Artikkeli / 1.2.2018

Lämmintä ja hyvää fiilistä Helsinkiin

Urheilun superfani Lärvisen alter ego lämmittää työkseen Helsinkiä, jotta kaupunkilaiset eivät palele.

Teksti: Susanna Haanpää Kuvat: Sirpa Levonperä

Koneasentajana huolehdin Helenin lämpökeskusten, jäähdytyskeskusten ja pumppuasemien mekaanisesta kunnossapidosta ja huoltotöistä. Näihin kuuluvat esimerkiksi kauko­lämpöpumppujen asennus ja huolto sekä kaukolämpölaitosten kunnossapito, samoin vuosihuollot ja laitteistojen koeajot huoltotöiden jälkeen.

Lämpökeskukset ovat osa tuotantoa, mutta niissä ei tuoteta sähköä vaan nimensä mukaisesti kaukolämpöä. Sitä tarvitaan yleensä talvipakkasilla, kun voimalaitosten yhteistuotannossa syntyvä lämpö ei riitä. Jos ulkolämpötila painuu alle kahdeksan miinusasteen, lämpökeskuksia aletaan käyttää, jotta kaupunkilaiset eivät palele. Monesti selitänkin työnkuvaani kertomalla, että lämmitän Helsinkiä työkseni.

Toukokuussa täyttyy kymmenes työvuoteni Helenillä. Aloitin kesätyössä levyseppähitsaajana, minkä jälkeen työskentelin asentajana. Helenillä kannustetaan opiskeluun, ja kouluttauduinkin työn ohessa kaukolämpöasentajaksi. Myöhemmin suoritin myös kaukolämpöyliasentajan erikoisammattitutkinnon.

Parasta työssäni on hyvien työkavereiden lisäksi tehtävien monipuolisuus, joka perustuu siihen, että lämpökeskusten ja jäähdytyskeskusten laitteet poikkeavat täysin toisistaan. Tämä on toisaalta myös työn haaste, sillä jokaisella keskuksella on oma persoonansa. Lisäksi laitteistoja uusitaan jatkuvasti, mikä vaatii ajan hermolla pysymistä.

Työskentelen kunnossapidon kollegoideni kanssa välillä yhdessä kohteessa työpäivän ajan, toisinaan kohteita voi olla viisi päivässä. Työnjohto ja -suunnittelijat määrittelevät, mitä tehdään milloinkin ja missä järjestyksessä. Energiavalvomoiden kanssa olemme tiiviisti yhteydessä, kun kukin huoltotyö aloitetaan ja kun se on saatu päätökseen.

Kun töistä on lomaa, minusta kuoriutuu suomalaisen urheilun superfani Lärvinen, joka kiertää maailmaa tuomassa hyvää meininkiä kisakatsomoihin.

Lärvisen tarina alkoi, kun lähdimme työkaverini Atte Salmisen kanssa jääkiekon MM-kisoihin Ostravaan vuonna 2015. Asuilla ja hyvällä fiiliksellämme herätimme niin muiden fanien kuin mediankin huomion. Syntyi Lärvinen, joka kannustaa intohimoisesti omaa joukkuettaan paitsi jääkiekossa, myös jalka- ja koripallossa sekä amerikkalaisessa jalkapallossa.

Lärvinen on jo ilmiö. Hänen kanssaan ihmiset haluavat kuviin ja häneltä pyydetään nimikirjoituksia. Hetken aikaa meni opetella signeeraamaan niin, että käänsin sukunimeni alkukirjaimen J:stä L:ksi. Muitakin eroja meissä on: olen ehkä vähän rauhallisempi töissä kuin Lärvisenä.

Hahmon mukana olen päässyt muun muassa Pietarinkadun Oilersien toimintaan. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli jääkiekkoilija Kimmo Timosen jäähyväisottelu, jossa kerättiin Kuopion lastensairaalan hyväksi 37 260 euroa.

Lärvisellä riittää vientiä. Kevään ja kesän mittaan kisakalenteriin on merkitty ainakin jääkiekon MM-ottelut Tanskassa ja jalkapallon MM-kisat Venäjällä.

Koneasentaja Joonas Järvinen, 31

  • Toimipaikka: Helenin lämpökeskukset, kaukojäähdytyslaitokset ja pumppuasemat
  • Koulutus: kaukolämpö­yliasentajan erikoisammattitutkinto
  • Helenillä töissä: pian 10 vuotta

Lärvisen toilailua voi fanittaa verkossa verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.

Lue lisää aiheesta

Helen