• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Jäähdytys

Kauko­jäähdytys pelastaa Haagan paloasemalla

  • Teksti: Selja Tiilikainen
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Kiinteistökohtainen kaukojäähdytys on vaivaton ja helppo ratkaisu tilojen viilentämiseksi. Hukkaenergia kerätään talteen ja hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa.

Kaukojäähdytys viilentää Haagan paloaseman tilat. Jäähdytys tuotetaan kiinteistön lämmönjakohuoneessa.

Paloaseman lämmönsäätelyltä vaaditaan paljon. Liikunta- ja majoittumistiloissa on oltava viileää kesällä, ja saunassa on oltava kuuma. Toimistoissa ja keittiössä taas tarvitaan jotain siltä väliltä, miellyttävää ja tasalämpöistä. Palomiehen työvuoro kestää yleensä 24 tuntia, joten ei ihme, että rakennuksessa on haluttu panostaa mukaviin sisäolosuhteisiin.

Kun Haagan paloaseman peruskorjausta alettiin suunnitella vuonna 2011, oli selvää, että kesän helteitä ei kaivata enää sisälle.

Helen tarjosi tilalle avaimet käteen -periaatteella kiinteistökohtaista kaukojäähdytysjärjestelmää.

”Asema oli tarkoitus yhdistää Helenin kaukojäähdytysverkostoon yhdistämällä se Vihdintien alle suunniteltuun runkoputkeen. Putken vetämisestä päätettiin kuitenkin luopua, ja Helen tarjosi tilalle avaimet käteen -periaatteella kiinteistökohtaista kaukojäähdytysjärjestelmää”, kertoo pelastuslaitoksen rakennuspäällikkö Keijo Mäki.

Jäähdytys vaivattomasti

Helen vastaa asiakkaan energiantuotannosta kokonaisuudessaan, ratkaisu on siis asiakkaan näkökulmasta yhtä helppo ja vaivaton kuin perinteinenkin kaukojäähdytys. Helenin kaukojäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski tarkentaa:

”Me Helenillä etsimme aina asiakkaan näkökulmasta tehokkainta ratkaisua kiinteistön jäähdyttämiseen ja lämmittämiseen. Haagan paloaseman kohdalla vauhdikkaasti kehittyvä kaukolämpö oli ylivoimaisesti paras lämmitysmuoto, mutta jäähdytyksen osalta jouduttiin tekemään selvitystyötä hiukan enemmän. Selvityksen lopputuloksena todettiin, että tämän kohteen kaukojäähdytys kannattaa tuottaa kohteen lämmönjakohuoneessa. Tässäkin kohteessa hukkaenergiat kerätään talteen ja hyödynnetään uusiutuvan kaukolämmön tuotannossa.”

Viileä sisäilma remontin myötä

Nyt kiinteistön yli neljästätuhannesta neliöstä noin neljännes on jäähdytyksen piirissä. Majoitus- ja toimistotilojen lämpötilaa voi säädellä huonekohtaisesti.
”Aurinko paistaa päivällä toimistohuoneisiin, ja kesällä lämpötila nousee herkästi. Nyt lämpötilan voi laskea helteelläkin helposti alle 26 lämpöasteen. Toisaalta ihmiset ovat yksilöllisiä, ja nyt tilojen käyttäjät voivat poiketa halutessaan 21 asteen ohjeellisesta lämpötilasta ylös- tai alaspäin”, Mäki kuvailee.

Jäähdytyslaitteen asentaminen oli osa Haagan paloaseman massiivista peruskorjaushanketta, jossa uusittiin koko talotekniikka, vesikatto, osa ikkunoista ja ulkoverhousta, rakennettiin uusi hissi ja rakennettiin uusia tiloja. Koko hankkeen aikana asema ei ole ollut päivääkään pois toiminnasta.
Uuden kaukojäähdytysratkaisun avulla Helenin kaukojäähdytys on nyt saatavilla koko Helsingin alueella.

Lisätietoja: Asiakkuuspäällikkö Reijo Lemetyinen, Helen Oy
reijo.lemetyinen@helen.fi, p. 050 559 2269

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukojäähdytyksestä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Asiantuntijamme ovat palveluksessasi

Asiantuntijamme palvelevat yrityksiä niin jäähdytykseen, lämpöön kuin sähköön liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä