Uutinen / 11.3.2021

Mustikkamaan jättimäiset lämpöluolat ovat nyt täynnä vettä

Mustikkamaan alla sijaitsevat lämpöluolat on tällä viikolla saatu täytettyä vedellä ja lämpöluolien käyttö helsinkiläisten kotien lämmitykseen on askeleen lähempänä.

Lämpöluolia alettiin täyttää vesijohtovedellä joulukuun alussa. Luolien täyttäminen kesti yli kolme kuukautta niiden valtavan, 320 miljoonan litran kokonaistilavuuden vuoksi. Luolat vetävät vettä niin paljon, että tavallisella keittiöhanalla niiden täyttäminen olisi kestänyt yli 50 vuotta.

Tällä hetkellä vesivaraston lämpötila on arviolta noin +30 astetta. Kallioperän hidas lämmitys on käynnistynyt ja varsinainen lämpöluolassa olevan veden lämmitys alkaa huhtikuussa. Tavoitteena on saada lämpöluolat käyttöön osaksi Helsingin nykyistä kaukolämpöjärjestelmää heinäkuussa.

Lämpöluolat tasaavat kaukolämpöverkon kulutushuippuja vuoden ympäri. Lämpöluolaan voidaan varastoida esimerkiksi jätevesien ja kiinteistöjen hukkalämpöä ja vapauttaa sitä käyttöön tarpeen mukaan. Lämpöluolassa olevan veden lämpötila vaihtelee jatkossa +45 ja +100 asteen välillä käyttötilanteen mukaan.

- Helen on vauhdikkaasti matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta ja maanalaiset lämpöluolat ovat tärkeä askel tällä polulla. Vanhojen öljyluolien käyttö energiavarastona on hyvä esimerkki maailmallakin ainutlaatuisesta, suomalaisesta innovaatiosta. Tulevaisuuden päästötön energiajärjestelmä koostuu monista palasista, ja varastointi on siinä tärkeä elementti. Lämpöluolat tukevat kaikkia lämmöntuotantomuotoja, kertoo johtaja Timo Aaltonen Helenistä.

Hiilineutraalia tuotantoa rakennetaan parhaillaan myös Helenin lämpöpumppulaitoksella Sörnäisissä, jonne tulee kaksi uutta lämpöpumppua. Vuosaaressa rakennetaan merivesilämpöpumppua sekä biolämpölaitosta. Ruskeasuon geotermisen lämpölaitoksen rakentaminen käynnistyy tänä keväänä. Lisäksi selvityksen alla on esimerkiksi Kilpilahden teollisuusalueen hukkalämmöt sekä laajamittainen merivesilämpöpumppujen hyödyntäminen.


Faktat

  • Mustikkamaan luolalämpövaraston veteen mahtuva lämpö vastaa 25 000 kaksion ympärivuotista lämmittämistä.
  • Lämpö ei karkaa lämpöluolista, sillä kymmenien metrien kallioperä toimii oivallisena eristeenä.
  • Lämpöluolat vähentävät Helenin hiilidioksidipäästöjä 21 000 tonnia vuodessa.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö