Uutinen / 22.12.2021

Helenin tuulivoimatuotanto kolminkertaistuu - Fortum ja Helen rakentavat yhteistyössä tuulivoimaa Pohjanmaalle

Fortum ja Helen investoivat yhdessä tuulivoimaan. Närpiön ja Kristiinankaupungin ympäristöön rakennetaan kaksi tuulipuistoa, Pjelax-Böle ja Kristinestad Norr. Hanke kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon ja investoinnin jälkeen Helen tuottaa tuulisähköä peräti terawattitunnin vuodessa. Määrä vastaa neljännestä Helsingin sähkönkulutuksesta.

Tuulipuisto Lakiakangas 3 yleiskuva.png
Kuvituskuva. Lakiakangas 3 tuulipuiston rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa ja tuulipuisto valmistuu vuoden 2022 alussa (kuvaaja: Toni Hautala).

Fortumin ja Helenin yhteishanke käsittää yhteensä 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia. Rakentaminen aloitetaan tammikuussa 2022 ja tuulipuistot arvioidaan otettavan käyttöön viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Fortumin osuus hankkeesta on 60 % ja Helenin 40 %.

Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030. Helen luopuu kivihiilen käytöstä 1.4.2024 mennessä. Sähköä yhtiö tuottaa jatkossa pääasiassa tuulella, vesivoimalla ja ydinvoimalla. Nyt ilmoitettava investointi kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon ja tuulipuistojen valmistumisen jälkeen Helen tuottaa tuulivoimaa jo yhden terawattitunnin vuodessa.

- Helenin tavoitteena on kasvattaa tuulivoiman tuotantoa jopa 2-3 terawattituntiin vuodessa sekä suorilla omistuksilla että osakkuusyhtiöiden kautta. Etsimme koko ajan uusia, hyviä tuulivoimakohteita maalta ja mereltä, kertoo Antti Sallila, strategiasta ja yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Heleniltä.

- Olemme erittäin tyytyväisiä kumppanuudesta Helenin kanssa. Tämä on tärkeä askel Fortumin ja Uniperin pohjoismaisen tuulistrategian toteuttamisessa ja aiomme jatkaa päästöttömän sähköntuotantomme kasvattamista pitkän kokemuksemme ja asiantuntijuutemme pohjalta, sanoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus.

Fortum ja Helen ovat myös sopineet pitkäaikaisesta sähkönmyyntisopimuksesta (PPA), jonka mukaan Helen sitoutuu ostamaan noin puolet Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistojen sähköntuotannosta.

Faktat:

  • Investointihanke koostuu kahdesta tuulipuistosta Närpiön ja Kristiinankaupungin ympäristössä: Pjelax-Böle ja Kristinestad Norr.
  • Hanke koostuu yhteensä 56 tuulivoimalasta, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia
  • Vertailu: Helsingin sähkönkulutus oli vuonna 2020 noin 4,2 TWh.
  • Vertailu: Tuulivoimalla tuotettiin vuonna 2020 sähköä 7,8 TWh. Määrä vastaa n. 10 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta (lähde: Energiateollisuus)
  • Fortum omistaa hankkeesta 60 % ja Helen 40 %

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus