Kokemuksia / 11.5.2017

Lisää mukavuutta kaukojäähdytyksellä

Helsingin Museokadulla remontoidaan kaunista jugend-tyylistä rakennusta, ja samalla kiinteistön jäähdytys tuodaan nykyaikaan. "Olin jo pitkään odottanut, että taloon saadaan kaukojäähdytys", kertoo asukas Riitta Salmelin. Hän asennutti jäähdytysjärjestelmän fiksusti remontin yhteydessä.

Teksti: Samuli Kotilainen Kuvat: Miika Kainu

Helsingin keskustassa Museokatu 34:ssä sijaitsee punainen jugend-tyylinen rakennus, jonka ympärillä käy kuhina. Vuonna 1925 rakennettu talo on rakennustelineiden ympäröimä, ja talossa viimeistellään sekä putkiremonttia että ullakolle tulevia uusia asuntoja. Työtä tehdään myös kadun puolella, sillä talo kytketään kaukojäähdytysverkkoon. Asuntojen jäähdytys haluttiin tuoda nykyaikaan ja putkiremontti antoi siihen harvinaisen hyvän mahdollisuuden.

"Kun kuulin, että meidän taloon voi­daan hankkia kaukojäähdytys, ajattelin, että tätä mahdollisuutta ei saa mokata", nau­rahtaa professori ja tutkija Riitta ­Salmelin. Hän oli yksi niistä, jotka puhuivat kaukojäähdytyksen puolesta taloyhtiön kokouksissa. Asia sai paljon kannatusta, ja taloyhtiö päätettiin liittää kaukojäähdytysverkkoon.

Salmelin tutkii ihmisaivojen toimintaa kuvantamismenetelmillä Aalto-yliopiston Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella. Museokadulle hän muutti jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Kolmannen kerroksen asunnossa asui aiemmin perhe, joka oli remontoinut kotiaan rakkaudella. "Kun tulin katsomaan asuntoa, ihastuin siihen heti. Asunto ja näkymä sisäpihalle olivat niin kauniit", Salmelin muistelee.

Viime vuosina alkoi kuitenkin käydä selväksi, että asuntoon on pakko alkaa tehdä jonkinlaista remonttia. Kun taloyhtiössä päätettiin tehdä putkiremontti, Salmelin katsoi, että omat kunnostustyöt olisi järkevintä tehdä samaan aikaan. Putkiremontti antoi myös hyvän tilaisuuden laittaa jäähdytysasiat kuntoon, siihen oli selvä tarve.

Jäähdytystä kierrättämällä

"Vaikka asuntoni on vasta kolmannessa kerroksessa, kesällä on kuuma. Ylempänä talossa on varmasti vielä lämpimämpää", Salmelin sanoo. Aurinko paistaa sisäpihan puolelta asuntoihin tiettyyn aikaan päivästä, ja ympäröivät rakennukset kuumentavat kesäisin kadun puolta.

Salmelinin tilannetta helpottaa se, että hänellä on läpitalon asunto. "Minulla on kuitenkin astma, joten en halua pitää ikkunoita jatkuvasti auki – varsinkaan siitepöly­aikaan."

Päätöksessä mietitytti myös tulevaisuus. "Kaiken sen tiedon ja ennusteiden mukaan mitä on saatavilla, kesät tulevat keskimäärin kuumenemaan. Kun näkymät ovat sellaiset, kyllähän siihen kannattaa varautua", Salmelin pohtii.

Salmelin kertoo ihastuneensa myös kaukojäähdytysjärjestelmän toimintaideaan. Kaukojäähdytys toimii samalla perusperiaatteella kuin kaukolämmitys, mutta verkossa siirretään kylmää vettä. Helenin järjestelmässä paluuveteen sitoutunut lämpö otetaan talteen ja siirretään lämmöksi kaukolämmitysverkkoon.

"Minusta on nerokas ajatus, että energiaa kierrätetään tällä tavalla ja se on tärkeää minulle", hän sanoo. "En ole aina ottamassa uutta käyttöön ensimmäisenä, mutta nyt halusin hankkia kaukojäähdytyksen heti, kun se tuli mahdolliseksi."

Jäähdytysjärjestelmä koteloitiin kauniisti

Riitta Salmelinin keltasävytteinen asunto on remontoitu kauniisti ja vanhaa kunnioittaen. Yli kahdenkymmenen vuoden asumisen jälkeen kunnostettavaa oli koko asunnossa, joten hän päätti teettää työn useassa osassa kahden vuoden aikana. Ensin remontoitiin kylpyhuone, sitten keittiö ja lopuksi muu asunto.

Asuntoon asennettiin kaksi jäähdytysyksikköä, toinen makuuhuoneeseen ja toinen eteiseen viilentämään asunnon muita tiloja. Jäähdytysyksiköt ovat samanlaisia kuin perinteisissä ilmastointilaitteissa, ja niitä ohjataan kaukosäätimellä.

"Ajattelin, että olen todella hölmö, jos en nyt laita riittävää määrää laitteita. En halunnut säästää väärässä paikassa", hän naurahtaa. Kahden laitteen kokoonpanon pitäisi varmistaa se, että viilennysteho riittää koko asuntoon myös helteiden aikaan.

Jäähdytyslaitteissa mietitytti lähinnä se, miten ne saa asennettua siististi. Salmelin yllättyi kuitenkin myönteisesti. "Laitteet saatiin koteloitua todella kauniisti. Kotelot on nostettu hieman seinästä, ja putket ovat niiden sisällä", hän esittelee tyytyväisenä.

Salmelin kehuu remonttimiehiä, jotka arvostivat vanhaa kiinteistöä ja tekivät sen tyyliin sopivia kauniita ratkaisuja. Esimerkiksi putkiremontissa rakennetut kotelot istuvat asuntoon niin hyvin, että niiden luulisi olevan alkuperäisiä. Kaukojäähdytys oli helppo asentaa putkiremontin yhteydessä, sillä putkitukset saatiin piiloon näihin samoihin koteloihin.

Kaukojäähdytystä ei ole vielä kytketty taloyhtiössä käyttöön, mutta Salmelin odottaa jo innolla sen kokeilemista. Hän on erittäin tyytyväinen remontin lopputulokseen ja siihen, että kaukojäähdytys parantaa asumismukavuutta.

"Remonttimiehet sanoivat, että korjaukset nostavat asunnon arvoa paljon enemmän kuin mitä työ maksaa minulle. Uskon sen, mutta en ole toisaalta myymässä asuntoa." Salmelin iloitsee, että hän saa asua vielä pitkään itse uusimassaan kauniissa kodissa. Remontilla on hänelle kuitenkin myös syvempi merkitys.

"Jokaisen sukupolven tulisi jättää paikka seuraaville sukupolville aiempaa paremmassa kunnossa. Nyt minä olen vahtivuorollani laittanut asunnon kuntoon alkuperäistä kunnioittaen. Se oli iso työ, mutta tuntuu hyvältä, kun se on tehty."

Kaukojäähdytys

  • Kaukojäähdytys on energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa jäähdyttää kiinteistöjä. Kaukojäähdytys toimii samalla periaatteella kuin kaukolämmitys, mutta kuuman veden sijasta verkossa siirretään kylmää vettä. Järjestelmä on myös hyvä keino saada talteen uusiutuvaa energiaa, sillä jäähdytyksen avulla talteen otettu aurinkolämpö hyödynnetään kaukolämmössä.
  • Esimerkiksi vuonna 2016 yli puolet käyttöveden lämmitystarpeesta Helsingin alueella voitiin kesäaikaan hoitaa lämpöpumpuilla kierrätetyn jäähdytyksen avulla.

 

Putkiremontti on hyvä hetki kaukojäähdytykselle

Kaukojäähdytyksen hankinnasta oltiin Museokatu 34:ssä harvinaisen yksimielisiä, kertoo taloyhtiön hallituksen puheen­johtaja Markku Mustalammi.

"Ajatus kaukojäähdytyksestä otettiin täällä ilolla vastaan. Meillä on vanha painovoimalla toimiva ilmanvaihto, joten kun talo lämpiää, se pysyy lämpimänä pitkään. Rakennuksessa on myös monia asuntoja, joita ei saa tuuletettua talon läpi. Ajattelimme, että kaukojäähdytys on hyvä ottaa nyt remontin yhteydessä", hän kertoo.

Kaukojäähdytyksen voi asentaa kiinteistöihin milloin vain, mutta kaikkein helpointa se on juuri putkiremontin yhteydessä. "Tarvitaan vain lisäreiät putkille, hieman ylimääräistä tilaa koteloihin ja lämmönvaihdin kellariin", kertoo toimitusjohtaja Mikko Huttunen Museokadun remontin putkitöistä vastaavasta Lähiputki Oy:stä.

Kaukojäähdytys täytyy ensin kytkeä keskitetysti taloyhtiöön, jonka jälkeen se voidaan asentaa yksittäisiin koteihin. Järjestelmä on asukkaiden kannalta helppo ja joustava. Esimerkiksi Museokadun remontissa kaukojäähdytysputket tuodaan putkiremontin yhteydessä jokaiseen asuntoon, ja asukkaat voivat päättää itse, ottavatko he jäähdytyksen käyttöön.

Koteihin asennettava jäähdytysyksikkö on samanlainen kuin ilmastointilaitteen sisäyksikkö. Yhdellä laitteella voi jäähdyttää noin 60 neliömetrin asuinalueen, ja tällaisen järjestelmän hinta asennuksineen on parisen tuhatta euroa. Alku­investoinnin jälkeen kaukojäähdytyksen käyttö on edullista, yhdellä laitteella vain joitakin kymmeniä euroja vuodessa.

Museokatu 34:n putkiremontti tehtiin fiksusti moderneilla menetelmillä. Viemärien korjaus hoidettiin sukittamalla, ja uudet putkitukset vedettiin rappukäytäviin tehtyihin koteloihin, jotka sulautuvat kauniisti muuhun arkkitehtuuriin. Remontti pidetään pääosin rappukäytävän puolella, eikä asukkaiden ole tarvinnut muuttaa sen vuoksi pois kotoaan.

Töiden yhdistäminen vähentää tuntuvasti kustannuksia. Helenin asiakkuuspäällikkö Reijo Lemetyinen kertoo, että jäähdytyksen rakentaminen putkiremontin yhteydessä aiheuttaa suhteellisen pienen lisäkustannuksen ja asumismukavuus paranee kesäisin samalla kokonaan uudelle tasolle. Asukkaita ei tarvitse häiritä erillisellä remontilla, vaan kaikki työt voidaan tehdä kerralla.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus