Artikkeli / 27.4.2017

Viilennystä kotiin

Kesä lähestyy! On aika miettiä, miten välttää kodin liiallinen lämpeneminen.

Teksti: Sari Loukasmäki

Energiatorilla järjestetyssä asiakasillassa 26.4. kuultiin asiaa kaukojäähdytyksestä sekä perinteisimmistä tavoista viilentää kotia tarpeen tullen. Asiantuntijoina illassa olivat Reijo Lemetyinen ja Markku Mannila.

Kaukojäähdytystä ympäristöystävällisesti

Kaukojäähdytys on maailman viilein tapa parantaa asumismukavuutta. Kaukojäähdytyskodit viilennetään pääasiassa energialähteillä, jotka muuten jäisivät hyödyntämättä. Jäähdytyksen avulla tuotetaan myös uusiutuvaa kaukolämpöä. Kaukojäähdytys on elinkaarikustannuksiltaan erittäin kilpailukykyinen, ja kustannukset ovat hyvin tiedossa etukäteen. Jäähdytykseen liittymisen myötä myös kiinteistön arvo kasvaa.

Kaukojäähdytys on mahdollista asentaa vanhoihin ja uusiin kiinteistöihin. Vanhoihin taloyhtiöihin jäähdytys tehdään usein esimerkiksi putkiremontin yhteydessä. Kaukojäähdytys kannattaa siis ottaa esille jo putkiremontin hankesuunnitteluvaiheessa.

Muita kodin viilennystapoja

Kesän edetessä auringon lämpö alkaa vähitellen varastoitua rakenteisiin. Myös sähkölaitteet tuottavat lämpöä tiloihin, joten kaikki turhat laitteet kannattaa sammuttaa. Kodin tiloja voidaan viilentää passiivisesti; aurinkosuojauksella ja tuulettamalla tai koneellisesti; puhaltimilla ja viilennyslaitteilla.

Aurinkosuojaus
Aurinkosuojaus on aina ensisijainen vaihtoehto. Verhoilla ja sälekaihtimilla saa torpattua suuren osan lämmöstä, kun vain muistaa sulkea verhot aurinkoisina päivinä töihin lähtiessään. Auringonsuojakalvot ovat myös tehokas tapa ehkäistä liiallista sisätilojen lämpenemistä.

Tuulettaminen
Kesähelteillä kannattaa tuulettaa jättämällä ikkunat auki yön ajaksi. Päivällä ikkunoita ei kannata pitää auki.

Puhaltimet
Puhaltimista voi olla apua tarvittaessa. Niiden käyttökustannukset ovat olemattomat, mutta ääni saattaa häiritä herkkää nukkujaa.

Siirrettävä viilennyslaite
Siirrettävä viilennyslaite on edullinen hankintahinnaltaan ja oikeinkäytettynä viilentää tilan tehokkaasti. Se kuitenkin vaatii seurantaa ja pitää melko voimakasta ääntä. Lisäksi viilennyslaite käyttää energiaa enemmän kuin muut ratkaisut (n. 50 -80 €/kk).

Ilmalämpöpumppu
Kiinteästi asennettavalla ilmalämpöpumpuilla on kätevää viilentää tiloja kesähelteillä. Asunto-osakeyhtiöissä ilmalämpöpumpun hankinta vaatii taloyhtiön hallituksen luvan, myös rakennusvalvonnan ohjeita tulee noudattaa. Hankintahinnaltaan ilmalämpöpumppu on kohtuuhintainen ja sen viilennyskustannukset ovat pienet (n. 10 €/kk). Kondenssiveden poistamisesta suunnitellusti tulee huolehtia.

HUOM! Liiallista viilentämistä tulee kuitenkin välttää, sillä se saattaa olla riski rakenteille.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Fiksu energiankäyttö