Kokemuksia / 2.6.2017

Sähköauton latauspiste taloyhtiöön

Sähköautot yleistyvät ja taloyhtiöihin halutaan asentaa omia latauslaitteita. Arabianrannan kerrostaloyhtiössä päätettiin ottaa käyttöön neljä kiinteistömallista latauspistettä.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Tommi Tuomi

As. Oy Helsingin Toukorantaan asennettiin helmikuussa 2017 neljä sähköauton kiinteistömallista latauspistettä. Arabianrannassa sijaitsevassa taloyhtiössä haluttiin olla valmiina sähköautojen yleistymiseen; kahdella asukkaalla täyssähköauto tai hybridi on jo käytössä ja nyt valmius lataukseen on useammallekin sähköautoilijalle.

Sähköautolla ajava asukas maksaa autonsa latauksesta todellisen kulutuksen mukaan, ja tunnistautuminen ennen latausta varmistaa, että latauksen hinta veloitetaan oikealta käyttäjältä. Kertasummat ovat pieniä, tyypillinen lataus maksaa muutamia euroja.

Taloyhtiössä kannattaa mitoittaa jokaiselle käyttäjälle oma latauspiste, latausaika riippuu auton ominaisuuksista ja moni haluaa ladata autonsa yöaikaan.

As. Oy Helsingin Toukorannassa on kaksi latauslaitetta, joissa kummassakin on kaksi latauspistettä. Yhtäaikaisesti latauksessa voi siis olla neljä autoa. Käyttäjien määrän uskotaan olevan kasvussa, asennustöitä tehdessä talon asukkaina oli vasta kaksi sähköautoilijaa.

Latauspiste meidän taloyhtiöön?

Sähköauton latauslaite nostaa osaltaan kiinteistön arvoa, ja voi helpottaa asuntojen myyntiä. Uusien kiinteistöjen kohdalla latauslaitteet kannattaa sisällyttää suunnitelmiin jo alkuvaiheessa.

Päätös latauspisteiden rakentamisesta tehdään yhtiökokouksessa. Helpoin tapa päästä alkuun on asentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei vielä aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään. Kiinteistön sähköjärjestelmän kapasiteetti täytyy tarkistaa ja mahdolliset muutostarpeet kartoittaa. Taloyhtiön kannattaa kääntyä asiantuntevan sähkösuunnittelijan puoleen. Sähköverkon sijainti vaikuttaa myös latauspisteiden sijoitteluun.

Sähköauton latauspisteen taloyhtiöön voi toteuttaa vähemmistöosakashankkeena. Tällä mallilla kerrostaloyhtiöissä on toteutettu esimerkiksi hissi, joka on kustannuksiltaan latauspistettä huomattavasti isompi investointi.

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne Taloyhtiöt