Artikkeli / 1.2.2018

Automaattinen raportointi helpottaa oman sähkönkäytön seuraamista

Kiuas ei olekaan kodin suurin sähkösyöppö, ­vaan tyypillisesti eniten kuluttavat lattialämmitys ja ilmanvaihto. Oman kodin sähkönkäyttöä voi seurata Helenin Sävel-palvelusta jopa tunnin tarkkuudella.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Petra Antila

Oma sähkönkäyttö kiinnostaa. Nykyaikaiset kodinkoneet ovat energiatehokkaita, mutta toisaalta laitteiden määrä on kasvanut, esimerkiksi tietokoneita on nyky­kodeissa yleensä useita. Lattialämmitys ja ilmanvaihto kuluttavat sähköä, koska ne ovat pitkiä aikoja tai jatkuvasti päällä.

Kotitalouksien sähkönkulutustiedot ovat helposti saatavilla Helenin asiakkaille Sävel-palvelussa.

Vuositasolla eniten kuluttavat jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten ilmanvaihto sekä keittiön kylmäkoneet.

”Esimerkiksi lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Yleensäkin termostaattiohjattujen laitteiden kulutus on vaikeampi hahmottaa kuin niiden, jotka kytkee itse päälle”, energia-asiantuntija Markku Mannila Helenistä kertoo.

Sen sijaan saunassa käyminen kerran viikossa ei ole suuri kulu.

”Kiuas on päällä tavallisesti kaksi tuntia viikossa. Yksi saunomiskerta maksaa noin euron.”

Kotien vuorokausirytmi toistuu

Sävel-palvelusta voi tarkastella oman talouden sähkönkulutusta jopa tunnin tarkkuudella. Raportista havaitsee hyvin, miten kodissa on tapana käyttää sähkölaitteita. Tyypillisesti aamulla napsautetaan kahvin- ja vedenkeittimet päälle, päiväsaikaan koti uinuu ja kulutusta on vain jatkuvasti päällä olevilla laitteilla. Kulutus nousee taas iltapäivällä ja illalla, kun tullaan koulusta ja töistä kotiin ja ruuanlaitto aloitetaan. Illalla saatetaan laittaa sauna päälle, katsotaan televisiota ja selataan nettiä.

Sähkölämmitteisessä kodissa valtaosa sähköstä kuluu lämmittämiseen, raportissa erottuu myös osa sähkölaitteista. Valaistuksen led-lamput eivät energiaa juuri vie.

”Kulutusmääristä huomaa helposti, missä kuussa säät ovat alkaneet viiletä tai milloin on ollut talven kylmimmät päivät. Sävel-raportin kanssa samaan näkymään voi määritellä kulloisetkin ulkolämpö­tilat. Vuonna 2017 kovimmat pakkaset olivat tammikuun alussa”, Mannila kertoo.

”Sähkölämmittäjää lämmittää tieto, että kodin laitteet myös lämmittävät huoneilmaa jossain määrin.”

Hyödyllistä tietoa saa, jos vertaa vuosia keskenään. Verrata kannattaa myös eri vuosien samaa kuukautta keskenään: onko kulutus suunnilleen sama eri vuosien marraskuussa? Jos suurta poikkeamaa on, kannattaa ottaa talouden sähkölaitteet tarkasteluun. Sähkölämmityskohteessa on hyvä huomioida myös ulkolämpötila

Sävel Plus ja Sävel Mobiili

Helenin ja Helen Sähköverkon asiakas: Ota maksuton Sävel-palvelu käyttöön!

Palvelua voi käyttää tietokoneella tai mobiililaitteella.

Kirjaudu Helenin asiakaspalveluun tästä. Tiedot talouden sähkönkäytöstä löytyvät myös aiemmilta asiakkuusvuosilta.