Uutinen / 18.11.2020

Vuoden energianerokas -tunnustus: Pauligin kahvipaahtimon hukkalämpö kaukolämmöksi

Pauligin kahvipaahtimon hukkalämpö saadaan hyötykäyttöön lämmittämään helsinkiläisiä koteja Helenin ja Pauligin ainutlaatuisessa pilotissa. Projekti palkittiin tänään Vuoden Energianerokas -tunnustuksella, jonka myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Jouni Kivirinne Helenistä ja Timo Tuukkanen Pauligilta kertovat nerokkaasta hukkalämmön hyötykäyttö -yhteisprojektista Pauligin kahvipaahtimolla. Projekti palkittiin Vuoden Energianerokas -tunnustuksella. Kuva: Sam Weckman 


Pauligin kahvipaahtimolla Vuosaaressa voidaan kerätä uudenlaisella teknisellä ratkaisulla hukkalämpöä talteen 1000 kerrostalokaksion vuotuista lämmöntarvetta vastaava määrä. Paulig tehostaa ratkaisulla merkittävästi Vuosaaren paahtimon kahvinpaahtolinjojen energiatehokkuutta. Lämmöntalteenottojärjestelmän avulla paahtimon omien tarpeiden yli jääneet hukkalämmöt voidaan kierrättää Helenin kaukolämpöverkkoon.

- Löysimme Pauligin kanssa yhteisen intressin vastuullisuuden saralla. Helenin Avoin kaukolämpö toi yksinkertaisen mallin tähän merkittävään energiatehokkuustoimenpiteeseen: saamme hukkalämmöt uusiokäyttöön kaupungin kattavan lämpöverkkomme avulla, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Kivirinne Helenistä.

Avoimessa kaukolämmössä yritys tai kiinteistö voi sekä ostaa kaukolämpöä että myydä tuottamaansa lämpöä energiayhtiölle. Helen ostaa kaukolämpöverkkoon soveltuvaa teollisuuden prosessilämpöä ja hyödyntää sen Helsingin lämmittämisessä.

- Ratkaisu kahvipaahtimolla on merkittävä, sillä talteen otettavan hukkalämmön määrä on varsin suuri. Vastuullisuus on yksi liiketoimintamme kulmakivistä, ja olen ylpeä, että keksimme idean lämmöntalteenotosta Vuosaaren paahtimolla. Olemme rakentaneet Helenin kanssa teknistä ratkaisua kuluneen vuoden aikana, ja se valmistuu vuoden loppuun mennessä, kertoo kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Timo Tuukkanen Pauligilta.

Hukkalämmöillä iso rooli matkalla hiilineutraaliuteen

Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiajärjestelmä 2035. Hukkalämpöjen hyödyntämisellä on iso rooli Helenin matkalla kohti hiilineutraalia tuotantoa. Parhaillaan selvitetään esimerkiksi Kilpilahden alueen prosessiteollisuuden hukkalämpöjen hyödyntämismahdollisuuksia pääkaupunkiseudun lämmitykseen, sekä muiden alueellisten hukkalämpöjen ja ympäristön lämpöjen hyödyntämistä. Puhdistetun jäteveden lämmön hyödyntäminen ja kaukojäähdytys tuottavat lähes 10 % Helsingin kaukolämmöstä jo nyt. Esplanadin ja Katri Valan lämpöpumppulaitoksissa Helen kierrättää ja jalostaa asiakkaiden ylimääräisen lämmön takaisin hyötykäyttöön.

Helen haluaa tehostaa ja laajentaa energian kierrätystä entisestään ja ostaa ylijäämälämpöä kaukolämpöä käyttäviltä toimijoilta kuten tuotantolaitoksilta, kiinteistöiltä, yrityksiltä ja asuintaloilta. Ylijäämälämpöjä hyödyntämällä voidaan vähentää muiden energianlähteiden käyttöä.

- Ilmaston lisäksi tästä hukkalämmön talteenotto -projektista hyötyvät niin Paulig, Helen kuin asiakkaat. Yhdistämällä voimat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi saamme parhaat ratkaisut käyttöön ja saavutamme hiilineutraaliustavoitteemme, Kivirinne sanoo.