Artikkeli / 4.10.2019

Sähköauto ei jätä tielle – latauspisteitä riittää eri puolilla Suomea

Kimmo Karhu vaihtoi täyssähköautoon vuoden alussa. Samalla muuttui koko ajofilosofia, eikä paluuta entiseen ole.

Teksti: Ani Kellomäki Kuvat: Petri Mulari

Entä, jos matkanteossa ei olisikaan olennaisinta perille pääseminen nopeasti, vaan ajomukavuus, taloudellisuus ja puhdas omatunto ympäristöasioissa? Mäntyharjulla asuva Kimmo Karhu vaihtoi dieselautonsa täyssähköautoon, ja pian vaihtui myös moottoripyörä sähköpyörään. Koko ajattelutapa mullistui.

”Aluksi tärkeimpänä lähtökohtana oli taloudellisuus, mutta mitä enemmän asiaan perehdyin, sitä parempia puolia sähkön käytöstä nousi esiin. Huomasin, miten paljon mukavampi sähköautoa on ajaa. Myös ympäristökysymykset painoivat vaakakupissa paljon.”

Ajokilometrejä täyssähköautolle on kertynyt runsaassa puolessa vuodessa noin 14 000. Diplomi-insinööri Karhu ajaa Mäntyharjusta Espooseen töihin muutaman kerran kuussa. Matkalla on mittaa 210 kilometriä suuntaansa. Pidempiäkin reissuja it-alan ammattilaiselle kertyy eri puolille Suomea. Sähköön vaihtaminen ei ole matkantekoa haitannut.

”Jos haluan pihistellä ja ajaa siististi, voin kesäkelillä kulkea työmatkan ilman välilatausta. Käytännössä kuitenkin pysähdyn sen aikana kerran. Tein tosin niin jo ennen sähköautoakin. Sähköauton lataaminen sujuu pikalatauspisteellä niin joutuisasti, että kahvikupillinen jää usein kesken”, Karhu nauraa.

Hän toteaa, että Helsingissä on jo laaja pikalatausverkosto, mutta virtaa löytyy hyvin myös muualta Suomesta. Karhu miettii, ettei enää koskaan palaa polttomoottoriauton ajajaksi. Niin mukava sähköauto on alla.

”Välitön vääntö lisää ajonautintoa. Teho on heti ja empimättä käytössä. Kaupungilla ajaessa on tosi mukavaa, ettei ole polttomoottorin tärisevää meteliä, vaan auto rullaa varsin äänettömästi.”

Sähköautoon siirtyminen on pudottanut ajonopeuksia, mutta sekin tuntuu hyvältä. Paras matkanopeus riippuu valitusta autosta.

”Minulle hyvä nopeus on ollut 100 kilometriä tunnissa. Sitä kovemmilla nopeuksilla sähkönkulutus nousee. Kovalla vauhdilla ei ole minulle merkitystä. Mitä elämän mittakaavassa tekee 15 minuutin mahdollisella voittamisella?”

Kimmo Karhu: 5 näkökulmaa sähköautoiluun

  1. Täyssähkömoottorin hyötysuhde on paljon polttomoottoria parempi. Miksi tuhlata energiaa ylimääräisen lämmön tuottamiseen?
  2. Maltti on valtti. Ajonopeuksien kanssa ei kannata hötkyillä.
  3. Sähköauto on hyvä talvellakin. Päästöjä ei synny kesäkelejä enempää, ja auto lämpiää nopeasti. Ajomatka akustolla lyhenee vähän, mutta on edelleen oikein riittävä.
  4. Sähköautoilu ei ole kallista, jos katsotaan kokonaiskustannuksia. Esimerkiksi ajoneuvovero putoaa ensi vuonna puoleen nykyisestä.
  5. Akuston valmistamisen aiheuttamia päästöjä liioitellaan usein. Laskelmieni mukaan autoni kuormitus on kuitattu 10–11 000 ajokilometrin jälkeen. Helenin hiilidioksidivapaa sähkö takaa, ettei latauksesta synny päästöjä.

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne