2016.