Uutinen / 9.10.2019

Helen rakentaa kauppakeskus Elon katolle Suomen ensimmäisen yli megawatin aurinkovoimalan

Ylöjärvellä sijaitsevalle, Spondan omistamalle kauppakeskus Elon katolle valmistuu marraskuussa 2019 yksi Suomen suurimmista ja ensimmäinen yli miljoonan watin aurinkovoimala. Helen vastaa voimalaitoksen rakentamisesta.

Kauppakeskuksen katolle asennetaan yhteensä 3 186 aurinkopaneelia, joiden avulla hiilidioksidipäästöjä vähennetään jopa 112 000 kilogrammaa vuodessa.

”Aurinkovoimala kattaa noin neljäsosan Elon kokonaissähkönkulutuksesta. Tämä määrä kuvastaa aurinkoenergian valtavaa potentiaalia Suomessa. Sen hyödyntäminen ei olekaan ainoastaan vastuullisuusteko, vaan usein myös taloudellisesti järkevää, kuten Elon tapauksessa”, Helenin tuoteryhmäpäällikkö Riku Kuikka kertoo.

Aurinkovoimala on Spondalle konkreettinen keino parantaa energiatehokkuutta sekä lisätä uusiutuvan energian osuutta kokonaiskulutuksesta. Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ovat myös keino vastata asiakkaiden ja muiden sidosryhmien toiveisiin.

”Otamme kaikessa tekemisessämme huomioon ympäristövastuunäkökulman. Sijoituimme tänä vuonna kansainvälisessä vastuullisuuden Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) -tutkimuksessa Euroopan parhaaksi kiinteistöalan yritysten joukossa. Tämä tunnustus osoittaa, että teemme oikeita asioita vastuullisuuden eteen. Myös kunnilla ja kaupungeilla, kuten Ylöjärvellä, on omia ilmastotavoitteita, joiden toteutumista haluamme edistää”, Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen kertoo.

”Kauppakeskus Elo toimii voimalan myötä aurinkovoiman edelläkävijänä Pirkanmaalla. Voimalan avulla pystymme myös alentamaan kiinteistön ylläpitokustannuksia”, Elon kauppakeskuspäällikkö Timo Matinlompolo toteaa tyytyväisenä.

”Aurinkovoimalan myötä Elon energiatehokkuus paranee merkittävästi. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että aurinkopaneelit vähentävät kauppakeskuksen jäähdytyksen tarvetta. Kun aurinkopaneelit peittävät merkittävän osan katosta, se ei lämpene samalla tavalla, jolloin myöskään kauppakeskus ei lämpene yhtä paljon kuin ennen”, Helenin asiakkuuspäällikkö Kari Mustalahti avaa.