Artikkeli / 19.12.2016

Induktioliesi on energiatehokas

Induktioliesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautalevy tai perinteinen keraaminen taso. Induktiolieden magneettikenttä ei ole vaarallinen.
Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Thinkstock

1. Induktioliesi on energiataloudellisin liesivaihtoehto. Se kuluttaa sähköä noin 40 prosenttia vähemmän kuin valurautalevy ja 20 prosenttia vähemmän kuin perinteinen keraaminen taso. Induktioon perustuvat keittotasot ovat jonkin verran perinteisiä liesiä kalliimpia. Toisaalta säästöä tulee käytössä, sillä ruuan kuumennusaika on lyhyt.

Valurautalevyillä varustettu sähköliesi kuluttaa suhteessa muihin paljon energiaa, koska levyjen kuumeneminen ja tehon säätyminen on hidasta.

2. Ruuanlaitossa voi säästää energiaa käyttämällä paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita. Lieden käyttöä voi korvata mikroaaltouunilla ja vedenkeittimellä. Erityisesti valmiin ruuan kuumentamisessa mikro on nopeampi ja energiataloudellisempi kuin liesi.

3. Verkkokeskusteluissa liikkuu monenlaisia väitteitä induktiolieden magneettikentän vaarallisuudesta, huoli on kuitenkin turha. Kaikki sähkölaitteet muodostavat heikon, mutta turvallisissa rajoissa olevan magneettikentän, eikä induktioliesikään oikein käytettynä tee poikkeusta.

Induktioliesi vähentää palovammojen vaaraa, koska se lämpenee vain astian pohjan kokoisella alueella. Virta katkeaa heti, kun astian nostaa pois liedeltä. Induktioliedellä voi käyttää vain magnetoituvia keittoastioita, esimerkiksi alumiiniset kattilat eivät käy.

 

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö