Artikkeli / 10.12.2019

Suosi LED-valoja ulkona - ne kuluttavat vähän ja kestävät pitkään

Koristevalosarja raottaa pimeyden verhoa talvisin. Tarkista nämä asiat, ennen kuin hankit uudet valot pihallesi.

1. Millaiset valot sopivat ulos?

Ulkovalojen pitää, totta kai, kestää sadetta. Asia on kunnossa, kun IP-luokitus on vähintään IP44. IP-koodin jälkimmäinen numero kertoo, miten laite on suojattu vedeltä. Mitä suurempi numero, sitä parempi suojaus. Numero 4 tarkoittaa, että se on suojattu sekä satavalta että roiskuvalta vedeltä.

2. Miksi valtisin ulos LED-valot?

LED-valoilla on monia hyviä ominaisuuksia. Ne toimivat pienoisjännitteellä muuntajan kautta, joten sähköiskun vaara on pienempi kuin suoraan verkkoon kytketyillä valoilla. LED-valot kuluttavat vähän energiaa ja kestävät pitkään. Ajastimella saat valot toimimaan silloin, kun niitä tarvitset.

3. Miten säilytän ulkovaloja?

Koristevalosarjat ja muuntajat pysyvät parhaiten järjestyksessä ja kunnossa, kun niitä säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan. Joskus niitä on saatettu purkaa kovakouraisesti, sulloa kasaan ja varastoida pölyisissä, kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Ennen kuin otat valot uudelleen käyttöön, tarkista, että johdot ovat ehjät.

Lisää kotiisi tunnelmaa LED-kynttilöillä ja valaistuksella. Voit muuttaa valaistusta helposti lampuilla, joissa on portaittainen valotehon (100 %, 40 %, 15 %) säätö tai valon sävyn (lämmin, kirkas, päivänvalo) säätö.”
Marja Einesalo energia-asiantuntija, Helen Oy

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö