Kokemuksia / 10.2.2017

Aurinkoenergian puolesta

Hanna Torppa solmi sopimuksen oman nimikkopaneelin vuokrasta loppuvuodesta 2016.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Vesa Tyni

Mieleinen nimikkopaneeli löytyi Helenin suuremmasta aurinkovoimalasta, Kivikosta. ”Nyt vuoden pimeimpänä aikana paneelini ei ole juurikaan tuottanut energiaa, mutta kevättä kohti mennään kovaa vauhtia.”

Kevään edetessä Torppa aikoo seurata livekamerasta Helenin verkkosivuilta, miten aurinkovoimalan tuotanto kehittyy päivien pitenemisen myötä. Aurinkoisella säällä tuotanto on huipussaan, mutta paneelit tuottavat myös pilvisinä päivinä.

Toistaiseksi Hanna Torpalla on yksi nimikkoaurinkopaneeli. ”Yhdellä mennään nyt alkuun, mutta useampi on mietinnässä.”

Myös Torpan suvun kesämökiltä löytyy muutama aurinkopaneeli. ”Järjestelmä on vanha, mutta uusimme juuri akun ja paneelit nykyaikaisemmiksi. Uusi akku pystyy varastoimaan energiaa aiempaa paremmin.” 

Sähköä riittää kesäaikaan mökillä tarvittaviin valoihin ja kännyköiden lataukseen. Jääkaappi ja liesi toimivat kaasulla. Sähkölinjoja mökille ei ole vedetty, eikä aiota vetääkään.

Kuluttajan valinnat vaikuttavat

”Pyrin tekemään kestäviä valintoja ja ostoksia aina kun se on mahdollista. Kuluttajien käyttäytymisen vaikutuksesta myös yritykset panostavat yhä enemmän ekologisiin palveluihin ja tuotteisiin. Sitä kautta ehkä hinnatkin alkavat tasaantua”, Hanna Torppa toivoo.

”Vaikka yksittäisen ihmisen teot ovat pieniä, niiden merkitys kasvaa kun yksittäisiä ihmisiä ja tekoja on tarpeeksi paljon. Kun minä suomalaisen energiayhtiön asiakkaana kannatan aurinkoenergian tuotantoa, sen tuottamisen ja varastoimisen kehittämiseen panostetaan edelleen.

Torppa on ostanut jo vuosia ympäristö­ystävällistä sähköä. ”Mielestäni Helenin Ympäristösähkö on hyvä kombo, se tuotetaan tuuli-, vesi- ja aurinkoenergian yhdistelmällä.”

Aurinkoenergian kasvavat tuotantomäärät saavat kiitosta. ”On hienoa, että Helen kehittää uusiutuvan energian tuotantoa ja tarjoaa useita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. On suorastaan energiayhtiön velvollisuus etsiä uusia ja kestävämpiä tapoja tuottaa energiaa”, Hanna Torppa korostaa.

Tilaa aurinkosähköä kotiisi

Vuokraa oma nimikkopaneeli Kivikon aurinkovoimalasta, hintaan 4,40 €/kk. Helen hyvittää paneelin tuoton sähkölaskulla. Nimikkopaneelin voi liittää mihin tahansa Helenin sähkösopimukseen. helen.fi/aurinkovoimala

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Hiilineutraalisuus