Artikkeli / 19.12.2016

Turvallisuus­vinkit talven varalle

Polta kynttilöitä turvallisesti, niin vaaratilanteilta vältytään. Hyvä pihavalaistus estää onnettomuuksia.
Teksti: Kati Särkelä Kuvat: iStock

1. Kynttilät luovat tunnelmaa talvi-iltoihin. Muista kuitenkin sammuttaa kynttilät huoneesta poistuessasi. Varmista, että tuikut ja kynttilät seisovat tukevasti palamattomalla alustalla. Keramiikka, lasi ja kivi ovat parhaita materiaaleja kynttilän alle.

Jos kynttilöitä on useampia, jätä niiden väliin vähintään viisi senttiä tilaa. Ulkoroihua tai esimerkiksi hautakynttilää ei saa polttaa sisällä eikä parvekkeella. Ulkotulen suuri liekki ja korkea lämpötila aiheuttavat sisätiloissa helposti palovaaran. Sammutuspeitto on nopea apu vaaratilanteessa, sen pitäisi kuulua joka kodin turvavarustukseen.

2. Älä kuivata pyykkejä saunassa tai sähkölämmittimen päällä. Moni tulipalo on syttynyt vaatteiden pudottua kiukaalle esimerkiksi muovisen ripustusnarun sulaessa. Tarkista aika ajoin myös sähkösaunan aikakytkin, ettei se jää jumiin ja pidä kiuasta turhaan päällä pitempään kuin oli tarkoitus.

3. Ulkovalaistus on tärkeä turvallisuustekijä pimeänä vuoden aikana. Pihavalaistuksen pitää olla riittävä ja tarkoituksenmukainen. Vähintään tärkeimmät kulkureitit, erityisesti porrasaskelmat, pitää valaista kunnolla. Talviaamut ja -illat ovat säkkipimeitä ja maa usein liukas. Ulkokäyttöön soveltuvat ledit ja pienloistelamput. Energiaa voi säästää uuden tekniikan avulla, hämäräkytkimellä tai liikkeentunnistimella varustetuilla valaisimilla.

Myös joulu- ja muissa koristevaloissa kannattaa suosia ledejä, valokaapelit ovat usein energiasyöppöjä. Tarkista valaisimen kunto aina ennen käyttöä.

Asiantuntijana Helen Oy:n energia-asiantuntija Marja Einesalo

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö