Artikkeli / 9.5.2018

Mitä kotivakuutus korvaa?

Jääkaappi rikkoutui ja silmälasit hajosivat. Pesukone valutti vedet lattialle. Mitä kotivakuutus oikeastaan korvaa, mikä taas jää taloyhtiön vastuulle?

Teksti: Pi Mäkilä Kuvat: iStock

Jääkaapin ovi rikkoutui, astianpesukone vetelee viimeisiään ja silmä­lasitkin tippuivat lattialle juuri samalla hetkellä. Korvaako koti-irtaimiston vakuutus mitään näistä, vai olisiko parempi marssia suoraan kodinkonekaupoille ja optikon puheille?

”Kodin irtaimistovakuutus sisältää omaisuusvakuutuksen eli irtaimiston vakuuttamisen, vastuuvakuutuksen ja oikeusturvan. Se kattaa äkilliset ja ennalta-arvaamattomat tapahtumat, kuten sen, että puhelin tippuu lattialle tai sen, että kodinkoneeseen tulee äkillinen vika”, sanoo Peter Korhonen vakuutusyhtiö Folksamista.

Korhonen kertoo, että sama vakuutus kattaa vahingot esimerkiksi tulipalojen sattuessa sekä varkaus-, ilkivalta tai ryöstötilanteessa. Myös putkivuodot kuuluvat vakuutuksen piiriin.

”Jos pesukoneen liitin hajoaa ja vettä vuotaa asunnon sisälle, vakuutus korvaa kodin irtaimistolle sattuneet vahingot. Vakuutus korvaa myös ylimääräisiä asumiskustannuksia, jotka aiheutuvat siitä, ettei asuntoa voida käyttää. Asuntoyhtiön vakuutus korvaa asunnon rakenteisiin kohdistuvat vauriot.”

Korhonen huomauttaa, että vahingon sattuessa helpointa on soittaa omaan vakuutusyhtiöön ja kysyä, korvaako kotivakuutus vahingot.

”Kysyminen ei maksa mitään. Pelkkä kysely ei vaadi vielä lomakkeiden ja korvaushakemusten täyttöä.”

Esimerkiksi jonkin tavaran unohtaminen ja sen katoaminen ei kuulu kotivakuutuksen piiriin.

Ihan kaikkea ei voida korvata

Kaikkea kotivakuutuskaan ei korvaa. Esimerkiksi jonkin tavaran unohtaminen ja sen katoaminen ei kuulu kotivakuutuksen piiriin.

”Jos unohtaa käsilaukun ravintolan wc-tiloihin, kyse ei ole varkaudesta vaan unohtamisesta, Korhonen kertoo.”

Korhosen mukaan yleisimmät kotivakuutukseen kuuluvat tapaukset ovat rikkoutuneita puhelimia, tabletteja ja muita teknisiä laitteita. Lukumääräisesti eniten korvattavia vahinkoja tapahtuu kännyköille.

Kodin irtaimiston vakuutus korvaa myös lemmikkien aiheuttamat tuhot, jos koiran häntä osuu kukkaruukkuun, ja ruukku rikkoutuu tippuessaan lattialle.

”Vakuutus ei kuitenkaan korvaa sitä, jos koira repii nojatuolin rikki.”

Korhonen ja Patrick Holm Folksamista muistuttavat, että ennen korvaustoimenpiteisiin ryhtymistä on aina syytä pohtia, kuinka vanha rikkoutunut laite on.

”Omavastuu täytyy maksaa. Jos laite on vanha, sen arvo on pudonnut eikä korvattava summa ole järin suuri. Tällöin ei ole välttämättä järkevää korjata laitetta. Vakuutuksen on tarkoitus korvata rikkoutuneen tuotteen arvo, mutta vanhan puhelimen arvo ei ole sama kuin uudella, vaikka laite toimisikin moitteettomasti”, Holm sanoo.

Holmin mukaan suurin osa koti­vakuutuksesta haettavista korvauk­sista kuitenkin korvataan. Hän huomauttaa, että kotivakuutuksen ottajan kannattaa aina tutustua vakuutuksen ehtoihin.

”Se on kaikkien etu. Niihin on syytä tutustua, vaikka ne vaikuttaisivat vaikeilta. Moni kodinkoneita myyvä liike myy myös tuoteturvia, mutta sellaisen ottamien ei välttämättä ole järkevää, jos kotivakuutus korvaa samat asiat kuin tuoteturva.”

Käytä laitteita oikein

Kodinkoneiden rikkoutumisen ja vakuutusyhtiön kanssa asioimisen välttää silti parhaiten, jos pitää kodinkoneista huolta. Kodinkonehuolto Urpo Ranta Oy:n toimitusjohtaja Tomas Nylund kertoo, että monelle laitteelle saa lisää käyttöikää jo sillä, että lukee koneen käyttöohjeet huolellisesti läpi ja toimii niiden mukaan.

”Esimerkiksi astianpesukoneen sihti täytyy puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa ja kone täytyy puhdistaa kalkinpoistoaineella. Astiat täytyy pestä tarpeeksi lämpimässä, sillä astioissa oleva rasva jää muuten jumiin joko koneen osiin tai viemäriin”, Nylund sanoo.

Myös pyykinpesukoneen nukkasihti täytyy tarkastaa aika ajoin ja kuivausrummun sihdit jokaisen käyttökerran jälkeen. Lisäksi sihdit vaativat pesua.

”Huuhteluaine voi tehdä sihtiin kalvon, jolloin koneen toiminta hidastuu ja ilmankierto vaikeutuu.”

Nykyiset pakastimet eivät Nylundin mukaan vaadi juuri huolto­toimenpiteitä, mutta jääkaappi kannattaa pitää siistinä, jotta lika ei pääse tukkimaan sulamisvesireikää. Tavarat eivät saisi osua jääkaapin takaseinään.

Kodinkoneita on syytä valvoa aina käytön aikana.

Maalaisjärki apuun

Myös Folksamin Peter Korhonen ja Patrick Holm peräänkuuluttavat kodin laitteiden käyttöä oikean tarpeen mukaan.

”Esimerkiksi pyykin kuivaaminen saunassa on aina huono ajatus. Jos pyykit unohtuvat saunaan ja sauna napsahtaa päälle, seuraukset voivat olla katastrofaaliset”, Holm sanoo.

Holm muistuttaa, että kodin­koneita on syytä valvoa aina käytön aikana.

”Pesukoneita, hellaa tai uunia ei saisi jättää päälle yksinään.”

Vesikäyttöisten laitteiden vesihanojen sulkuventtiilit on lisäksi tärkeä muistaa kääntää pois käytön jälkeen. Vakuutus ei välttämättä korvaa koko summaa, jos tulovesiletku hajoaa ja sulkuventtiiliä ei ole käännetty kiinni.

Tavallisella maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

”Ovet kannattaa lukita, ja myös pyörä on hyvä pitää lukittuna. Kodin irtaimiston vakuutus kattaa vahingot vain, jos lukittuna ollut pyörä varastetaan pihalta. Tavallinen kotivakuutus kattaa myös puutarhakalusteet ja ulkogrillit. Kasvit ja istutukset sen sijaan kuuluvat asuntoyhtiön vastuulle”, Holm lisää.

Kotivakuutus ajan tasalle

Tarkista, kattaako kotivakuutuksesi:

  • Kodinkoneiden ja kodin laitteiden äkillisen rikkoutumisen
  • Oikeusturvan ja vastuuvakuutuksen
  • Putkivuodot ja vesivahingot
  • Ylimääräiset asumiskustannukset, jotka aiheutuvat siitä, ettei asuntoa voida käyttää korvattavan vahinkotapahtuman johdosta
  • Sähkölaitteiden aiheuttamat tapaturmat
  • Matkatavarat
  • Pienten lasten aiheuttamat vauriot
  • Identiteettivarkauden
  • Käytössä hajonneen urheiluvälineen

Tärkeimmät sopimukset samassa paketissa

Helenin uusi Kodin palvelusopimus on edullinen ja helppo tapa hankkia sähkösopimus ja laaja kotivakuutus yhdellä kertaa. Kodin palvelu­sopimus sisältää irtaimiston ja matkatavaroiden vakuutuksen ja se kattaa myös oikeusturvan ja vastuuvahingot. Lisäksi sopimukseen kuuluu myös vakuutusturva identiteettivarkauden varalta sekä käytössä hajonneen urheiluvälineen korvaus.

Sopimus on tarkoitettu kerrostaloihin ja rivitaloihin, joissa pääasiallinen lämmitystapa ei ole sähkölämmitys. Kodin palvelusopimuksen asiakkaat ovat vakuutettuna Folksam Vahinkovakuutus Oy:ssä.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö