Uutinen / 19.7.2021

Helen investoi suurimpaan sähkövarastoonsa, joka auttaa turvaamaan koko Pohjoismaiden energiajärjestelmää

Helen investoi Lakiakangas 3 -tuulipuiston yhteyteen rakennettavaan sähkövarastoon, joka on teholtaan 5 MW ja energiakapasiteetiltaan 10 MWh. Noin 200 sähköauton akkua vastaava varasto on vasta toinen tuulipuiston yhteyteen sijoitettava Suomessa ja energiakapasiteetiltaan se lukeutuu maan suurimpiin. Sähkövaraston on tarkoitus olla käytössä ensi vuoden loppupuolella.

Tuulivoima on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti. Suomeen asennetun tuulivoimakapasiteetin kokonaisteho oli vielä kymmenen vuotta sitten 200 MW, nyt se on yli 2500 MW. Viime vuonna jo 10 prosenttia kaikesta sähköstä Suomessa tuotettiin tuulivoimalla. Samalla on kasvanut tarve lisätä jouston määrää voimajärjestelmässä.

”Sähkövarastot ovat tähän tarkoitukseen mainio teknologia nopeutensa, säätökykynsä ja joustavuutensa ansiosta. Lakiakangas 3:n yhteyteen rakennettava sähkövarasto mahtuu neljään merikonttiin ja sitä käytetään pääasiassa Fingridin reservimarkkinoilla turvaamaan sähköjärjestelmän tasapainoa. Kun sähkönsaantiin tulee äkillinen ja odottamaton muutos, varastoitua sähköä välittämällä saadaan kannateltua koko pohjoismaista sähköjärjestelmää, jonka osana varasto toimii. Kehitämme lisäksi sähkövaraston ohjausta, jolloin sitä voidaan käyttää monipuolisesti myös Helenin omiin energianhallinnan tarpeisiin”, sanoo Helenin sähkövarastojen ja jouston liiketoiminnan kehityspäällikkö Kristiina Siilin.

Lyhentyvä tasejakso edellyttää lisäjoustoa

Markkinaosapuolilla on jatkossa aiempaa suurempi vastuu ylläpitää sähkön kulutuksen ja tuotannon tasapainoa, mitä ohjaa lähitulevaisuudessa siintävä sähkömarkkinoiden muutos. Nyt osapuolien pitää tasapainottaa oma sähköntuotantonsa ja -kulutuksensa tunnin tasolla, mutta vuonna 2023 voimaan astuu 15 minuutin tasejakso.

”Energiayhtiöllä on luonteva rooli sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämisessä. Yhdistämällä tulevaisuudessa myös asiakkaiden sähkövarastot osaksi sähköjärjestelmää saamme enemmän työkaluja tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen uusiutuvan sähkön tuotannon lisääntyessä. Helen haluaa tarjota sähkövarastoja vaivattomasti palvelumallilla, missä ohjauskyvykkyys sopii juuri asiakkaan tarpeisiin. Helen hoitaa jouston ja asiakas saa laitteiston halvemmalla”, hän jatkaa.

Ratkaisulla säästetään siirtomaksuissa ja sähköverossa

Siilin kertoo akkujen olleen pitkään niin kalliita, että vasta nyt teollisen mittaluokan sähkövarastot alkavat olla kannattavia. Tuulivoima puolestaan on kaikkein halvin tapa tuottaa sähköä. Sähkövaraston rakentamisessa tuulipuiston yhteyteen onkin merkittäviä hyötyjä.

”Tällöin sähkövaraston latauksessa hyödynnetään paikallista tuulisähköä. Varasto on liitetty tuulipuiston sisäiseen sähköverkkoon, jolloin sähköstä ei tarvitse maksaa siirtomaksuja tai sähköveroa. Tuulipuisto ja sähkövarasto hyödyntävät yhteistä sähköverkon liityntäpistettä, jolloin tästä ei tule erillistä kustannusta”, Siilin sanoo.

Hankkeeseen puoli miljoonaa euroa Ympäristöpennirahaa

Lakiakankaan sähkövarastohanketta on mahdollistamassa Helenin Ympäristöpenni, joka tukee sitä puolella miljoonalla eurolla. Hankkimalla Ympäristöpennin Helenin asiakas voi vaikuttaa uusiutuvan sähköntuotannon lisääntymiseen ja uudenlaisten energiainnovaatioiden kehitykseen Suomessa, sillä Helen käyttää Ympäristöpenni-tilin varat uusiutuvan energian ratkaisujen tukemiseen. Asiakas maksaa Ympäristöpennistä 1,71 euroa kuukaudessa sähkölaskun yhteydessä. Helen tuplaa asiakkaan maksaman summan ja tallettaa sen kuukausittain Ympäristöpenni-tilille.

”Olemme investoineet voimakkaasti tuulivoimaan sekä muihin uusiutuvan energian ratkaisuihin ja tulemme tekemään niin vastaisuudessakin. Ympäristöpennin kautta Helenin asiakkaat pääsevät mukaan osallistumaan uusiutuvan energian hankkeisiin”, kertoo Helenin ratkaisuliiketoiminnasta vastaava johtaja Sari Mannonen.

Kuvassa oleva Suvilahden sähkövarasto (teholtaan 1,2 MW ja energiakapasiteetiltaan 600 kWh) on yhden merikontin kokoinen. Lakiakangas 3 -tuulipuiston yhteyteen rakennettava sähkövarasto tulee olemaan neljä kertaa tätä isompi.


Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus