• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Ilmiöt

Mitä on vihreä vetytalous?

  • 2021-10-20

Uusiutuvasta sähköstä ja vedestä tuotettavaa vihreää vetyä voidaan hyödyntää ja jatkojalostaa moneen tarpeeseen. Tutki infograafista, millainen kokonaisuus vihreä vetytalous on.

Vihreää vetyä tuotetaan uusiutuvalla sähköllä

Klikkaamalla tästä pääset suoraan infograafiin

A. Uusiutuvan sähkön tuotanto ja myynti

Uusiutuvan vedyn valmistamiseen tarvitaan päästötöntä sähköä. Yhden vetykilon valmistaminen tarvitsee noin 50 kWh sähköä.

B. Vedyn valmistus ja myynti

Uusiutuva vety valmistetaan sähkön avulla vedestä elektrolyysissä. Valmistusprosessissa syntyy myös paljon happea ja ylijäämälämpöä.

C. Vedyn jatkojalostus

Vedyn avulla voidaan valmistaa useita erilaisia jatkojalosteita, kuten polttoaineita, kemikaaleja tai jopa terästä.

D. Vedyn kuljetus ja varastointi

Vedyn varastointi on haasteellista, jonka vuoksi vetyä on usein helpompaa varastoida jatkojalostettuna. Vetyä voidaan kuljettaa mm. putkilinjoissa tai painesäiliöissä rekoilla tai laivalla.

E. Tuotteet ja vedyn käyttökohteet

Vetyä voidaan käyttää sellaisenaan liikenteen polttoaineena, teollisuuden prosesseissa tai jopa ruuan valmistuksessa. Vedyn avulla voidaan myös valmistaa tuotteita, kuten terästä tai muoveja.

F. Vedyntuotannossa syntyneen lämmön hyödyntäminen

Vedyntuotannosta ja jatkojalostuksesta syntyvää ylijäämälämpöä voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa asuntojen ja käyttöveden lämmityksessä.

vetytalous

Klikkaamalla kuvaa infograafi avautuu suurempana.

Avainsanat

vety

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mullistaako vety maailman energiajärjestelmän?

Vetytaloudesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan on? Millä tavalla se auttaa siirtymään kohti hiilineutraaliutta? Entä mitä vety on, ja mitä sillä tehdään?

Testaa tietosi – miten hyvin tunnet maailmankaikkeuden yleisimmän alkuaineen, vedyn?

Kuinka monta prosenttia eliöiden painosta on keskimäärin vetyä? Entä mikä on nimeltään Suomen ensimmäinen vetyauto? Testaa, kuinka moneen kymmenestä kysymyksestä tiedät vastauksen!