Artikkeli / 9.5.2018

Janne Inkisellä on katse tulevaisuudessa

Nyt jos koskaan on kiinnostavaa työskennellä energiajärjestelmän parissa, sanoo asiantuntija Janne Inkinen.

Teksti: Selja Tiilikainen Kuvat: Anton Reenpää ja Janne Inkisen kotialbumi

Tärkeä tehtävämme Energiajärjestelmän kehitys -ryhmässä on kehittää ja modernisoida energianhankintajärjestelmää ja etenkin kaukolämpöjärjestelmää kustannustehokkaammaksi ja vähäpäästöisemmäksi. Toinen tehtävämme tuotannonsuunnittelussa on selvittää energianhankinnan lisäkustannuksia esimerkiksi tilanteessa, jossa jokin voimalaitos on ajettava alas huoltotöiden ajaksi – onhan energiaa tuotettava kuitenkin. Käytännössä ryhmämme tekemä työ näkyy asiakkaille energian kilpailukykyisessä hinnassa ja siinä varmuudessa, että lämpöä riittää tasaisesti jokaisena hetkenä.

Me asiantuntijat teemme tuotannonsuunnittelua erimittaisilla aikajänteillä: varmistamme ja ennakoimme muutoksia energian­tuotannossa sekä ensi viikolle että vuosikymmenten päähän. Laskemme esimerkiksi sitä, millaisilla ratkaisuilla energian­tuotanto on tulevaisuudessa kustannustehokkainta, ja olemme muiden Helenin ammattilaisten tukena energiantuotantoinvestointien suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Inkisen lemmikkieläin, rottakäärme,  on  jo 20 vuotta vanha.

Inkisen lemmikkieläin, rottakäärme, on jo 20 vuotta vanha.

Energiajärjestelmän kehitys -ryhmässä Kampin Sähkö­talossa meitä työskentelee tuotannonsuunnittelussa minun lisäkseni nelisen muuta asiantuntijaa. Nauraminen ja rentous kuvaavat tekemisemme henkeä. Meillä on hyvä porukka, mutta jokaisella meistä on myös jokin oma erityisosaaminen, josta koko ryhmä hyötyy. Aina saa vastauksen, kun jotakin kysyy.

Olen ollut Helenissä töissä kymmenen vuotta, nykyiseen tehtävääni päädyin sisäisen haun kautta. Tehtäväkenttäni on aika laaja, sillä tuotannonsuunnittelu kattaa koko Helenin tuotantojärjestelmän. Halusin tehtävään, jossa voin auttaa ja antaa paljon, olla mukana kehittämässä järjestelmää, jolla on iso merkitys kaikille kaupunkilaisille. Kun energia virtaa oikeaan paikkaan oikealla hetkellä, kaupunkilaiset asuvat, liikkuvat ja viettävät vapaa-aikaa viihtyisästi mahdollisimman pienellä energian käytöllä ja ympäristövaikutuksilla.

Olen siitä onnekas, että energia-alalla on juuri nyt mielenkiintoista työskennellä, sillä yhtäältä ympäristöasiat ja toisaalta teknologian ja markkinoiden kehitys muokkaavat alaa nopeasti. Tuotantokoneistot ja sähköverkkoinfrastruktuuri muuttuvat ja energiankuluttajien ja -tuottajien roolit sekoittuvat. Ala on isossa murroksessa, sillä nykyisiä tuotantomuotoja on kova paine vaihtaa uusiutuvaan energiaan pohjautuviin ratkaisuihin.

Kun puhumme Helenissä energiajärjestelmän tulevaisuudesta, puhumme asiakkaiden roolin kasvamisesta, hukkalämpöjen kierrättämisen lisäämisestä sekä tuotannon ja kysynnän joustoista, mutta myös X-taloudesta, sillä emme vielä tiedä, mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan. Tasapainoilemme kustannustehokkuuden ja muutosten nopeuspaineen välillä, mikä takaa energiajärjestelmän kehittämisen pysymisen innostavana ja mielenkiintoisena alueena vielä pitkään.

Lue lisää aiheesta

Helen