Artikkeli / 26.10.2017

Ida Eskman vie kansalaisille viileää

Helenillä työskentelee kymmenkunta kunnonhallinnan asiantuntijaa, joista Ida Eskman on yksi. Hänen huolehtii, että kaupunkilaiset saavat jäähdytystä niin halutessaan.

Teksti: Susanna Haanpää Kuvat: Miika Kainu

"Jäähdytys on nyt kovasti tapetilla, ja sen tarve lisääntyy jatkuvasti. Kunnonhallinnan asiantuntijana huolehdin, että Helenin jäähdytyslaitokset toimivat ja ovat käytettävissä suunnitellusti.

Suunnittelen muun muassa, mitä laitteita pitää huoltaa ja milloin, jotta ne toimisivat mahdollisimman tehokkaasti, turvallisesti ja oikein. Tähän liittyvät pitkän aikavälin suunnittelu, huoltojen aikataulutus ja budjetointi. Osaltani mahdollistan, että Helen voi tuottaa asiakkailleen taloudellisesti ja energiatehokkaasti jäähdytystä koteihin, toimistoihin, konesaleihin ja kauppakeskuksiin ympäri Helsinkiä.

Työni on todella monipuolista. Tällä hetkellä teen huollon suunnittelua Sörnäisissä kallio­luolassa sijaitsevan Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen jätevesipumpuille, jotka ovat käyneet vuodesta 2006 asti. Katri Valassa lämpö otetaan talteen Viikin jätevedenpuhdistamolta tulevasta puhdistetusta jätevedestä – lämmönlähteenä on esimerkiksi asukkaiden käyttämä lämmin vesi, josta lämpö otetaan talteen ja käytetään uusiksi."

Uusimman teknologian asiantuntija

"Vierailen jäähdytyslaitoksilla lähes päivittäin. Sinne mennessäni sonnustaudun suojavarusteisiin, eli kypärään, suojalaseihin ja turvakenkiin. Työvaatteissa on myös huomio­väritys – toimistolla Hanasaaren voimalaitoksella näitä ei sentään tarvita.

Varsinaista korjaustyötä en tee, vaan siitä huolehtivat Helenin muut ammattilaiset. Olen myös yhteydessä moniin muihin tahoihin niin Helenin sisällä kuin ulkoisestikin, ja esimerkiksi laite- ja varaosatoimittajiin pidän yhteyttä tarpeen mukaan laitteen elinkaaren ajan.

Insinöörinä tykkään tekniikasta, ja tuntuukin hienolta päästä tutustumaan uusiin laitteisiin ensimmäisten joukossa. Salmisaaren maanalaisen hiililuolan jäähdytyskeskus on ollut kiinnostava projekti, kuten myös Esplanadin jäähdytyskeskus, jonne asennetaan parasta aikaa uusia, isoja lämpöpumppuja. Se on jäähdytysakun ja lämpöpumppujen kokonaisuus, jossa tehot ovat aivan omaa luokkaansa. Sen uusiin lämpöpumppuihin ja muihin uusiin oheislaitteisiin on hyvä perehtyä jo asennus­vaiheessa, jotta niiden kunnonhallinta on jatkossa helpompaa.

Olen työskennellyt koko teknillisen työ­urani Helenillä: aloitin kesätöissä mekaanisessa kunnossapidossa asentajaharjoittelijana Vuosaaressa. Tein myös insinöörityöni Helenille aiheenani Vuosaaren A-voimalaitoksen sisäisen jäähdytysvesijärjestelmän lämmön talteenotto. Tämän jälkeen työskentelin Salmisaaren voima­laitoksilla kunnonhallinnan asiantuntijana, kunnes tämän vuoden alusta siirryin jäähdytys­puolelle.

Energiatehokkuus on minulle tärkeää. Kuluttajana arvostan sitä, että käyttämäni sähkö on hyvällä hyötysuhteella tuotettua. Helenin yhteistuotantolaitoksilla tuotettua sähköä parempaa ei maailmasta löydy."

Ida Eskman, 27

  • Kunnonhallinnan asiantuntija
  • Toimipaikat: Ida Eskman vastaa Helenin eri puolilla kaupunkia sijaitsevien jäähdytyskeskusten ja jäähdytysvarastojen kunnonhallinnasta. Työpiste Hanasaaren voimalaitoksella.
  • Koulutus: kone- ja tuotantotekniikan insinööri (AMK), erikoistunut energia- ja ympäristötekniikkaan
  • Helenillä töissä: 4 vuotta

Kaukojäähdytys Helsingissä

Kaukojäähdytystä tuotetaan hukkalämmön, kaukolämmön ja kylmän meriveden avulla Sörnäisissä sijaitsevassa Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa ja Salmisaaren jäähdytyslaitoksessa. Uutta isoa lämpöpumppulaitosta rakennetaan parhaillaan keskustaan. Jäähdytyksen kulutusta ja tuotantoa tasataan jättimäisillä jäähdytysvesivarastoilla maan alla Pasilassa ja Esplanadilla.

Lue lisää aiheesta

Helen