Artikkeli / 10.8.2017

Monenlaista valoa led-lampuista

Led-lamppujen valikoima on monipuolistunut viime vuosina. Kestäviä ja energiatehokkaita ledejä on nyt tarjolla monenmuotoisina ja erilaisiin valaisimiin sopivina.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Lauri Eriksson

1. Led-lamput ovat erittäin energiatehokkaita ja kestävät käytössä pitkään. Myös hinnat ovat laskeneet viime vuosina. Eri käyttötarkoituksiin sopivia led-lamppuja löytyy kaupoista hyvinkin kohtuulliseen hintaan.

2. Ledien valikoima on kasvanut monella uudella tuotteella. Sopivia vaihtoehtoja löytyy monenlaiseen käyttöön. Led-lamppuja on monen muotoisia ja niissä on erilaisia kantoja erityyppisiin valaisimiin sopiviksi. Kärkipeililamppu ei häikäise ja valo leviää tilaan tasaisesti. Kristallikruunuun valitaan sirompi led ja lattiavalaisimeen pulleampi retromalli, joka jäljittelee ulkonäöltään ja kooltaan vanhaa 60 watin hehkulamppua. Led-paneeli on levymäinen valonlähde, joka tuo kotiin tai toimistoon tasaista ja häikäisemätöntä valon.

3. Ledien valikoima on nykyisin ominaisuuksiltaan monipuolinen. Valon väriin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Saatavilla on ledejä, joiden värilämpötilaa (K) voi vaihtaa portaittain lämpimästä kylmään. Valkoinen päivänvalo (5000–5500 K) sopii tarkkuutta vaativaan työskentelyyn ja lukemiseen, päivänvalon sanotaan vaikuttavan positiivisesti ihmisen vireyteen ja työtehoon. Eri värisävyt korostavat sisustuksen värejä, markkinoilla on vaaleiden lamppujen lisäksi sinisen tai vihreän valon ledejä.

Valikoimassa on myös led-lamppuja, joissa on valmiina himmennysominaisuus. Perusmalleissa himmentimenä toimii tavallinen valokatkaisija ja lamppua voidaan himmentää kolmiportaisesti. Sytyttämisen, sammuttamisen ja himmentämisen voi halutessaan tehdä myös älypuhelimella tai tabletilla.

Erilaisiin led-lamppuihin voit tutustua myös Helenin Energiatorilla, Kampissa, Helsingissä.
Asiantuntijana Helen Oy:n energia-asiantuntija Marja Einesalo

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö