Artikkeli / 11.5.2017

Ali Jahangiri haluaa vaikuttaa

Maailmaa muuttaakseen on tehtävä muutakin kuin puhuttava ­hauskoja, muistuttaa koomikko ja juontaja Ali Jahangiri.

Teksti: Johanna Hytönen Kuvat: Sampo Korhonen

Ali Jahangiri aloittaa haastattelun kertomalla tarinan. Koomikkokollega André Wickström kehotti kerran Jahangiria olemaan kertomatta tiettyä aihetta standup-esityksessään. Jutussa mainittiin muun muassa tasa-arvo, naistenpäivä ja kuukautissuojat. Juttu oli naisia kannustava, mutta ongelmana oli kertomuksen luoma mielikuva kuukautissuojilla hutkivista raivottarista.

Siitä komiikassa on kysymys, mielikuvista. Jahangiri kertoi kuin kertoikin jutun, mutta Wickströmin ennustuksen mukaisesti mielikuva oli yleisölle liian ällöttävä. Sillä kerralla ei nauruja irronnut.

Koomikot Jahangiri ja Wickström ovat Yrjö Uusivirta -videoista tuttu pari. Suomalaisen insinöörin Yrjön työelämän kokemuksista kertovat Helenin videot ovat saaneet satojentuhansien katsojien yleisön YouTubessa.

Rajoja kokeilevana humoristina tunnettu Jahangiri esittää videoissa maltillisesti Yrjön esimiestä. Videoita käsikirjoittava Wickström halusi, että Jahangiri olisi vertailukohta Wickströmin esittämälle hölmöilevälle ja ennakkoluuloiselle Yrjölle. Jahangiri itse arvioi, että hän on videoissa lähinnä oma itsensä.

Huumori on myös pakokeino

Ali Jahangiri aloitti koomikon uransa standup-lavalla. Sen jälkeen hän on tullut tutuksi muun muassa Yle Puheen radio-ohjelmistaan sekä tosi tv- ja visailuohjelmista. Keväällä Ali esiintyi myös kilpaili­jana MTV:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa – putoaminen kolmantena parina kismittää vieläkin.

Kesällä Ali tekee Iskelmän ja Yle Puheen Ali Show'ssa uuden aluevaltauksen hyödyntämällä visual radiota. Ohjelmassa tuotetaan äänen ohella myös liikkuvaa kuvaa visual radio -yhteensopiville päätelaitteille.

"Iso osa koomikon työstä tapahtuu omassa päässä. Työni on täysin riippuvaista siitä, mitä saan mielessäni aikaiseksi, kun katson ja kommentoin ympäröivää maailmaa", Jahangiri kertoo.

Koomikon työ on hänen mukaansa vakavista vakavinta. "Jos koomikolla on illalla show, hänen ei tee mieli pelleillä. Usein koko päivä menee keskittyessä. Tiedän monta koomikkoa, jotka eivät pysty syömään eivätkä juomaan, jos illalla on keikka", hän jatkaa.

Huumori on aina ollut Jahangirille myös pakokeino. "Jos koen oloni uhatuksi, alan kehittää jostakin komiikkaa. Tulee turvallinen olo, kun saa toisen nauramaan", Jahangiri kertoo.

Komiikka on hänen mukaansa kuin mikä tahansa taito. Kun sitä harjoittelee, se kehittyy. Pitää hioa tekniikkaa ja rytmiä. "Lopulta alat elää komiikkaa. Koko ajan funtsit, mistä seuraava vitsi revitään", hän kuvailee.

"Luotan aina ihmisiin"

Jahangiri muutti vanhempiensa ja veljensä kanssa Suomeen Iranista vuonna 1991. Perheen kotoutuminen Suomeen sujui onnekkaiden sattumien ansiosta hyvin. Ali sai pienessä kyläkoulussa äidinkielen opettajaksi nuorehkon miehen, joka paneutui tosissaan siihen, että Ali oppi suomen kielen kunnolla.

Vai oliko kyse sittenkään onnesta? "Mun mieli toimii onnellisesti ja luotan ihmisiin. Näen harvemmin ongelmia ympärilläni. En esimerkiksi halua somessa seurata ihmisiä, jotka päivästä toiseen jakavat harmejaan. Haluan mieluummin keskittyä iloitsemaan ystävieni onnenhetkistä. En jaksa seurata muiden jakamia uutisia, vaan haluan lukea ne itse eri medioista ja päättää, miten niihin suhtaudun. Mieluummin seuraan somessa vaikka kukkakauppoja", Jahangiri kuvailee elämänasennettaan.

Joskus on onnea, joskus ei

Jahangiri on nyt myös omakotiasuja ja kahden lapsen isä. 1990-lukulaisen omakotitalon tuore omistaja on löytänyt uusia piirteitä itsessään. Hän on perheessä se, joka huomauttaa liiallisesta veden käytöstä suihkussa tai pyrkii välttämään sähkösaunan lämmittämistä liian usein.

Jahangiri on myös ollut mukana lasten ympäristökasvatuskampanjassa. Kuopio­laisille koululaisille hän havainnollisti kuluttamamme veden määrää seisoen järven jäällä. Lapset innostuivat säästämään vettä, kun he ymmärsivät, että puhdasta vettä kuluu jokaiselta päivittäin noin 160 muumilimupullon verran.

Jahangiri haluaa opettaa omatkin lapsensa arvostamaan ympäristöä ja muita ihmisiä. Hän väittää, että jokainen koomikko haluaa oikeasti vaikuttaa ja tehdä vakavia asioita, vaikka siinä harvoin onnistuu. Hän lainaa australialaista koomikkoa Steve Hughesia, joka on kertonut vuosien koomikkouran jälkeen tajunneensa, että saadakseen muutoksia aikaan, pitäisi oikeasti tehdä jotakin eikä vain puhua.

"Meidän vanhempamme opettivat, että työ palkitsee tekijänsä ja että on tärkeää opiskella hyvä tutkinto. Me opetamme samoja asioita lapsillemme, vaikka emme oikeasti tiedä, minkälaisia asioita he tulevaisuudessa tarvitsevat", Jahangiri pohtii.

Hän haluaisi opettaa lapsensa uskomaan elämän mystiikkaan ja onneen."Joskus elämässä on onnea ja joskus ei. On tärkeää luottaa tulevaan", hän rohkaisee.

Ali Jahangirin energiansäästövinkit

  • Tarkista, ovatko sähkö­laitteesi ajanmukaiset. Itse vaihdoin kaikki laitteet uusiin ja vähemmän kuluttaviin remontin ­yhteydessä.
  • Mieti, kannattaako sinun hankkia nykyistä isompi pesukone vaatteille tai astioille ja pestä enemmän kerralla.
  • Vähennä ­lämmönhukkaa huolehtimalla kodin ­eristykset kuntoon.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö