Uutinen / 8.6.2020

Uusi kiertotalousratkaisu on kiinteistön omistajalle ikiliikkuja: lämmittää, viilentää ja tuottaa lämpöä kaukolämpöverkkoon hiilineutraalisti

Helsingin Postipuiston tuleva asuinalue asettaa uuden standardin uudisrakentamisen energiatehokkuudelle. Pasilan entisen maaliikennekeskuksen paikalle rakennettava asuintalo lämpenee ja viilenee hiilineutraalisti. Helenin ja Ilmarisen kehittämät uudenlaiset energiaratkaisut hyödyntävät useita eri lämmönlähteitä ja voivat olla ratkaisu rakennusten kestävään energiankäyttöön Suomessa.

Postipuiston Rullakkokatu 1 -asuintalo tuottaa valtaosin itse tarvitsemansa lämmön ja jäähdytyksen muun muassa maalämmön, jäteveden hukkalämmön ja päivittäistavarakaupan lauhteiden avulla. Lisäksi Helenin toimittamat aurinkopaneelit vähentävät kiinteistön ostosähkön määrää. Eri lämmönlähteet täydentävät monipuolisesti uusiutuvaa kaukolämmitystä, ja kaikkia lämmönlähteitä voidaan hyödyntää kunakin vuoden aikana yhdessä optimaalisella ja mahdollisimman hiilineutraalilla tavalla.

- Esimerkiksi kaikkein kylmimpinä kuukausina kiinteistössä hyödynnetään maksimaalisesti maalämpöä. Näin pystytään vähentämään fossiilisen energian käyttöä ja samalla lämmöntuotannosta aiheutuvat päästöjä, kertoo projektimyyntipäällikkö John Aalto Helenistä.

Kun kiinteistön energiantuotannossa jäädään plussan puolelle, ylijäämälämpö jatkojalostetaan kaukolämmöksi Helenin kaukolämpöverkkoon. Näin se pääsee kiertämään myös muihin kiinteistöihin.

Konkreettinen askel kohti hiilineutraaleja kiinteistöjä

Postipuistossa toteutettavaa energiaratkaisu on molemmille yhtiöille uusi toimintamalli. Helen huolehtii rakennuksen energian toimittamisen lisäksi siihen liittyvästä laitteistosta ja energiajärjestelmästä kokonaisuudessaan. Rakennuksen maalämpöön liittyvä energiakenttä on kiinteistön omistavan Ilmarisen.

- Tällaisia palvelukokonaisuuksia on jo Euroopassa, ja kansainvälisesti hyväksi osoittautunut käytäntö on tärkeää tuoda myös Suomeen. Koemme, että Ilmarisella on energia-alan murrosta tukemalla mahdollisuus kehittää koko toimialaa. Hiilineutraalisti lämpenevän ja viilenevän asuinkohteen rakennuttaminen oli erinomainen tilaisuus tarttua muutokseen yhdessä vakaan toimijan kanssa, joka myös ymmärtää muuttuvaa markkinaa, kertoo rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen Ilmariselta.  

Helen uskoo, että tulevaisuuden lämmitysjärjestelmät perustuvat useisiin eri lämmönlähteisiin. Yhtiö pyrkiikin lähivuosina kasvattamaan hajautettujen energiantuotantoyksikköjen määrää.

- Kaksisuuntaisen energiantuotannon ja -käytön kehittäminen on osa suurempaa kehityskulkua, jonka tavoitteena on aidosti uudistaa rakentamista yhä vastuullisempaan ja energiatehokkaampaan suuntaan, Nurminen kiteyttää.

Energiatehokas malli tekee kiinteistön energiankäytöstä kokonaispalvelun

Helenin tehtävänä on toimittaa energiaratkaisu kokonaispalveluna aina suunnittelusta käyttöön ja kunnossapitoon koko kiinteistön elinkaarelle.

- Asiakkaat voivat pienentää huomattavasti hiilijalanjälkeään hiilineutraalilla energiaratkaisulla, joka toimii yhtä varmasti kuin tavanomainen kaukolämpö ja kiinteistöjäähdytys. Rakennuttajilta puolestaan jää pois lukuisia erillisiä suunnittelu-, hankinta- ja käyttövaiheen toimeksiantoja, Aalto kertaa kokonaispalvelun hyödyt.

Kaukolämpöverkot toimivat hyvänä alustana kaikilla energiantuotantotavoille, ja eri lämmönlähteet täydentävät hyvin kaupungin energiajärjestelmää.

- Uusi energiaratkaisu soveltuu eri kokoisiin kiinteistöihin ja alueisiin, joihin voidaan liittää monia erilaisia kulloinkin saatavilla olevia lämmön lähteitä. Olemme kehittäneet kokonaisuudesta alusta asti monistettavaa ja muunneltavaa, Aalto täydentää.

Ilmarisen Asunto Oy Helsingin Rullakkokatu 1:n on määrä valmistua ja tulla vuokrattavaksi syksyllä 2021. Helenin uuden energiaratkaisun pääsuunnittelijana toimi kokenut energia-alan ja lämpöpumpputekniikan asiantuntija ja Enersys CM Oy:n toimitusjohtaja Kari Kauppila.