• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Jäähdytys

Vastuullisuuden merkitys rakentamisessa kasvaa

  • Teksti: Heli Kuusisto
  • Kuvat:
  • 2017-02-15

Vastuullisuuden merkitys rakentamisessa kasvaa jatkuvasti, sillä kuluttajat ovat entistä tarkempia valinnoistaan ja tietoisempia niiden ympäristövaikutuksista.

Vastuullisen rakentamisen tavoitteena on rakentaa terveellisiä ja turvallisia koteja. Tämä näkyy esimerkiksi rakennusmateriaalien valinnassa, rakennusten hiilijalanjäljessä sekä rakentamisen energiatehokkuudessa.

Kuluttajien vaativuustaso kasvaa tietoisuuden kasvun myötä. He ohjaavat tarkemmilla valinnoillaan rakentamista entistä laadukkaampaan ja ympäristövaikutuksiltaan myönteisempään suuntaan. Tätä mieltä ovat rakennusalan ammattilaiset Helen Oy:n teettämän tutkimuksen mukaan. 

Tutkimuksessa selvitettiin vastuulliseen rakentamiseen liittyviä ominaisuuksia sekä energiatehokkuuden ja kaukojäähdytyksen merkitystä vastuullisessa rakentamisessa.

Viilennys lisää elämänlaatua

Asuntojen viilennys rakentamisessa on noussut keskeiseksi kiinnostuksen kohteeksi vastuullisessa rakentamisessa, johtuen kesien lämpenemisestä ja ilmaston ääri-ilmiöistä, jotka ovat nostaneet asuntojen lämpötiloja.

Viilennys vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin sekä parantaa asumismukavuutta, sillä sen avulla sisälämpötila pysyy kohtuullisena myös helteillä.

Viilennys nostaa asunnon arvoa

Viilennysmahdollisuus on rakennusalan ammattilaisten mielestä selkeä myyntivaltti varsinkin hintavammissa asunnoissa ja sen rooli tulee korostumaan ostopäätöksissä. Viilennys myös nostaa asunnon arvoa. Asukkaista erityisen kiinnostuneita viilennyksestä ovat yli 50-vuotiaat.

Rakennusalan ammattilaiset käyttävät viilennyksestä puhuessaan vertauksia autojen kehitykseen: ilmastointi oli autoissa aiemmin lisävaruste mutta nyt itsestäänselvyys. Samoin uskotaan käyvän myös asuntojen viilennysratkaisuille.

Tähän asti asuntojen viilennystarve on ratkaistu muun muassa varjostavilla elementeillä, kattorakenteilla, pintamateriaaleilla, ikkunoiden koolla sekä erillisillä viilennysratkaisuilla.  Viilennysratkaisujen valinnassa vaikuttavat asennus- ja käyttökustannukset sekä laitteiden koko, ulkonäkö ja käytettävyys.

Kaukojäähdytyksestä ensisijainen viilennysratkaisu

Kaukojäähdytyksen hyviä puolia ovat toimintavarmuus, helppous ja huolettomuus, kaupunkikuvalliset asiat sekä ekologisuus. Huonoina puolina nähdään muita ratkaisuja merkittävämmät alkuinvestoinnit.

Rakennusalan ammattilaisten mukaan kaukojäähdytystä kannattaa ehdottomasti harkita linjasaneerauksen yhteydessä. Kun kaukojäähdytyksen saatavuus paranee, siitä odotetaan ensisijaista viilennysratkaisua Helsingissä. Se synnyttää vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin perinteinen kiinteistökohtainen jäädytys. Lisäksi kiinteistöissä kerätty aurinkoenergia voidaan hyödyntää kaukolämmön tuotannossa.

Tutkimukseen haastateltiin henkilökohtaisesti rakennusalan ammattilaisia, jotka edustivat uudisrakentamista, korjausrakentamista, arkkitehtisuunnittelua sekä isännöintiä. Tutkimuksen toteutti IROResearch Oy kesällä 2016.

Tilaa tutkimustulokset!

Katso videot vastuullisen rakentamisen paneelista viime syksyltä.

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukojäähdytyksestä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Asiantuntijamme ovat palveluksessasi

Asiantuntijamme palvelevat yrityksiä niin jäähdytykseen, lämpöön kuin sähköön liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä