Artikkeli / 11.5.2018

Baba Lybeck on kirjanainen ja voimafriikki

Media-alan ammattilaisella on aina monta rautaa tulessa. Työn vastapainoksi Baba Lybeck vaalii hyvinvointiaan liikkuen ja lukien. Myös ekologinen elämäntapa on tietoinen valinta.

Teksti: Tarja Västilä Kuvat: Anton Reenpää

Suomessa järjestetään kesäkuussa ensi kertaa puolimatkan Ironman-triathlon, jonka tiimellyksessä voi nähdä tutut kasvot. Toimittaja, tuottaja, juontaja ja Uutisvuodon ylituomari Baba Lybeck osallistuu kisaan, jossa uidaan 1,9 kilometriä, pyöräillään 90 kilometriä ja juostaan 21,1 kilometriä.

Heikompikuntoista hirvittää, mutta liikunnallinen nainen on elementissään.

”Triathlon-lajit ovat teknisiä lajeja ja niissä on aina oppimisen varaa. Se viehättää.”

Lybeck teki aikoinaan kauaskantoisen päätöksen ja alkoi treenata maratonia varten. Harjoittelu tuntui hyvältä ja rytmitti kiireistä elämää. Nyt hänellä on takanaan jo 16 maratonia.

”Nelihenkinen perheemme on aina liikkunut. Lasten ollessa pieniä teimme retkiä, jolloin lapset pyöräilivät ja vanhemmat juoksivat vieressä. Välillä pidimme jätskitaukoja, söimme eväitä ja ihastelimme maisemia. Yhteinen liikuntaharrastus on jatkunut, vaikka lapset ovat jo aikuisia.”

Kuutena päivänä viikossa liikkuvan Lybeckin repertuaari on täydentynyt vuoden alussa klassisella painonnostolla.

Kirjat korvissa

Juoksua lenkkipoluilla ja polkemista talvella trainer-pyörällä ryydittää Lybeckin toinen rakas harrastus, kirjallisuus.

”Sama kirjasto kuin kotona löytyy puhelimesta ja iPadista. Aina kun olen bussissa, ratikassa tai jonossa, kuuntelen äänikirjoja. Paul Austeriin oli hyvä ja helppo perehtyä ennen Ateneum Live -haastattelua kuuntelemalla kirjailijan itsensä lukema yli tuhatsivuisen 4321-romaani. Lisäksi luen aina ennen nukkumaan menoa.”

Kirjallisuustiedettä opiskellut Baba teki aikoinaan gradunsa isoisänsä, kirjailija Tito Collianderin laajoista muistelmista. Suvussa lukemista on aina arvostettu, kirjallisuus kulkee geeniperimässä.

”Onnellisimmillani olen lukiessani, liikkuessani, perheen parissa ja töitä tehden. Lukeminen ja liikkuminen ovat harrastuksia, joihin kaikilla on mahdollisuus.”

"Syntini on valojen sytyttely."

Ekologista elämää

Lybeck toteaa elelevänsä ekologisesti: vähän kuluttava elämäntyyli sopii parhaiten. Omistamiseen ei satsata: perhe asuu vuokralla eikä omista autoa.

”Liityimme autojen yhteiskäyttöön heti, kun City Car Club tuli Helsinkiin. Tulevaisuuden trendi on se, että yksityisautoilu vähenee ja tilalle tulee palveluntarjoajia. Itse hyödynnän kaikki tilaisuudet liikkua omin voimin: kävelen tai pyöräilen paikasta toiseen enkä käytä hissiä.”

Liikkuessa kuluu energiaa, ja monipuolinen ruokavalio on Lybeckin hyvinvoinnin perusta: kasvisten, kalan ja täysjyväviljan lisäksi hän sanoo syövänsä linnunruokaa: siemeniä ja pähkinöitä. Lihaa lautaselta löytyy harvoin.

”Syntini on valojen sytyttely. Olen kotona tunnelmapoliisi, tykkään pienistä valonlähteistä.”

Koti lämpiää kaukolämmöllä, satunnaisesti pari takkaa tuo tunnelmaa. Työ­huoneeseensa Lybeck on hankkinut ekosähköä.

"Arkiliikunnassa kuluu energiaa: kävele ja pyöräile, älä käytä hissiä", Baba Lybeck vinkkaa.

"Arkiliikunnassa kuluu energiaa: kävele ja pyöräile, älä käytä hissiä", Baba Lybeck vinkkaa.

Luotsiksi lempiohjelmaan

Työhuonetta tarvitaan muun muassa oman tuotantoyhtiön, Baba Lybeck Productions Oy:n pyörittämiseen. Uutisvuoto on vain pieni osa työnkuvaa.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi toteutettu Kirja vieköön! oli Lybeckin ideoima ja tuottama kirjallisuustapahtuma. Hän tekee myös kirjallisuusaiheisia podcasteja ja vetää kerran kuussa Ateneum Live -keskusteluita.

Lybeck on juontanut jo 30 vuotta erilaisia tilaisuuksia, seminaareja ja yleisötapahtumia. Mediaura juontajana ja toimittajana starttasi jo ylioppilaskeväänä 1985, kun paikallisradio Radio City aloitti toimintansa. Radiosta Baba napattiin televisioon, ensin MTV3:lle, sitten Yleen. Nelosen uutisten alusta lähtien Lybeck oli vuosia kanavalla toimittajana, tuottajana ja uutisankkurina.

Kun Uutisvuodon tiimi pyysi Babaa ylituomariksi, hän piti aluksi tehtävää lempiohjelmassaan mahdottomana ja ­Peter Nymanin saappaita liian suurina.

”Joka ikisestä lähetyksestä olen nauttinut, ja katsojaluvutkin ovat pysyneet hyvinä vuodesta toiseen. Harmi, että suosittu ajankohtaisohjelma loppuu tänä keväänä.”

"Rakastan muutosta ja pidän vapaudesta."

Vapauden kaiho

Vaikka ylituomarin pesti lakkaa, ­Lybeckil­lä riittää tekemistä. Parhaillaan on meneillään iso tuotantoproduktio, dokumenttielokuva.

”Minulla on aina ollut monta rautaa tulessa ja odotan mielenkiinnolla, mitä seuraavaksi eteen tulee. Rakastan muutosta ja pidän vapaudesta. Suvussamme on sukupolvien yli siirtynyt ajatus, ettei mikään muu ole varmaa kuin epävarmuus.”

Viime aikoina Lybeckiä on pohdituttanut tasa-arvo ja toisten huomioon ottaminen sekä ilmastonmuutos. Asiat liittyvät toisiinsa.

”Isoisäni äiti oli kosmopoliitti ja opetti pojalleen, että maailma on kotimme. Olen kasvanut ilmapiirissä, jossa rasisminvastaisuus on itsestäänselvyys, mutta sitä se ei ole kaikkialla. Maailma ja elämä muuttuvat valtavasti seuraavan 50 vuoden aikana. Kun kuivilla alueilla ei voi enää asua, myös Suomeen tulee lisää ihmisiä.”

Lybeckin mukaan muuttoaalto ei ole enää mielipidekysymys, vaan sen pitäisi vaikuttaa myös politiikkaan ja muuttaa asenteita. Vain siten maailmasta tulee koti kaikille.

Baba Lybeck, 51

FM Baba Lybeck on toimittaja, tuottaja, juontaja ja Uutisvuodon ylituomari. Perheeseen kuuluvat avomies ja kaksi aikuista lasta. Harrastuksina ovat liikunta ja lukeminen sekä yhteiset hetket perheen kanssa. Hän on juossut 16 maratonia ja osallistunut kahteen täyspitkään triathlon-kisaan.

 • 1966: Baba syntyy tapaninpäivänä Paraisilla. Lunta oli paljon, pakkasta vain vähän.
 • 1985: Uran ensistepit: Radio City aloittaa vappuna toimintansa ja tuleva ylioppilas saa töitä.
 • 1986: Baba näyttelee tv-elokuvassa Baby Love.
 • 1998: Nelosen uutisista tulee työpaikka 11 vuodeksi.
 • 2003–2009: Juontajana Jussi-gaalassa
 • 2009: Mukana käynnistämässä Ylen Puoli seitsemän -ohjelmaa toimitussihteerinä.
 • 2010: Uutisvuodon ylituomariksi
 • 2012: Tanssii tähtien kanssa -kisassa tanssipari Baba Lybeck ja Mikko Ahti yltää kolmannelle sijalle.
 • 2013: Ensimmäinen täyden matkan triathlon Barcelonassa. Baba on ikäsarjansa toinen.
 • 2013: Baban kirjoittama liikuntakirja Habaa, iloa, liikettä ja voimaa (Otava) ilmestyy.
 • 2018: Kolmas täysmatkan triathlon-kisa Tallinnassa.

Baban eka ekoteko: Baba siirtyi suosimaan luomua ensimmäisten joukossa 1980-luvulla.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö