Uutinen / 14.5.2024

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Helenin ja Fortumin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto vihittiin avajaisseremoniassa käyttöön tiistaina 14. toukokuuta. Närpiön ja Kristiinankaupungin alueille sijoittuva tuulipuisto tuottaa vuosittain yli terawattitunnin tuulisähköä, joka on noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta. Helen ja Fortum omistavat tuulipuiston yhdessä, osuuksin 40 % ja 60 %. Helen ostaa noin puolet tuulipuiston sähköntuotannosta sen elinkaaren loppuun saakka. 

- Pjelaxin tuulipuisto on Helenin ja Fortumin merkittävä yhteisponnistus uusiutuvan sähköntuotannon kasvattamiseksi. Suomelle tuulivoimatuotanto tuo kilpailuetua, lisääntyvä tarjonta alentaa asiakkaiden sähkön hintaa ja mahdollistaa puhtaan sähkön kulutukseen perustuvat investoinnit, kertoo Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

- Pjelaxin 380 megawattia tuplaa Fortumin operoiman tuulivoimakapasiteetin. Tuulivoimalla on tärkeä rooli muun päästöttömän sähköntuotantomme rinnalla. Strategiamme mukaisesti tarjoamme puhdasta sähköä Pohjoismaissa ja autamme sähköistyvää teollisuutta vähentämään päästöjään. Pjelax on erinomainen esimerkki siitä, miten Fortum auttaa asiakkaitaan vähentämään hiilidioksidipäästöjään, toteaa Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo. 

Tuulivoimapuiston mittavista infra- ja maarakennustöistä vastasivat Suvic Oy sekä närpiöläinen Simons Infra Oy. Tuulivoimaloiden massiiviset erikoiskuljetukset tapahtuivat Kaskisten sataman kautta, josta ajettiin yhteensä 728 erikoiskuljetusta eli 13 kuljetusta jokaista tuulivoimalaa kohti. Aluetaloudelliset vaikutukset tulevat näkymään kuntien maanvuokratuotoissa sekä kiinteistöverotuloissa, jotka ovat yhteensä miljoonia euroja vuosittain.  
 
Pjelaxin tuulipuiston rakentaminen käynnistyi tammikuussa 2022, ja se valmistui tavoiteaikataulussa hyvässä yhteistyössä yli 400 maanomistajan, useiden paikallisten yrittäjien, järjestöjen ja virkamiesten kanssa. Fingrid ja turbiinitoimittaja Nordex ovat myös vaikuttaneet merkittävästi hankkeen sujuvaan läpimenoon. Tuulipuiston avajaisissa juhlittiin paikallisten kesken yhteistä saavutusta ja kiitettiin osallistumisesta puhtaan siirtymän edistämiseen Suomessa.