Uutinen / 4.11.2020

Helen pilotoi uutta aurinkosähköteknologiaa omien kiinteistöjen voimaloissa

Helenin kiinteistöjen katot tuottavat pian aurinkosähköä ja toimivat samalla aurinkosähköteknologian tutkimusalustoina. Ensimmäiset aurinkovoimalat rakennetaan tänä vuonna Patolan ja Myllypuron lämpökeskuksiin sekä Vuosaaren voimalaitoksen varaston katolle.

Patolan lämpökeskuksen aurinkovoimala

Helen lisää omissa kiinteistöissään uusiutuvan aurinkosähkön tuotantoa. Samalla tutkitaan aurinkoenergiamarkkinoiden uusimpia komponentteja maailmalta ja niiden toimintaa Suomen olosuhteissa.

- Tutkimme uusien aurinkosähköratkaisuiden kaupallista kannattavuutta sekä niiden kykyä tehostaa aurinkovoimalan tuotantoa. Tutkimuksistamme hyötyvät suoraan Helenin asiakkaat, joille oppimme konkretisoituvat alan moderneimpina ja kustannustehokkaimpina aurinkoenergiaratkaisuina. Meiltä löytyy jo Suomen aurinkoenergiamarkkinoiden monipuolisin tarjoama, muun muassa kertainvestointina ja palveluna hankittava aurinkovoimala, Nimikkopaneelit sekä voimalaosuus, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Riku Kuikka Helenistä.

Patolan lämpökeskuksen aurinkovoimalaan rakennetaan kaksi testikenttää, joissa tutkitaan kiinteistön piipun varjon vaikutuksia erilaisilla komponenteilla varustettujen paneelien tuotantoon.

- Tavoitteenamme on vertailla tuotannon optimointiratkaisuja toisiinsa. Tutkimuksen avulla pystymme itse todentamaan, mitkä ratkaisut aidosti tehostavat aurinkovoimalan tuotantoa. Myös esimerkiksi kaksipuolisten paneelien toimintaa on tarkoitus tutkia erilaisilla asennusalustoilla, sanoo asiantuntija Tiina Harpila Helenistä,  

- Mikäli aurinkosähkön tuotanto ylittää kiinteistön kulutuksen, voimme tarjota sitä alkuperätakuin varmennettuna aurinkosähkönä asiakkaillemme osana Ympäristösähköä, Harpila lisää.

Patolan lisäksi tänä vuonna rakennetaan aurinkovoimalat Myllypuron lämpökeskukseen ja Vuosaaren voimalaitoksen varastorakennukseen. Ensi vuonna työn alle otetaan lisää kiinteistöjä. Helenin ensimmäinen oma aurinkovoimala rakennettiin jo vuonna 2015 Suvilahden sähköaseman katolle, jossa Helen on testannut muun muassa seinäasennuksen toimivuutta.

- Aurinkoenergiamarkkinat ovat voimakkaassa kasvussa ja on ensiarvoisen tärkeää, että Helen on ja pysyy markkinoiden edelläkävijänä niin teknologian kuin liiketoimintamallienkin näkökulmasta. Omien kiinteistöjen kattojen varustaminen aurinkopaneeleilla tukee lisäksi Helenin tavoitteita hiilineutraalin energiantuotannon osalta ja lisää uusiutuvan energian tuotantoamme, sanoo johtaja Sari Mannonen Helenistä.

Faktat:

  • Helen lisää omaa uusiutuvan energian tuotantoa kiinteistöissään ja hyödyntää omat aurinkovoimalat uusien aurinkosähköteknologioiden tutkimuskäytössä.
  • Tutkimuksissa on tarkoitus selvittää aurinkovoimaloiden uusien teknologioiden tuomia hyötyjä teknisestä ja kaupallisesta näkökulmasta ja hyödyntää saatuja oppeja Helenin tuoteportfolion kehityksessä.
  • Ensimmäiset aurinkovoimalat rakennetaan Patolan ja Myllypuron lämpökeskukseen ja Vuosaaren voimalaitoksen varastorakennuksen katolle.

Lue lisää Helenin aurinkoenergiaratkaisuista