Uutinen / 22.12.2022

Helen investoi vahvasti aurinkoenergian tuotantoon ostamalla rakennusvalmiin aurinkopuiston Uudestakaupungista

Helen ostaa rakennusvalmiin 206 MWp:n aurinkopuiston Uudenkaupungin Kalannista, Lounais-Suomesta. Aurinkopuiston myy ja rakentaa valmiiksi aurinkovoimahankkeiden kehitykseen keskittynyt kansainvälinen ib vogt -konserni. Kyseessä on kohde, jonka aurinkoisuus vastaa Pohjois-Saksan tasoa. Puiston vuosituotanto on yli 200 gigawattituntia. Aurinkopuisto tulee kokonaan Helenin omistukseen.

imageal3ov.png

– Aurinkosähkön määrä kasvaa tulevaisuudessa Suomessa moninkertaiseksi. Uudenkaupungin Kalannissa sijaitseva puisto on ensimmäinen aurinkopuisto, jonka ostamme rakennusvalmiina, ja se on yksi suurimmista tämänhetkisistä Suomeen rakenteilla olevista aurinkopuistoista. Teollisen kokoluokan aurinkopuisto täydentää osaltaan kotimaisen päästöttömän energian tuotantoamme ja kasvattaa energiaomavaraisuuttamme. Aurinkoenergialla tuotetun sähkön määrän lisääminen tukee myös tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä sekä siirtymää hajautettuun energiajärjestelmään, jossa energia tuotetaan eri lähteistä, kertoo Helenin yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Jenny Söderman.

Aurinkopuiston rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 alussa, ja arvioitu ajankohta tuotannon aloittamiselle on vuoden 2024 loppupuolella.

– Suomi, kuten kaikki Pohjoismaat, on uusiutuvan energian kasvavaa markkina-aluetta myös aurinkovoiman osalta. Odotamme innolla ensimmäisen hankkeen toteuttamista Suomessa sekä myös monia hankkeita tulevaisuudessa. Olemme innoissamme yhteistyöstä Helenin kanssa yhtiön ympäristötavoitteiden edistämiseksi. Haluamme tukea Helenin pyrkimyksiä energian tuotantotapojen monipuolistamiseksi. Haluan kiittää Helenin työntekijöitä ja kaikkia yhteistyökumppaneita heidän panoksestaan tämän puhtaaseen energiatuotantoon siirtymistä edistävän hankkeen päätökseen saattamiseksi erittäin tiukalla aikataululla, toteaa ib vogtin toimitusjohtaja Anton Milner.

Helenin tavoitteena on lisätä uusiutuvan aurinkosähkön määrää tulevina vuosina useita satoja megawatteja. Tulemme olemaan aktiivisia aurinkopuistojen koko arvoketjussa aina luvittamisesta maanvuokraukseen, suunnitteluun, rakennuttamiseen, omistamiseen, operointiin sekä ylläpitoon asti, ja lisäksi myymme tuotetun aurinkosähkön tuulipuistojen tapaan. Etsimme aktiivisesti aurinkopuistoille sopivia alueita. Olemme myös kiinnostuneita ostamaan aurinkopuistoja avaimet käteen -periaatteella.

Helenillä on jo ennestään rakenteilla aurinkopuisto Nurmijärven alueella kolmostien varrella. Aurinkopuistoon tulee noin 2 800 aurinkopaneelin maa-asenteinen aurinkovoimala, jonka pinta-ala on noin kolme hehtaaria. Sen kokonaiskapasiteetti on 1,5 megawattia. Lisäksi Lohjalle suunnittelemme 10 megawatin voimalaa, jonka rakentaminen on määrä aloittaa keväällä 2023.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Hiilineutraalisuus