Artikkeli / 5.11.2018

Hanasaaressa turvallisuudesta ei tingitä

Sähköasentaja Mikko Ravantti pitää Hanasaaren ”Vanhan Rouvan” tyytyväisenä.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: Roope Permanto

Tulin Helsingin Energian muuntamopiiriin yhdeksi talveksi töihin vuonna 1983, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Olin sähkö­asentajana Salmisaaren voimalaitoksessa parikymmentä vuotta, ja nyt vuoden verran Hanasaaressa.

Työpaikan lisäksi Helen on tarjonnut hyvin koulutuksia vuosien varrella. Suoritin muun muassa moniosaajakoulutuksen, johon kuului mekaanista puolta, kuten hitsaamista ja koneasennusta. Niistäkin taidoista on hyötyä sähkötöiden hoitamisen ohella.

Hanasaaren voimalalla on jo ikää, mutta hyvin se toimii, kun sitä huolletaan tarkasti ja pidetään kunnossa. Sanon aina, että pidän osaltani laitoksen eli ”Vanhan Rouvan” tyytyväisenä. Hanasaaressa on minun lisäkseni kolme muuta sähköasentajaa, ja hommia riittää paljon.

Työtehtävät ovat erilaisia kunnossapito- ja huoltotöitä. Yleensä aamulla tulee tieto, missä päin minua tänään tarvitaan. Työpäivien aikana tulee käveltyä paljon – voimalassa on useita rakennuksia, ja vaihtelevaa tekemistä riittää. Välillä teen töitä ulkona, välillä esimerkiksi kattilahallissa, jossa voi olla noin 40 astetta lämmintä; silloin pitää työnteon lomassa muistaa juoda riittävästi.

Teollisuuden sähkötyöt ovat erilaisia kuin rakennusalalla, siksi olen täällä viihtynytkin. Työt ovat monipuolisia, eikä pelkkää piuhanvetoa. Sähkötöissä pitää tietenkin olla tarkkana: kun kyseessä ovat isot koneet, myös jännitteet ovat isoja. Ei saa rutinoitua ja sokeutua riskitekijöille. Koko ajan pitää olla hereillä, varsinkin silloin, kun laitos on käynnissä – eli talvikaudella 24/7. Huomioon otettavia vaaratekijöitä voimalassa ovat jännitteiden lisäksi vaaralliset kemikaalit, paineet sekä kuuma vesihöyry.

Terveenä töissä ja vapaalla

Työturvallisuus on asia, josta Helenillä ei tingitä, ja se on hyvä juttu. Asiat tehdään suunnitellusti ja huolella, täällä on motivoitunut työporukka. Turvallisuusohjeita noudattavat kaikki, ja suojavarusteet ovat käytössä ilman muuta. Omasta turvallisuudestahan siinä on kyse. Kattilahallissa hiilestä ja tuhkasta syntyvä, kaikkialle kulkeutuva pöly on ongelma, hengityssuoja on siis tarpeellinen. Niin työnantajan kuin henkilöstön mentaliteettina on: ”Terveenä töihin – terveenä kotiin.”

Vapaa-ajastani iso osa kuluu teatterilla, olen näytellyt noin 16 vuotta. Olen ollut Harrastajateatteri Kultsan listoilla seitsemän vuotta, ja noin joka toinen kesä mukana eri kesäteattereissa. Vantaan Näyttämöllä olin viime vuonna Täällä pohjantähden alla -näytelmässä. Syyskaudella Teatteri Kultsassa on esitetty Vuokravaimo-näytelmää, keväällä ohjelmistoon on jälleen tulossa uusi ensi-ilta.

Työkavereille olen vitsaillut, että saan heistä oikein mielenkiintoisia aineksia roolihahmojen rakentamiseen. Täällä on hyvällä tavalla omituista porukkaa töissä.

Hanasaaren voimalaitos

  • Tuottaa samassa prosessissa sähköä ja kaukolämpöä
  • Polttoaineena kivihiili ja puupelletti
  • Helen valmistautuu sulkemaan laitoksen vuoden 2024 loppuun mennessä.

Lue lisää aiheesta

Helen