Kokemuksia / 7.2.2017

Kaukojäähdytys fiksusti putkiremontin yhteydessä

Putkiremontin voi toteuttaa poikkeuksellisen fiksusti, osoittaa Museokatu 34:ään valmistuva hanke. Kiinteistöön asennetaan myös kaukojäähdytys, joka parantaa asumismukavuutta. Kaukojäähdytyksen asentaminen vanhoihin kiinteistöihin on helpointa ja edullisinta putkiremontin yhteydessä.

Teksti: Samuli Kotilainen Kuvat: Ville Rinne

Helsingin keskustassa Museokatu 34:ssä sijaitsee komea jugend-tyylinen rakennus, jonka punaiset seinät ovat rakennustelineiden peitossa. Vuonna 1925 rakennettuun taloon tehdään putkiremonttia, ja ullakkokerrokseen rakennetaan uusia asuntoja. Samalla kiinteistön jäähdytys tuodaan nykyaikaan kaukojäähdytysjärjestelmällä.

Kaukojäähdytys toimii samalla periaatteella kuin kaukolämmitys, mutta kuuman veden sijasta verkossa siirretään kylmää vettä. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Mustalammi (kuvassa oik.) kertoo, että kaukojäähdytyksen hankinnasta oltiin Museokatu 34:ssä harvinaisen yksimielisiä.

”Ajatus kaukojäähdytyksestä otettiin täällä ilolla vastaan”, Mustalammi kertoo. ”Meillä on vanha painovoimalla toimiva ilmanvaihto, joten kun talo lämpiää, se pysyy lämpimänä pitkään. Rakennuksessa on myös monia asuntoja, joita ei saa tuuletettua talon läpi. Ajattelimme, että kaukojäähdytys on hyvä ottaa nyt remontin yhteydessä”, hän kertoo.

Paras hetki kaukojäähdytyksen asentamiseen

Museokatu 34:n putkiremontti on pyritty tekemään fiksusti moderneilla menetelmillä. Viemärien korjaus hoidettiin sukittamalla. Uudet putkitukset on vedetty rappukäytäviin tehtyihin koteloihin, jotka sulautuvat kauniisti muuhun arkkitehtuuriin. Remontti pidetään pääosin rappukäytävän puolella, eikä asukkaiden tarvitse muuttaa pois kotoaan.

Taloyhtiö tuo kaukojäähdytysputket (vasemmalla) jokaiseen asuntoon. Asukkaat päättävät itse, ottavatko he jäähdytyksen käyttöön ja millaisen jäähdytyslaitteiston he haluavat.

Kaukojäähdytys on helpointa asentaa juuri putkiremontin yhteydessä, kertoo toimitusjohtaja Mikko Huttunen (kuvassa kesk.) remontin putkitöistä vastaavasta Lähiputki Oy:stä. ”Tarvitaan vain lisäreiät putkille, hieman ylimääräistä tilaa koteloihin ja keskuspaketti kellariin”, hän toteaa.

Töiden yhdistäminen vähentää tuntuvasti kustannuksia. Helenin asiakkuuspäällikkö Reijo Lemetyinen (kuvassa vas.) kertoo, että jäähdytyksen rakentaminen putkiremontin yhteydessä aiheuttaa suhteellisen pienen lisäkustannuksen ja asumismukavuus paranee samalla kokonaan uudelle tasolle. Asukkaita ei tarvitse häiritä erillisellä remontilla, vaan kaikki työt voidaan tehdä kerralla.

Museokadun remontissa kaukojäähdytysputket tuodaan jokaiseen asuntoon, ja asukkaat voivat päättää itse, ottavatko he jäähdytyksen käyttöön. Koteihin asennettava jäähdytysyksikkö on samanlainen kuin ilmastointilaitteen sisäyksikkö. Yhdellä laitteella voi jäähdyttää noin 60 neliömetrin asuinalueen, ja tällaisen järjestelmän hinta asennuksineen on parisen tuhatta euroa.

Koteihin tulevia jäähdytysyksiköitä hallitaan näppärästi kaukosäätimellä.

Mustalammin perhe asennutti omaan asuntoonsa kaksi jäähdytysyksikköä makuuhuoneisiin, ja olohuoneeseen tehtiin varaus seinään upotettavalle laitteelle. Yhteiskustannus on kolmesta neljään tuhatta euroa. Alkuinvestoinnin jälkeen käyttö on edullista. Markku Mustalammi laskee, että jäähdytyksen vuosittaiset käyttökustannukset ovat noin sata euroa eli alle kympin kuussa.

Lähiputki Oy:n Mikko Huttunen kertoo, että remontti on sujunut hyvin, vaikka vanhojen talojen putkiremonteissa kohdataankin aina omia haasteita. Taloyhtiössä lasketaan, että remontin ja kaukojäähdytyksen myötä asuntojen arvo nousee todennäköisesti hankkeen kustannuksia enemmän.

Kaukojäähdytys kerää hukkalämmön talteen

Kaukojäähdytys on energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa jäähdyttää kiinteistöjä. Se on hyvä keino saada talteen uusiutuvaa energiaa, sillä jäähdytyksen avulla talteen otettu aurinkolämpö hyödynnetään kaukolämmössä.

Esimerkiksi vuonna 2016 yli puolet käyttöveden lämmitystarpeesta Helsingin alueella voitiin kesäaikaan hoitaa lämpöpumpuilla kierrätetyn jäähdytyksen avulla.

Kaukojäähdytyksestä kiinnostuneiden taloyhtiöiden kannattaa olla yhteydessä Heleniin. Asiakkuuspäällikkö Reijo Lemetyinen kertoo, että Helen tukee kaukojäähdytyksen käyttöönottajia esimerkiksi asiantuntija-avulla mitoituksessa sekä suunnitelmien ja käyttöönoton tarkastuksilla.

Helen tarjoaa asiakkaalle:

  • Huolettoman ja luotettavan energian tuotannon ja saannin 24/7 valvonnalla.
  • Tietty laskennallinen prosenttiosuus uusiutuvaa energiaa sisältyy automaattisesti yhtiölle, joilla on käytössä sekä kaukolämpö että kaukojäähdytys.
  • Raportoinnin, energian seurannan ja ennusteiden tuottamisen kiinteistöille, mikä helpottaa kustannusseurantaa ja ennustettavuutta.
  • Ratkaisu on asiakkaan näkökulmasta helppo ja vaivaton.

Lue lisää aiheesta

Lämpö