Artikkeli / 11.2.2019

Meillekin ihana kylppäri!

Hyvin suunniteltu kylpyhuone helpottaa elämää ja nostaa kodin arvoa. Lue ammattilaisten vinkit kylpyhuoneremonttiin.

Teksti: Virpi Kanto Kuvat: Getty Images

Toimiva ja viihtyisä kylpyhuone tekee arjesta mukavaa. Kylpyhuonetilan suunnittelun haaste on, että pieniin neliöihin pitää usein saada mahtumaan hyvinkin erilaisia toimintoja.

”Kannattaa miettiä, voisiko osan toiminnoista, kuten vaipanvaihtopaikan tai pyykkien säilytyksen, sijoittaa muualle. Muunneltavat kalusteratkaisut taas auttavat silloin, kun perheen arki muuttuu”, sanoo Temal-kylpyhuonekalusteiden myyntijohtaja Julia Stoltzenberg.

Kun kylpyhuoneessa on riittävästi säilytystilaa, tasot pysyvät vapaina tavaroista. Voisiko kylpyhuoneen kalustekokonaisuuteen lisätä pieniä seinäkaappeja tai korvata vanhan matalan kaapin korkealla? Nykyisten kaappien käyttöä voidaan tehostaa jälkikäteen asennettavilla sisälaatikoilla tai koreilla.

Kylpyhuoneremontin kalleimmat työt ovat seinien, vesipisteiden ja viemärien siirrot. Nämä muutokset myös yleensä pidentävät remontin kestoa.

”Jos toiminnot ovat kohdillaan, keskity luomaan visuaalisesti miellyttävä tila. Jos taas nykyisessä tilassa on vaikea toimia, harkitse toimintojen uudelleen­sijoittamista”, sanoo sisustussuunnittelija Elisa Wallstén Suunnittelutoimisto Sisustusjutusta.

Harmoniaa kohtuuhintaan

Kylpyhuoneen kalusteiden pitää kestää kosteutta ja käyttöä. Laadukkaan kalusteen hyllyjen, ovien ja laatikostojen reunanauhoitukset ovat siistit eivätkä ovet repsota. Kiskoilla kevyesti liukuvissa laatikoissa on vaimentimet ja laatikot on helppo puhdistaa.

”Kuuntele omia makumieltymyksiäsi äläkä mene automaattisesti valtavirran mukana. Inspiraatiota löydät sisustuslehdistä, Pinterestistä tai Instagramista”, sisustussuunnittelija Elisa Wallstén ehdottaa.

Tilaan voi tuoda persoonallisuutta ja harmoniaa kustannustehokkaasti valitsemalla valkoisen laatan sijaan maanläheisiä, pehmeitä sävyjä, kuten hiekansävyä tai vaaleaa sementinharmaata. Seinissä ja lattiassa voi käyttää samaa laattaa, kunhan laatan pinta on karhea tai strukturoitu – silloin se ei ole märkänäkään liukas.

Epäsuora valaistus tuo lempeän tunnelman kylpytiloihin.

Käytä rohkeasti isoja laattoja. Aivan seinän viereen asennettava linjalattiakaivo mahdollistaa suurten laattojen käytön myös lattiassa. Peruslaattakin vangitsee katseen, kun leikittelet laatan ladontamallilla – kokeile kalanruotoladontaa, tiililadontaa tai kolmen erikokoi­sen laatan käyttöä. Vaikka monta asiaa voi tehdä itse, remontti sujuu ammattilaisten avustuksella yleensä vaivattomammin ja nopeammin.

”Taitava laatoittaja, joka osaa katsoa kokonaisuutta, on kullanarvoinen”, Wallstén vinkkaa.

Muista detaljit

Suunnittele huolella kylpyhuoneen pienet yksityiskohdat. Niillä on iso vaikutus tilan viihtyisyyteen.

”Vaatteiden ja pyyhkeiden ripustus ja säilytys kannattaa miettiä niin, ettei se pilaa kylpylämäistä tunnelmaa”, sanoo Elisa Wallstén.

Valitse kylpyhuoneen tyyliin sopivat koukut ja pyyhenaulakot. Jos et halua pyyhkeitä näytille, mieti löytyisikö niille ripustuspaikka oven takaa tai muualta katseen ulottumattomista.

”Paksut, isot pyyhkeet eivät välttämättä kuivu kunnolla päällekkäin koukkuihin ripustettuina. Pyyhekuivain on toimiva ratkaisu. Siitä on apua myös pyykin kuivauksessa”, toteaa Julia Stolzenberg.

Esimerkiksi kotimaisen Rej Designin sähkökäyttöiset pyyhekuivaimet kuluttavat sähköä noin hehkulampun verran eli 35–75 W.

Jos kylpytilan jatkeena on sauna, Elisa Wallstén kehottaa suunnittelemaan tilojen yhtymäkohdan huolella, jotta eri materiaalit kohtaavat tyylillä.

”Kylpyhuoneen ja saunan erottaminen lasielementillä tekee tilasta yhtenäisen ja suuremman tuntuisen kuin umpiseiniä ja -ovia käyttämällä.”

Rakenteisiin piilotettu epäsuora valaistus tuo lempeän tunnelman kylpytiloihin. Sopivia paikkoja valaistukselle löytyy muun muassa suihkun takaa katosta ja saunan ylälauteen alta.

Led hyvä valinta

Himmennettävät kattovalaisimet tai upotetut kohdevalaisimet luovat kylpyhuoneen yleisvalaistuksen. Peili valaistaan tehokkaasti ja tasaisesti sekä ylhäältä että molemmilta sivuilta.

Varmista valaisimen sopivuus kosteisiin tiloihin. Nyrkkisääntö on, että alle 2,25 metrin korkeudella on käytettävä tiiviisti suojattuja valaisimia, joilla on IP44-luokitus, eli valaisin on roiskevedenpitävä. Tätä korkeammalla voi käyttää tippuvedenpitäviä vähintään IP20-luokan valaisimia, joista löytyy enemmän myös sisustuksellisia vaihtoehtoja.

Lamppupakkauksen merkintä lumen (lm) kertoo lampun tuottaman valon määrän: mitä suurempi luku, sitä kirkkaampi lamppu. Kylpyhuoneen yleisvalon lumenarvo saisi olla vähintään 900. Kiinnitä myös huomiota lampun värilämpötilaan eli kelvinarvoon (K). Kylpyhuoneessa toimii neutraali valkoinen valo (4 000 K).

Energiatehokkaat ledit soveltuvat erityisen hyvin kylpyhuoneeseen, sillä ne syttyvät välittömästi ja ovat pitkäikäisiä. Osassa led-valaisimia myös valon värilämpötilaa voi säätää. Näin voidaan toteuttaa vaikkapa himmeä yövalaistus.

Tila aikuiseen makuun

Lapsiperheessä yläkerran erillinen wc ja suihkuhuone helpottivat arkea. Kun lapset muuttivat pois, aika oli kypsä muutokselle. Pariskunta halusi erillisten tilojen sijaan yhden tilavan kylpyhuoneen, joten kaksi rinnakkain sijainnutta märkätilaa päätettiin yhdistää.

Apuun pyydettiin sisustussuunnittelija Elisa Wallstén Suunnittelutoimisto Sisustusjutusta. Suunnan koko ilmeelle antoi klassinen tassuamme, joka haluttiin säästää. Seinän kaatamisen jälkeen wc-istuin jäi viemäröinnin vuoksi entiselle paikalleen, mutta amme siirtyi nurkkaan. Se vapautti keskelle tilaa.

Laattapinnat suunniteltiin huolellisesti. Etenkin sementtilaattojen yhteen sovittaminen vaati tarkkaa ammattilaisen silmää. Normaalia paksumpien sementtilaattojen kaadot tehtiin hiomalla laatan alapinnasta pois. Työ oli hidasta, mutta lopputuloksena syntyi yhtenäinen ja kaunis ilme.

Asukkaat toivoivat uuteen kylpyhuoneeseen lisää säilytystilaa. Se ratkaistiin korkeilla seinäkaapeilla ja tilavalla allaskaapilla. Ilmava ratkaisu myös helpottaa siivousta, sillä kalusteiden jalat eivät osu enää tielle. Remontin jälkeen pieni ja ahdas muuttui avaraksi ja toimivaksi!

Muistilista

  • Mieti ensin, mitä toimintoja kaipaat kylpyhuoneelta. Entä mikä nykyisessä kylpyhuoneessasi toimii ja mikä taas ei? Omat toiveesi ja tilan asettamat reunaehdot toimivat suunnittelun lähtökohtana.
  • Mitoita tarkasti. Pikkuisissa tiloissa suunnittelu on millimetripeliä. Oikeilla kalusteilla ja materiaaleilla pienestäkin tilasta saa toimivan.
  • Luota ammattilaiseen. Kylpyhuoneen remontointi vaatii teknistä tietoa, kosteuden hallinnan osaamista ja ammattitaitoa.
  • Vähennä energiankulutusta. Säädä lämpimän käyttöveden virtaamat sopiviksi: suihkuhana 12 l/min, käsipesuhana 6 l/min.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö