Kokemuksia / 19.12.2016

Ympäristö­sähkö on minun valintani

Ympäristösähkö on valinta uusiutuvien energianlähteiden puolesta. Helenin Ympäristösähkö on yhdistelmä aurinko-, tuuli- ja vesisähköä.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Kari Hautala

Maija Helikari muutti syksyllä 2016 uuden uutukaiseen kerrostaloon Vantaan Kivistössä. Vuoden 2015 asuntomessutalojen kupeeseen on rakentumassa tiivis kerrostaloalue, aivan juna-aseman läheisyyteen. Alueella on valmiina myös koulu, päiväkoti ja useita kauppoja.

”Mielestäni on tosi hyvä asia, että alue rakennetaan tiiviiksi ja että tänne houkutellaan monenlaisia perheitä ja monen ikäryhmän edustajia. Kulkuyhteydet ovat loistavat kehäradan ansiosta.”

Uusi on myös Maija Helikarin sähkösopimus Helenin kanssa – hän valitsi Helenin Ympäristösähkön uuteen kotiin muuttaessaan. Sähkön siirtoyhtiönä alueella on Vantaan Energia.

”Olen seurannut Helenin tekemisiä ja minua miellyttävät heidän urbaani kaupunkienergia -teemansa ja tulevaisuuteen katsovat ideansa. Helenillä ajatellaan uudella tavalla ja todella pohditaan kestäviä sähköntuotantokeinoja”, Helikari kehuu.

”Seuraan säännöllisesti heidän some-kanaviaan, Facebook-päivityksiä ja muita uutisia. Esimerkiksi aurinkovoimaloista vuokrattavat nimikkopaneelit ja pelletinpoltto ovat huippuhyviä juttuja!”

Sähköä säästyy pienillä valinnoilla

Energian säästäminen tuli tavaksi jo lapsuuden perheessä. ”Edelleenkään meillä ei valaista tyhjiä huoneita, telkkari ei huuda taustameluna ja suihkun voi laittaa pois päältä siksi aikaa, kun vaahdottaa sampoota.”

Samaa järkevää säästäväisyyttä Helikari on opettanut lapsilleenkin.
”Teot ovat pieniä, mutta uskon, että kun meitä tällä tavalla valitsevia on tarpeeksi monta, sillä on suuri merkitys.”

Kaukolämpökodissa sähkönkulutus on pientä, eniten Helikareilla sähköä kuluu kylmälaitteisiin, viihde-elektroniikkaan ja pesukoneisiin. Taloyhtiössä on sauna asukkaiden käytettävissä.

”Olen ostanut uusiutuvista energianlähteistä saatavaa sähköä jo pidemmän aikaa, erityisesti tuulisähköä”, Helikari kertoo.

Helen Ympäristösähkö on yhdistelmä aurinko-, tuuli- ja vesisähköä. Tuotanto mukailee sääolosuhteita, ja energianlähteiden suhde vaihtelee kuukausittain tuotanto-olosuhteiden mukaan.

Ympäristöystävällinen valinta ei rasita kukkaroa: kerrostalokaksion sähkönkulutuksessa Ympäristösähkön valinnut asiakas maksaa ekologisesta sähköstä vain muutaman euron enemmän kuukaudessa.

”Ympäristösähkö on hitusen kalliimpaa, mutta maksan mielelläni sen eron ilmaston hyväksi. Kaukolämpökodin sähkölasku on pieni, joten koko vuoden kustannus maapallon tulevaisuuden huomioon ottamisesta on vain joitakin euroja”, Helikari sanoo.

helen.fi/ympäristösähkö

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö