• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Talvi tulee – näin pidät kodin lämpimänä

  • Teksti: Susanna Haanpää
  • Kuvat:
  • 2017-10-25

Helenin asiantuntija kertoo, kuinka kylmä pidetään sisätiloissa loitolla ylimääräistä energiaa kuluttamatta.

1. Tarkista termostaattien säädöt

Tarkista omakotitalosi lämmityslaitteiden lämpötila-asetukset eli termostaattien säädöt. Muista myös ilmanvaihtokojeen syyshuolto, eli säädä se talviasetukselle, sulje mahdollinen kesäpelti ja vaihda kesän mittaan likaantuneet suodattimet.
Huolehdi, että asuintilojen lämpötila on noin 20–22 °C. Säädä ilmalämpöpumpun asetukset 3–5 °C muun lämmityslaitteen säätöä korkeammaksi, jotta ilmalämpöpumppu on ensisijainen lämmönlähde. Ilmalämpöpumpussa on parempi hyötysuhde kuin sähkölämmityksessä.

Laske toissijaisten tilojen, kuten autotallin ja lämpimän varaston lämpötila matalammaksi kuin asuintiloissa, eli tilan mukaan 5–15 °C:een. Käytä näissä tiloissa mieluummin patteri- kuin lattialämmitystä, jotta et suotta lämmitä rakenteita vaan sisätilaa.

2. Säädä ilmanvaihto sopivaksi

Älä säädä ilmanvaihtoa liian tehokkaaksi – peräti kolmasosa kaikesta kodin energiasta kuluu ilmanvaihtoon. Jos ulkoa kotiin tullessa sisäilma tuntuu tunkkaiselta, on ilmanvaihtoa lisättävä. Ilmanvaihdon tarve lisääntyy myös suihkun tai saunan jäljiltä. Seinien ja lattian pyyhkäisy lastalla nopeuttaa kuivumista huomattavasti, eikä ilmanvaihtoa tarvitse pitää tehokkaalla asetuksella pitkään. Tämä säästää ilmanvaihtoon kuluvaa energiaa.

3. Tuo takkapuut sisään etukäteen

Keskitä takan käyttö kylmimmille talvikuukausille, jos polttopuita on vähän. Tuo puut lämpimään vuorokautta ennen niiden polttamista, sillä kylmänä ja kosteana puu on jopa 20 prosenttia huonompi lämpöarvoltaan kuin kuiva ja huonelämmin. Kostea puu myös palaa huonosti, eikä lämmitä tulipesää kunnolla. Lisäksi sellaisen polttamisesta syntyy runsaasti pienhiukkasia.

 

Vinkit antoi Helen Oy:n asiantuntija Markku Mannila.

Avainsanat

lämmitys, termostaatti

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kodin lämmitysvinkit

Lämmityskauden alkaessa on hyvä tarkistaa ilmanvaihto, lämmityslaitteet ja niiden säädöt kuntoon.

Helsingin lämmitys hiilineutraaliksi

Helen kehittää koko ajan uusia tapoja tuottaa puhdasta ja päästötöntä kaukolämpöä. Uusiutuva kaukolämpö on helppo helsinkiläinen ilmastoteko.

Viileä huonelämpötila pitää aivot vireessä

Huonelämpötilan alentaminen voi vaikuttaa myönteisesti hyvinvointiin, työtehoon ja vireyteen. Ihanteellisin huonelämpötila on jokaiselle yksiköllistä, mutta suotuisalla lämpötilalla ja ilmankosteudella on vaikutuksia hyvinvointiin ja vireyteen. Kysyimme Työterveyslaitoksen vanhemmalta tutkijalta Sirkka Rissaselta, missä lämpötilassa suorituskykymme on parhaimmillaan.