• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Kodinkoneet ja kodin turvallisuus

  • Teksti: Marja Einesalo
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Nykyaikainen tekniikka tuo turvaa arkeen. Myös hyvä valaistus lisää turvallisuutta.

1. Nykyaikaisten kodinkoneiden uudet ominaisuudet lisäävät arjen turvallisuutta.

Esimerkiksi liesissä ja silitysraudoissa voi olla automaattinen virrankatkaisu, ja myös EU edellyttää uusilta kodinkoneilta tiettyjä turvallisuusominaisuuksia.

Kodinkoneiden lisävarusteiden huomaan ei kuitenkaan voi täysin tuudittautua – viime kädessä käyttäjä itse varmistaa käytön turvallisuuden. Laitteita ei pidä jättää päälle, jos ei ole kotona ja pesukoneiden hanat pitää sulkea, kun niitä ei käytetä.

Myös käyttö- ja asennusohjeen lukeminen on tärkeä turvallisuusteko.

2. Tekniikka tuo turvaa eri elämänvaiheissa – sekä ruuhkavuosissa että eläkeiässä. Automaattisella virrankatkaisulla varustetut koneet tai ajastetut valaisimet voivat osoittautua jokaisen arjen kiireissä touhuavan arvokkaiksi apureiksi.

Liesien turvalaitteissa riittää valinnanvaraa, lapsilukko ja ajastin löytyvät monesta kodista. Lämpötilaa mittaava tai savuun reagoiva hälytin kiinnitetään liesituulettimeen. Dementikon kotiin sopii parhaiten lieden ja sähköliitännän väliin asennettava virran katkaiseva turvalaite.

Liesiturvalaitteesta huolimatta sammutuspeitto kuuluu joka kodin turvavarustukseen.

3. Myös valaistus on turvallisuutta, josta ei pidä tinkiä edes energian säästämiseksi. Energiaa kannattaa säästää uuden tekniikan keinoin, eikä pimeässä istumalla.

Iltahämärän tai yöllisten retkien kulkureitit kannattaa valaista kaatumisten estämiseksi. Himmeäkin yövalo riittää unenpöpperöisten silmien vessareissulle, ja energiapihissä yövalossa voi olla myös hämäräkytkin. Portaiden ja muiden askelmien valaiseminen on tärkeää niin sisällä kuin ulkona. Liiketunnistimia voi asentaa jo kodissa oleviin valaisimiin.

Pihalla ilkivaltaa voi ehkäistä ja omaa turvallisuutta lisätä ajastetuilla tai liiketunnistimella varustetuilla ulkovaloilla.

Julkaistu Helen 1/2015

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Vinkit

Konepesu kannattaa

Tiesitkö, että säästät huomattavan määrän energiaa ja vettä, kun peset astiasi astian­pesukoneessa? Käsin tiskaaminen kuluttaa paljon enemmän ympäristöä ja rahaa kuin konepesu. Entä arvaatko, kuinka monta ämpärillistä vettä tarvitaan 20 minuutin suihkuun?

Pienois­rata-­autoilua kotona

Pienoisrata-autoilun Suomen mestari Venni Pitkänen hurjastelee turvallisesti sähköradalla sisätiloissa.

Vinkit kodin­koneen valintaan

Harrastatko ruoanlaittoa, marjastatko? Kuinka usein käyt kaupassa tai peset pyykkiä? Kodinkonekaupoilla paras vaihtoehto on käyttäjälle sopiva.