Uutinen / 23.9.2022

Pörssisähköasiakkaat vähensivät energiankulutustaan merkittävästi

Energiamurros ja yhteinen huoli sähkön riittävyydestä ovat saaneet Helenin pörssisähköasiakkaat ryhtymään tuumasta toimeen. Pörssisähköön siirtyneet asiakkaamme vähensivät energiankulutustaan 15 prosenttia samalla, kun kiinteähintaisen sähkösopimuksen solmineiden asiakkaiden kulutus pysyi ennallaan. Energiansäästäjän tärkein apulainen on Oma Helen -palvelu, josta omaa sähkönkulutusta voi seurata jopa tuntitasolla.

Oma Helen käytössä

Pörssisähköasiakkaiden energiansäästöstä kertovat tulokset käyvät ilmi Helenin Data ja tekoäly -yksikön tekemästä selvityksestä, jossa vertailtiin niin sähkön markkinahintaan sidotun kuin kiinteähintaisen sähkösopimuksen solmineiden asiakkaiden energiankulutusta ja siinä tapahtuneita muutoksia.

– Keräämämme aineiston perusteella voidaan todeta, että pörssisähköasiakkaat ovat vähentäneet energiankulutustaan keskimäärin 15 prosenttia vuoden takaiseen nähden, ja kolmannes näistä asiakkaista pudotti kulutustaan jopa yli 25 prosenttia. Niissä kotitalouksissa, joissa on edelleen voimassa kiinteähintaisen sähkösopimus, vastaavaa kehitystä ei ole havaittavissa. Sähkön hinnalla on siis merkittävä vaikutus kulutukseen, Helenin Data ja tekoäly -yksikön päällikkö Mikko Muurinen toteaa.

Samalla kun pörssisähköön siirtyneet asiakkaat ovat vähentäneet kokonaisenergiankulutustaan ja säästäneet sitä kautta selvää rahaa, he ovat pystyneet saavuttamaan noin 10 prosenttia sähkön markkinahinnan keskiarvoa alhaisemman hinnan ajoittamalla kulutuksensa vuorokauden edullisimpiin tunteihin. Säästäväinen ja suunnitelmallinen energiankäyttö on siis kannattavaa myös taloudellisesti.

Modernit työkalut auttavat energiansäästössä

Kiihtyvään tahtiin kasvanut kiinnostus oman energiankulutuksen seurantaan näkyy myös Oma Helen -palvelun käyttäjämäärissä, jotka ovat tuplaantuneet vain muutamassa kuukaudessa. Jo reilusti yli puolet Helenin asiakkaista on ottanut niin mobiilisovelluksella kuin selaimessa toimivan palvelun käyttöönsä, ja päivittäisiä käyttäjiä on tällä hetkellä yli 20 000.

Oma Helen mahdollistaa oman energiankulutuksen tarkastelemisen sekä pidemmän aikavälin trenditasolla että tunti-, päivä-, viikko- ja vuositasolla. Palvelu tarjoaa myös kiinnostavaa dataa esimerkiksi siitä, minä viikonpäivänä sähköä kuluu eniten.

– Mielestämme on tärkeää, että ihmiset ovat kiinnostuneita omasta energiankulutuksestaan, ja haluamme kannustaa asiakkaitamme käyttämään energiaa fiksusti. Oma Helenin tuottamaa kulutustietoa seuraamalla energiankulutustaan voi aikatauluttaa ja vähentää merkittävästi. Kehitämme palvelua jatkuvasti, ja tuomme sovellukseen jatkossa muun muassa pörssisähkön hintatiedot sekä automaattisia hintahälytyksiä ja omiin käyttötottumuksiin liittyviä ilmoituksia, Helenin Digitaalisten ratkaisujen johtaja Tuomas Teuri kertoo.

Mitä pörssisähkö on?

Pörssisähköasiakkaalla sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan, mikä takaa, että hinta on aina kilpailutettu ja ajan tasalla. Seuraavan päivän tuntihinnat ilmoitetaan edeltävän päivän aikana muun muassa Oma Helenissä, jolloin omaa energiankulutusta voi suunnitella ennakkoon. Fiksu energiankäyttö ja ylimääräisen kulutuksen karsiminen ovat tehokkain keino varmistaa, että sähköä riittää kaikissa tilanteissa. Erityisen tärkeää energiansäästö on kulutushuippujen aikana.

Kulutusta optimoimalla edullisista tuntihinnoista voi hyötyä myös taloudellisesti. Paljon energiaa kuluttavat toiminnot, kuten pyykinpesu, saunominen, sähköauton lataus tai sähkölämmitys kannattaa ajoittaa iltoihin, öihin ja viikonloppuihin, jolloin pörssisähkön hinta on tyypillisesti alimmillaan. Toisaalta tuntihinnat voivat olla korkeita etenkin arkipäivisin, jolloin oma sähkönkulutus kannattaa pitää mahdollisimman pienenä.

Kodin energiansäästö on helppo aloittaa esimerkiksi huonelämpötilaa alentamalla, suihkuaikaa lyhentämällä, lattialämmitystä karsimalla ja viihde-elektroniikan käyttöä vähentämällä. Kaikki sähköä kuluttavat laitteet kannattaa sammuttaa ja laturit irrottaa pistorasiasta aina, kun niitä ei käytetä. Myös ilmanvaihdon sekä lämmityksen ja jäähdytyksen perusperiaatteisiin tutustuminen auttaa energiansäästössä.

Tutustu Oma Helen -sovellukseen

Tutustu Pörssisähköön