Uutinen / 23.6.2022

Helen ja Equinix lämmittävät tulevaisuudessa yhä useamman helsinkiläisen kodin datakeskusten hukkalämmöllä

Yritykset laajentavat maailmanluokan yhteistyötään keräämällä Viikinmäen ja Suvilahden datakeskusten hukkalämpöä ja käyttämällä sen helsinkiläisten kotien lämmittämiseen.

Suomen suurimpiin kuuluva energiayhtiö Helen ja maailman johtava digitaalisen infrastruktuurin tarjoaja Equinix (Nasdaq: EQIX) ovat jatkaneet uraauurtavaa yhteistyötään energiatehokkuuden saralla. Suvilahden (HE3) ja Viikinmäen (HE5) datakeskusten viilennysprosessissa syntyvää hukkalämpöä käytetään jatkossa kaukolämmön avulla lämmittämään tuhansia koteja ja toimitiloja Helsingissä.

Helenin ja Equinixin yhteistyö on jatkunut jo yli kymmenen vuoden ajan. Yritysten yhteistyönä syntynyt maailman ensimmäinen datakeskusten hukkalämpöä hyödyntävä projekti käynnistyi 2010, kun datakeskuksen hukkalämpöä alettiin hyödyntää Kanavarannassa.

Nyt sovittu yhteistyön laajentaminen mahdollistaa Helenille hukkalämmön keräämisen Equinixin International Business Exchange (IBX) -datakeskuksista Suvilahdessa ja Viikinmäessä, jotka tunnetaan myös nimillä HE3 ja HE5, ja lämmön käyttämisen edelleen helsinkiläisten hyödyksi.

Sekä Equinix että Helen ovat sitoutuneet muuttamaan toimintansa hilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

Hukkalämmön uudelleenkäyttö on erinomainen tapa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Koska Equinixin datakeskukset käyttävät sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa, hukkalämmön uudelleenkäyttäminen paitsi tarjoaa helsinkiläisille uusiutuvalla energialla tuotettua lämpöä, myös erittäin tehokkaan tavan päästä eroon datakeskusten viilentämisessä syntyvästä lämmöstä.

Datakeskusten hukkalämpö on keskeinen osa Helenin muutosta kohti hajautettua energiajärjestelmää, jossa energiaa tuotetaan useissa lähteissä. Helenin 1 409 kilometriä pitkä Helsingin kaukolämpöverkosto mahdollistaa erilaisten hukkalämpömallien – kuten Equinixin datakeskusten – joustavan käyttöönoton ja toimii erinomaisena alustana uusille hiilineutraaleille ratkaisuille.

- Investoiminen sekä energiaomavaraisuuteen että uusiin energiaratkaisuihin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on tärkeämpää kuin koskaan. Pitkäaikainen kumppanuutemme Equinixin kanssa on esimerkki mullistavista projekteista, joihin datakeskusyritykset voivat ryhtyä luodakseen merkityksellistä arvoa näiden keskusten lähistön asukkaille. Equinixin hukkalämmön avulla voimme lämmittää useita tuhansia kotitalouksia Helsingin seudulla, tiivistää Helenin Energia-alustojen ja tuotantoratkaisujen johtaja Timo Aaltonen yhteistyön merkitystä helsinkiläisille asukkaille.

- Helen ja Equinix ovat olleet ensimmäisten joukossa tuomassa datakeskusten hukkalämpöä kaukolämpöverkostoon Helsingissä. Olen erittäin ylpeä, että voimme jatkaa pitkää yhteistyötämme tuomalla mukaan myös kaksi uusinta, innovatiivisinta datakeskustamme. Ennen tätä uudenlaista energian talteen keräämistä hukkalämpö vapautettiin ilmakehään. Nyt Equinix ja Helen voivat käyttää tätä hukkalämpöä hajautetussa energiajärjestelmässä, jossa energia tuotetaan, otetaan talteen ja varastoidaan useissa paikoissa päästöttömästi ja turvallisesti, kommentoi Equinixin Suomen toimitusjohtaja Sami Holopainen yritysten yhteistyön merkittävyyttä energiatuotannolle.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus