Uutinen / 27.8.2019

Messukeskuksen aurinkovoimala avautuu – laajennusosan rakentaminen Messukeskuksen katoille alkoi heti

Messukeskus Helsinki ja Helen Oy avaavat Helsingin suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan Messukeskuksen hallikatoilla. Aurinkovoimala käynnistetään elo-syyskuun vaihteessa 2019. Samaan aikaan käynnistyy laajennusosan rakentaminen.

Aurinkovoimala lisää Messukeskuksen energiatehokkuutta ja vahvistaa aurinkovoiman osuutta Helenin tuotannossa. Voimalan 1589 aurinkopaneelia on asennettu kesän 2019 aikana Messukeskuksen hallien 4 ja 5 katoille. Arvioitu vuosituotanto on alkuvaiheessa 445 MWh, mikä vastaa yli kahdensadan kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Vuoden loppuun mennessä paneeleja asennetaan vielä noin 300 kappaletta lisää. Laajennuksen valmistuttua aurinkovoimalan vuosituotto kasvaa yli 530 megawattituntiin.

Helen vuokraa Messukeskuksen aurinkovoimalan paneeleita asiakkailleen suositulla nimikkopaneeli-periaatteella.

– Messukeskuksen aurinkopaneeleista on vuokrattu jo lähes kaksi kolmasosaa. Helenin kehittämä nimikkopaneeli-konsepti on vaivaton keino alkaa aurinkoenergian tuottajaksi: vuokraamalla aurinkopaneelin jokainen voi käyttää uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Helen vuokraa Messukeskuksen paneeleita asiakkailleen 4,40 euron kuukausihintaan, ja nimikkopaneelin tuottama sähkö hyvitetään sähkölaskussa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Riku Kuikka Helenistä.

Messukeskuksesta 110 % hiilineutraali kymmenen vuoden kuluessa

– Ympäristötyömme tavoitteena on olla 110 % hiilineutraali tapahtumatalo vuonna 2029. Pyrimme tavoitetta kohti vähentämällä energiankäyttöä, kasvattamalla uusiutuvan energian osuutta ja hyödyntämällä hiilineutraaleja vaihtoehtoja. Aurinkovoimalan myötä uusiutuvan energian osuus kasvaa ja tilojemme jäähdytystarve pienenee, sillä aurinkopaneeleilla on myös varjostava vaikutus, sanoo toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

– Olemme iloisia, että saimme toteuttaa nimikkopaneeleista koostuvan aurinkovoimalan Messukeskuksen katolle. Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto, ja se saavutetaan yhdessä asiakkaiden kanssa, sanoo johtaja Marko Riipinen Helenistä.

Messukeskus liittyi viime syksynä Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän Ilmastokumppanit-verkostoon, jonka tavoitteena on hiilineutraali Helsinki. Messukeskuksen ympäristötyöhön kuuluu 99-prosenttinen jätteiden hyötykäyttö ja uusimman talotekniikan hyödyntäminen, esimerkiksi maalämmön, kaukojäähdytyksen, lämmön talteenoton ja led-teknologian käyttö. Lisäksi Messukeskus on vähentänyt kertakäyttötuotteiden käyttöä ja lisännyt merkittävästi sähköautoilijoiden palveluja.

Faktat:

  • Uusi aurinkovoimala sijaitsee Messukeskuksessa Pasilassa, hallien 4 ja 5 katoilla

  • Aurinkopaneelit asennettiin kesän 2019 aikana

  • Arvioitu vuosituotanto on alkuvaiheessa 445 MWh.

  • Nimellisteho 500 kWp

  • Yhden paneelin teho 315 W

  • Oman nimikkopaneelin voi vuokrata osoitteessa helen.fi/messukeskus (klikkaa tästä sivulle)

  • Helenin nimikkopaneelivoimaloiden aurinkosähkön tuotanto lähestyy kahden megawatin tehoa. Helenin aiemmat nimikkopaneelivoimalat sijaitsevat Kivikossa ja Suvilahdessa.

  • Messukeskus sai ensimmäisenä suomalaisena messu- ja kongressikeskuksena ISO 14001 -ympäristösertifikaatin vuonna 2009.


Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messut ovat seitsemänneksi suurin media Suomessa ja vaikuttavuudeltaan medioista tuloksellisin, sosiaalisin ja elämyksellisin. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa sekä 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019. | Messukeskus – Sata vuotta tapahtumien keskipisteessä

Helen Oy:n energiantuotanto on palkittu maailman tehokkaimpana. Meillä on lähes 500 000 asiakasta eri puolilla Suomea, katamme kaukolämmöllä yli 90 % Helsingin lämmitystarpeesta ja laajennamme energiatehokasta kaukojäähdytystä Helsingissä. Kehitämme yhä ympäristöystävällisempiä ja innovatiivisempia ratkaisuja asiakkaidemme parhaaksi. Tavoitteemme on saavuttaa energiantuotannossamme sataprosenttinen hiilineutraalius 2035.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia