Artikkeli / 28.5.2018

Viisi tapaa viilentyä helteillä

Kodin lämpötila saattaa helteillä nousta jopa korkeammaksi kuin ulkona. Näillä helpoilla nikseillä viilennät oloasi nopeasti.

1. Verhot kiinni

Verhojen, sälekaihtimien ja pimennysverhojen laittaminen kiinni on varma apukeino, jolla suojautua asuntoa kuumentavalta auringonvalolta. Myös tuulenvire ja läpiveto auttavat, eli ikkunoita kannattaa pitää auki varsinkin iltaisin ja öisin, jolloin ulkona on viileämpää.

2. Kylmät suihkut

Kylmät suihkut lievittävät kuumuuden aiheuttamaa tukalaa olotilaa välittömästi, joskin vain hetkellisesti. Hiusten kannattaa antaa kuivua vapaasti föönaamisen sijasta, sillä märät hiukset viilentävät oloa. Myös kylmien ruokien ja juomien nauttiminen voi virkistää.

3. Kosteaan pyyhkeeseen kääriytyminen

Kylmällä vedellä kostutettu tai pakastimessa pidetty froteepyyhe jäähdyttää oloa mukavasti. Pyyhe kannattaa asetella esimerkiksi otsalle tai jalkoihin, joista lämpö haihtuu nopeasti. Kostealla pyyhkeellä voi viilentää myös perheen lemmikkejä.

4. Kylmäpussi yöksi jalkopäähän

Pakastimessa pidetty kylmäpussi tai kylmäkalle takaa viileät yöunet, sillä se pitää sängyn lämpötilan miellyttävänä. Peitto kannattaa helteillä vaihtaa ohuempaan ja hengittävämpään tai nukkua pelkän pussilakanan alla.

5. Pako kuumasta asunnosta

Kun aurinko porottaa asuntoon kuumimmillaan, voi lämpötila sisällä nousta niin korkeaksi, että asunnosta on yksinkertaisesti pakko poistua. Tilanne saattaa helpottaa vasta illan viiletessä.

Iltaa odotellessa viilentäväksi aktiviteetiksi sopii esimerkiksi uimaan lähteminen tai sellaisiin sisätiloihin siirtyminen, missä on taatusti viileää. Esimerkiksi Ateneumin taidemuseo viilennetään kaukojäähdytyksellä miellyttäväksi kesähelteillä.

Haluatko kotiisi pysyvämmän viilennysratkaisun? Tutustu Helenin jäähdytykseen.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Lämpö