Kokemuksia / 12.4.2019

Granbergit hankkivat paneelit pihalle ja sähkövaraston taloon

Anders Granberg perheineen on tilannut Heleniltä aurinkopaneelit ja sähkövaraston, joilla se aikoo tuottaa kesäkuukausina käyttämänsä sähkön itse.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Jirina Alanko

Granbergien sipoolaiskoti on tuottanut aurinkosähköä jo neljä vuotta. Aurinkopaneelit on asennettu kodin takapihalle, josta aukeaa avoin peltomaisema. Uusi sähkövarasto vähentää ostosähkön tarvetta.

”Paneelit on kallistettu niin, että ne tuottavat hyvin sähköä syksyllä ja keväällä, kun aurinko on matalammalla”, Anders Granberg kertoo.

18 aurinkopaneelin teho on 5,2 kWp. Jääkaapin kokoinen sähkövarasto on kapasiteetiltaan 12,5 kWh. Koti lämpiää hakkeella ja sauna puilla.

”Sähkövarastolla saamme aurinkosähköstä kaiken irti. Talo on tyhjillään päivisin, iltaisin taas sähköä kuluu enemmän.”

Sähkövarasto otettiin käyttöön maaliskuussa. Aurinkoisina päivinä se pääsi heti tositoimiin.

”Kun aiemmin olemme alkaneet käyttää verkkosähköä viideltä iltapäivällä, riittää varaston sähkö aamuneljään. Uskon, että pääsemme omavaraisiksi sähköstä vuorokauden ympäri touko–elokuun ajaksi, kun kodinkoneiden käyttö ajastetaan päiväsaikaan.”

Granbergit ovat mukana Helenin Spot-ohjauspilotissa. Sen tavoitteena on selvittää, minkälaista säästöä saa sähkövaraston latauksen ja purkamisen ohjaamisella sähkön Spot-hinnan mukaan.

Yötä päivää aurinkosähköä

Aurinkosähkö on puhdasta ja paikallista energiaa. Sähkövaraston ja virtuaaliakun avulla kasvatat kotisi omavaraisuutta entisestään, kun pääset käyttämään omien paneeliesi tuotantoa myös yöaikaan. Näin säästät sekä sähkö- että siirtolaskussa.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Hiilineutraalisuus