Artikkeli / 14.2.2017

Energinen Eva Wahlström

Ammattilaiskehissä seitsemän vuotta taistelleen Eva Wahlströmin hanskat ovat iskussa. MM-tittelinsä uusinut nyrkkeilijä kiittelee elämää, joka antaa hienoja mahdollisuuksia

Teksti: Tarja Västilä Kuvat: Sampo Korhonen

Aamuyhdeksältä Eva Wahlström on vienyt jo ekaluokkalaisensa kouluun ja suunnannut polkupyöränsä kohti espoolaissalia Pitäjänmäellä sijaitsevan kotisalin sijaan.

”Kuuntelen aamuisin oloani ja treenaan sen mukaan. Rutiineihin ei kannata jumittua. Jos eka treeni on nyrkkeilyä, toinen on oheisharjoitusta – kestävyyttä, nopeutta, voimaa. Saleilla on eri tunnelma liittyen tilaan, ilmapiiriin tai ihmisiin. Mieli pysyy virkeänä ja oppii erilaisia asioita.”

Wahlström on kehittynyt mestariksi sekä kehässä että itsensä kuuntelijana. Minuuttiaikataulusta luopuneen nyrkkeilijän mukaan nykyään vähemmän on enemmän.

”Robottina toimiminen vei kaiken luovuuden. Nyt pystyn jopa päättämään, etten jonain päivänä tee mitään, taputtamaan itseäni olalle ja kannustamaan: hyvä tyttö olet näinkin.”

Wahlström kuitenkin myöntää, ettei hänestä ole makoilijaksi satunnaisena luppopäivänäkään. Urheilijan kroppa vaatii liikkumista. Jos ei liiku, kipeinä ovat sekä keho että mieli.

Turvallisia voittoja

Wahlström on nyrkkeillyt yli puolet elämästään. Lajiin hän tutustui 15-vuotiaana, otteli ensi kerran vuotta myöhemmin ja osallistui SM-kisoihin 17-vuotiaana. Silloinen pronssi vaihtui seuraavana vuonna hopeaksi. Sen jälkeen amatööriura kiilteli silkkaa kultaa.

Ammattilaisena Wahlström on nyrkkeillyt vuodesta 2010. Päätös ei ollut ihan helppo, sillä edelliset kaksi vuotta hän kärsi loukkaantumista ja lapsikin oli syntynyt. Palo amatöörikehiin oli sammunut, sydän kehotti jatkamaan uudelle uralle.

”Halusin oppia taitavammaksi ja koskemattomammaksi. Loukkaantumiskokemukset ovat johtaneet siihen, että haluan voittaa turvallisesti. Kymmenen erän ottelurytmi vaatii henkistä kanttia, ja kehässä on osattava näytellä hyökkäävää ja aggressiivista, jotta säästää itseään. Pää pitää pysyä terveenä tulevaisuudessakin.”

Teknis-taktista kauneutta

Wahlström on voittanut kaikki ottelunsa lukuun ottamatta yhtä ratkaisematonta. Ensimmäinen maailmanmestaruus toi sielunrauhan.

”Ajattelin, että nyt kelpaan itselleni, olen vapaa ja voin tehdä mitä vain. Pitkästä aikaa aloin nukkua kunnolla, eikä ruoka ollut vain polttoainetta vaan löysin maut. Halu nyrkkeillä ei kuitenkaan hellittänyt. En ole valmis – lopetan vasta, kun en enää kehity, ja haluan lopettaa huipulla. Minulla on vahva psyyke: jos on tarpeen, pystyn psyykkaamaan itseni myös motivaatiosta pois.”

Ensimmäisenä ja ainoana suomalaisena Wahlström on yltänyt ammattinyrkkeilyn MM-titteliin – ja jopa kolmesti. Voittoisassa viime ottelussa hän sai tuta ja posken hyytymät vaativat pienen leikkauksen.

”Poika totesi, että se oli oma vikani, olisi pitänyt suojautua. Leon on ollut mukana salilla pienestä asti, hän on oppinut näkemään virheet ja ajattelemaan teknis-taktisesti. Alussa hän jopa luuli, että kaikkien vanhemmat nyrkkeilevät.”

Wahlström toivoisi nyrkkeilystä nähtävän muutakin kuin mässäilevät otsikot silloin, kun jollekulle käy huonosti. Mediahuomiota olisi hyvä saada myös lajin vaikeus, filosofia ja kauneus. Hän kannustaa ensin kokeilemaan ja vasta sitten tuomitsemaan.

Espoolaisen Eva Wahlströmin, 36, amatööriura toi kymmenen Suomen ja neljä Pohjoismaiden mestaruutta sekä kolme EM-mitalia. Hänet on valittu kahdesti vuoden naisnyrkkeilijäksi sekä kerran vuoden nyrkkeilijäksi ja kamppailulajiurheilijaksi. Ammattilaisena hän on voittanut EM-tittelin ja on hallitseva maailmanmestari omassa sarjassaan. Uusperheeseen kuuluvat 8-vuotias poika, aviomies ja tämän 5-vuotias poika.

Käsillä tekijä

Kun useiden käsileikkauksien jälkeen Wahlströmillä todettiin vielä neljä veritulppaa, hän päätti satsata muuhunkin kuin nyrkkeilyyn.

”Olen aina tehnyt käsilläni kaikenlaista. Halusin opiskella jotain sellaista, jossa voisin hyödyntää tätä taitoa. Sielultani olen taiteellinen, toimin ja hahmotan käsilläni. Nyrkkeily on vain pieni osa koko elämää, minulla on nälkä nähdä enemmän taiteen kautta.”

Jo lapsena Eva teki lelunsa itse. Kun maalattu, teipattu, liimattu ja rakennettu lelu oli valmis, tyttö siirtyi rakentamaan seuraavaa. Alle kouluikäisenä hän toivoi synttärilahjaksi vasaraa.

Wahlström pääsi Aalto-yliopistoon opiskelemaan sisustusarkkitehtuuria, huonekalu- ja tilasuunnittelua. Nyrkkeilystä on hyötyä: 3D-hahmottamista tarvitaan niin kehässä kuin opinnoissa. Designer on jo ehtinyt visualisoida sängyn yhteistyössä kansainvälisen sänkybrändin kanssa.

Tarina jatkuu

”Minulle on tärkeää osata paljon erilaisia asioita sekä kehittyä ihmisenä. Tulevaisuudessa voin tehdä kalusteita, koruja tai mitä hyvänsä. Elämä heittää koko ajan eteen hienoja mahdollisuuksia.”

Wahlström haaveilee myös työstä nuorten parissa. Hän on nyrkkeilijämiehensä kanssa pohtinut, josko voisi perustaa oman salin, jonne kaikki nuoret ovat tervetulleita.

”Olisi hienoa, jos voisimme jakaa itsestämme ja oppimastamme jotain eteenpäin.”

Elämän vaihtoehdot antavat odottaa – edessä on vielä isoja otteluita ja parhaimpia vastustajia voitettavina. Energisyydestään ja valoisasta luonteestaan hän kiittelee geenejään: äiti on tomera ja touhukas, isä opetti kääntämään vaikeudet voitoksi ja näki kaikessa aina jotain hyvää.

Urheilutaipaleitaan Eva on taltioinut kahteen kirjaansa, mutta lisää on odotettavissa. Pohjola-filmi on aloittanut dokkarikuvaukset, jotka jatkuvat parisen vuotta. Sitä ennen Wahlström pääsee esittelemään lajiaan Supertähdet-ohjelmassa, joka palaa ruutuun huhtikuun lopussa.

Eva Wahlströmin energiansäästövinkit

  • Sammuta valot! Iltaisin kynttilän valo luo tunnelmaa ja rauhoittaa.
  • Saunaa ei kannata lämmittää liian pitkään. Vähemmälläkin saa hyvät löylyt.
  • Viileässä nukkuu aina parhaiten.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö