• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Aurinkoenergia

Aurinkopaneelit Avaimet käteen -pakettina

  • Teksti: Kati Särkelä
  • Kuvat:
  • 2017-06-02

Laamasten omakotitalon katolle asennettiin aurinkopaneelit Avaimet Käteen -ratkaisulla. Sähkön ylituotannon ostaa Helen, ja sähkölasku pienenee sen mukaisesti.

Laamaset ovat olleet aurinkosähkön pientuottajia pian kaksi vuotta. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa. Aurinkopaneelien ­asennustyön osuudesta voi myös tehdä kotitalousvähennyksen.

Espoolaisen Laamasen perheen omakotitalon katolla kiiltelee 18 aurinkopaneelia. Paneelit keräävät aurinkoenergiaa talon omaan sähköntarpeeseen, kesällä syntyvän sähkön ylituotannon ostaa Helen Oy.

"Ratkaisu on todella huoleton, paneelit ovat katolla ja sähköä syntyy. Meidän ei tarvitse tehdä niille tai muulle laitteistolle yhtään mitään", Sari ja Jorma Laamanen kertovat. "Lumi ei tummilla paneeleilla kauaa pysy ja sade huuhtoo siitepölyt."

Invertteri, joka muuttaa auringon energian käyttösähköksi, asennettiin autotalliin. Laitteen näytöstä voi seurata paneelien tuottaman energian määrää, mutta Laamaset eivät ruutua juuri katsele.

"Sähkölaskusta näemme, miten paljon paneelit ovat tuottaneet säästöä. Tuotannosta tulee kuukausittain omat raportit. Kesällä laskut ovatkin miinuksella, eli silloin paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin mitä meidän talossa kulutetaan. Helen ostaa yli jäävän sähkön, ja sähkölasku pienenee", Sari Laamanen kertoo.

Aurinkopaneelien tuottama säästö tuntuu sähkölämmitteisen talon sähkölaskuissa. Vuonna 2016 Laamasten aurinkopaneelien tuotto eli myyntiin saadun sähkön määrä oli 1 464 kWh. Kaiken kaikkiaan 18 paneelin vuosituotanto voi parhaimmillaan yltää jopa 4300 kWH:iin, josta suurin osa kuluu siis talouden omaan käyttöön, vain omasta kulutuksestä ylijäävä osuus myydään edelleen Helenille. Kun talouden kulutus vuositasolla on ollut noin 20 000 kWh, säästöä syntyy jo melkoisesti.

Jorma Laamanen on laskenut, että paneelit maksavat itsensä takaisin 12–13 vuodessa. Hän on tilannut Heleniltä aurinkopaneelit myös yrityksensä katolle.

"Keväästä syksyyn aurinkopaneelit tuottavat joka päivä ja talvellakin hiukkasen. Energiaa saadaan talteen myös pilvisellä säällä. Pieni hyppäys paneelien sähköntuotannossa syntyi, kun pihan laidalta kaadettiin pari ikivanhaa mäntyä", Jorma Laamanen kertoo.

Naapuruston ensimmäiset paneelit

Espoolaiset Laamaset ovat olleet Helenin asiakkaita jo pitkään. He päättivät aurinkopaneelien hankinnasta luettuaan aiheesta Helenin asiakaslehdestä. Kotipiha on aurinkoinen ja katto sopivasti etelään päin. Paneelien ja laitteiston asennustyö tehtiin elokuussa 2015 Avaimet käteen -periaatteella. Helen hoiti myös Laamasten aurinkosähkön tuotannosta ilmoittamisen paikalliselle sähköyhtiölle.

"Asennus järjestyi todella huolettomasti. Me olimme itse asiassa muualla lomailemassa sinä päivänä", Sari Laamanen sanoo.
"Olin tyytyväinen, kun työstä ei myöskään jäänyt mitään jälkiä tai sotkuja pihalle. Minulla oli 50-vuotisjuhlat seuraavana viikonloppuna, ja kaikki oli valmista ja siistiä."

Kun paneelit oli asennettu, Laamaset huomasivat myös ennakoimattoman lisäedun. "Paneelit hiljentävät sateen ropinaa selvästi, peltikatolla ääni saattoi rankkasateella olla todella kova."

Pientuottajaksi

  • Aurinkopaneelien tuottama sähkö on uusiutuvan energian ratkaisu kodin energian lähteeksi.
  • Sähköyhtiö ja tuottaja tekevät sopimuksen sähkön myynnistä. Sähköyhtiö ostaa verkkoon kytketyn aurinkovoimalan ylimääräisen sähkön pientuottajalta sähkön markkinahintaan.
  • Paikalliseen sähköverkkoyhtiöön on aina ilmoitettava ennen pientuotannon sähköverkkoon liittämistä.
  • Paneelit kytkeytyvät verkkoon invertterillä, joka kertoo näytöltään aurinkopaneelien tuottaman energian määrän ja sen syötön verkkoon.

Lue lisää

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? Tutustu paneelipaketteihimme!

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Aurinkovoimala kotikatolla

Luontokirjailija ja biologi Veikko Neuvonen asennutti huhtikuussa aurinkopaneelit ­ perheen 88-vuotiaaseen hirsitaloon Kumpulassa. Jo syyskuussa – neljässä kuukaudessa – aurinkovoimala oli tuottanut energiaa reilun kaksion vuosikulutuksen verran.

Energinen Eva Wahlström

Ammattilaiskehissä seitsemän vuotta taistelleen Eva Wahlströmin hanskat ovat iskussa. MM-tittelinsä uusinut nyrkkeilijä kiittelee elämää, joka antaa hienoja mahdollisuuksia

Energianeuvoja asiakkaan apuna

Mia Claesson ja muut energianeuvojat vastaavat puhelimeen, kun Helenin asiakkailla on asiaa.