Kokemuksia / 19.12.2016

Uusiutuvan lämmön puolesta

Petteri Huuska havahtui ilmastonmuutoksen seurauksiin jo opiskeluaikoina. Uusiutuva kaukolämpö kerrostaloon on hänelle luonteva valinta.

Teksti: Riitta Ekholm Kuvat: Ville Rinne

 Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986 oli Petteri Huuskalle havahtumisen paikka. Hän alkoi etsiä tietoa ympäristön tilasta ja lukea silloin uutisotsikoihin nousseesta happosateesta. Seuraava pysähdys oli vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa, missä kasvihuone­ilmiö oli vahvasti pinnalla. Hän teki aiheesta esitelmän ja muistaa nyt jälkikäteen, ettei ollut kuullut Suomessa aiheesta halaistua sanaa.

Päästessään opiskelemaan ympäristönsuojelutiedettä Viikkiin Huuska tunsi olevansa omiensa joukossa.

”Opiskeluaikoina ekologiset valinnat, kuten kirpputorit, kierrätys, säästeliäs kaupassakäynti ja pyöräily olivat luonnollinen valinta, koska rahaa ei ollut. Nyt ne ovat harkitumpi tapa elää”, sanoo Huuska.

Ilmastonmuutos iski tajuntaan 2000-luvun alussa, kun hän teki WWF:ssä selvitystä aiheesta. Tästä lähti tietoisempi polku.

Kymmenenvuotias tytär on koulunsa ympäristötiimissä, missä oppilaat pohtivat tapoja säästää energiaa ja kierrättää. Vanhemmat saattavat saada nuhteita, jos jompikumpi käyttäytyy kuten Luru Lotraaja. ”Valojakin hän saattaa käydä sammuttelemassa”, kertoo Huuska.

Isompi pesukone vähensi kulutusta

Kun kolmihenkinen perhe muutti Lauttasaareen tyttären mennessä kouluun, auton hankinta tuli vuosien tauon jälkeen ajankohtaiseksi. Pieni, vähäpäästöinen auto on enemmän parkissa kuin maantiellä: Pienet irtiotot marjastamaan, sienestämään ja appivanhempien kesäpaikkaan Korppooseen eivät vuodessa kerrytä 10 000 kilometriä enempää.

Huuska valitsi vihreän sähkön jo opiskeluaikana, sillä hän halusi tietää, mistä energia on lähtöisin.

Helenin uusiutuvaa kaukolämpöä Huuska pitää mainiona mahdollisuutena vähentää päästöjä myös kerrostalossa. Helsinkiläiskodit voivat nyt valita uusiutuvia energialähteitä osaksi kaukolämpöä. Helenin uusi palvelusopimus on leviämässä kotitalouksien keskuudessa.

”Suosittelen tätä vaihtoehtoa lämpimästi muillekin. Muutaman euron lisämaksu ei ole ongelma.”

Asunto lämpiää uusiutuvalla kaukolämmöllä. Lämpö syntyy puupelleteistä, jotka valmistetaan kotimaisen metsäteollisuuden sivutuotteista.

Asunto lämpiää uusiutuvalla kaukolämmöllä. Lämpö syntyy puupelleteistä, jotka valmistetaan kotimaisen metsäteollisuuden sivutuotteista.

Ympäristösuunnittelijana hän seuraa ehkäpä tavallista tarkemmin kodin energiankulutusta. Yön tunteina sähkönkulutus on 0,06 kilowattituntia, isoimman siivun vie ympärivuorokauden hyrisevä jääkaappipakastin. Vuositasolla arjen pyörittäminen vie sähköä noin 2 500 kilowattitunnin luokkaa.

”Kodinkonevalinnoilla on iso merkitys energiansäästössä. Kun vaihdoimme 5 kiloa pyörittävän pesukoneen uudempaan energiatehokkaaseen 7-kiloiseen, säästö on ollut 30 prosenttia pesukerralta”, sanoo Huuska.

Hyödynnä Sävel Plus! Seuraa omaa energiankulutustasi verkossa helen.fi/asiointi

  • Asunto kerrostaloasunto Lauttasaaressa
  • Asukkaat kolmihenkinen perhe
  • Pinta-ala 75 m2
  • Sähkönkulutus vuodessa noin 2 500 kWh
  • Lämmitystapana kaukolämpö. Lisäpalveluna Helenin uusiutuva kaukolämpö kerrostaloasukkaille

Kerros- tai rivitalon hoitokustannuksista noin 40 % muodostuu energian- ja vedenkulutuksesta. Jos kulutusta saadaan vähennettyä, vastikkeiden ja vuokrien nousupaineet pienenevät. Kiinteistön energiankulutuslukuja voi seurata Helenin raportointipalvelusta.

Energiansäästämisessä kannattaa aina lähteä liikkeelle tarpeettoman kulutuksen karsimisesta. Tarpeetonta kulutusta ovat esimerkiksi liian korkeat huone-, porras- ja varastotilojen lämpötilat tai veden tuhlaava käyttö.

Myös asukkaat voivat kiinnittää taloyhtiön huomion erilaisiin energiaa säästäviin ratkaisuihin ja toimintatapoihin, kuten ilmastoinnin käyttöaikoihin, valaistuksen hämäräkytkinten ja porrasautomaattien toiminta-aikoihin sekä saunavuorojen ryhmittelyyn.

Lähde: motiva.fi/koti_ja_asuminen

Lue lisää aiheesta

Lämpö Fiksu energiankäyttö