Kokemuksia / 29.8.2019

Enää ei hikoilla kesäkuumalla

Helsingin Minervankadun kerrostalokodeissa on sopiva lämpötila myös kesäkuumalla sen jälkeen, kun taloyhtiö on liittynyt Helenin kaukojäähdytykseen. Jäähdytysputkistot ja -laitteet on asennettu putkiremontin yhteydessä.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Petri Mulari

Keskustelu kaukojäähdytyksestä käynnistyi Asunto Oy Minervankatu 2:ssa samalla, kun taloyhtiössä alettiin suunnitella putkiremonttia.

”Naapuritalo Museokadulla oli liittynyt Helenin kaukojäähdytykseen. Minervankadulla haluttiin selvittää, onko se mahdollista heillekin. Yhtiökokouksessa tehtiin sitten erilliset päätökset putkiremontista ja kaukojäähdytysputkiston rakentamisesta”, sanoo Talohallinta Oy:n toimitusjohtaja, isännöitsijä Matti Nieminen.

Taloyhtiössä on 49 huoneistoa, joista noin 60 prosenttia liittyi kaukojäähdytykseen putkiremontin yhteydessä. Niihin asennettiin liityntäputket, jäähdytysputkisto sekä yksi tai useampi ilmalämpöpumpun keskuslaitetta muistuttava tilalaite. Kiinteistön jäähdytysputkisto kulkee samoissa nousuissa uusittujen vesi- ja viemäriputkien kanssa.

”Putkiremontti maksoi runsaat 2,3 miljoonaa euroa. Lisäkustannukset kaukojäähdytyksen rakentamisesta olivat taloyhtiölle noin 200 000 euroa. Kukin jäähdytykseen liittynyt osakas vastasi lisäksi huoneistonsa sisäisistä putkitöistä ja tilalaitteista. Huoneistokohtaiset lisäkustannukset olivat keskimäärin 2 000 euroa.”

Kaukojäähdytys on edullista

Kaukojäähdytyksen kuukausittainen käyttökustannus on tänä kesänä ollut noin 15 euroa asuntoa kohti.

Kaukojäähdytykseen saa liittyä myöhemminkin. Kun putkivaraukset on tehty, voi jäähdytyksen ottaa kustannustehokkaasti käyttöön vuosienkin kuluttua.

Minervankatu 2 on liitetty Helenin Museokadulla sijaitsevaan kaukojäähdytyksen runkoverkkoon. Se kattaa Helsingissä kantakaupungin ja ulottuu Salmisaaresta Kalasatamaan ja Hernesaaresta Pasilaan.

Runkoverkon ulkopuolella kaukojäähdytys voidaan toteuttaa kaukolämpötaloihin asennettavilla kiinteistökohtaisilla lämpöpumpuilla.

Enää Minervankadun asunnoissa ei hikoilla kesähelteillä.

”Kaukojäähdytys lisää selvästi asumisviihtyvyyttä kesän kuumina päivinä. Sillä on myös kiistaton vaikutus taloyhtiön asuntojen arvoon.”

8 + 1 asiaa, jotka sinun tulisi tietää kaukojäähdytyksestä

  1. Kun taloyhtiössä herää kiinnostus kaukojäähdytykseen, kannattaa taloyhtiön edustajan (isännöitsijä tai hallituksen jäsen) ottaa yhteyttä Helenin asiakaspalveluun tai myyntiin.
  2. Taloyhtiön sijainnin perusteella Helen selvittää kaukojäähdytyksen toteutustavan. Jos talo on Helenin kaukojäähdytyksen runkoverkon ulkopuolella, voidaan jäähdytys tuottaa paikallisesti kaukolämpöverkkoon liitettävällä lämpöpumpulla.
  3. Taloyhtiön valtuuttama LVI-suunnittelija arvioi jäähdytyksen toteutusvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia lopputulokseen ja kustannuksiin. Tässä vaiheessa määritetään hankkeen laajuus ja alustava aikataulu sekä budjetti.
  4. Jäähdytyksen hankkimista käsitellään taloyhtiön yhtiökokouksessa, joka tekee asiasta päätöksen. Putkiremontin yhteydessä on järkevää tehdä varauksia kaukojäähdytystä varten, vaikkei sitä vielä otettaisikaan käyttöön.
  5. LVI-suunnittelija selvittää jäähdytystarpeen ja suunnittelee rakennukseen soveltuvan viilennystavan. Huoneistokohtaisia tilalaitteita ovat esimerkiksi puhallinkonvektorit ja säteilypaneelit. Helen opastaa suunnittelijaa laitteiden mitoituksessa ja hyväksyy suunnitelmat. 
  6. Taloyhtiö tekee Helenin kanssa sopimuksen jäähdytysenergian toimittamisesta ja siirrosta. Helen toimittaa taloyhtiön kellaritilaan kaukojäähdytyksen liitosputkistot ja mittauskeskukset sovitun aikataulun mukaan.
  7. Urakoitsija rakentaa kiinteistön jäähdytysjärjestelmän, johon kuuluvat lämmönsiirtimet, putkistot ja huoneistojen tilalaitteet. Huoneiston koosta riippuen tilalaitteita on yksi tai useampia ja ne integroidaan seinä- ja kattorakenteisiin. Talo liitetään Helenin kaukojäähdytysverkkoon.
  8. Nyt kodit pysyvät mukavan viileinä myös kesähelteillä. Sisäilman lämpötilaa säädetään huoneistokohtaisilla termostaateilla. Jäähdytysputkistossa kiertävä kylmä vesi kerää huoneiden ylimääräisen lämmön ja paluuveden lämpö hyödynnetään kaukolämmössä.

+1 Kaukojäähdytys sopii sekä uusiin että vanhoihin taloihin. Se on energiatehokas sekä huoleton ja helppo tapa lisätä asumismukavuutta. Mikä parasta, sillä saadaan hukkalämmöt talteen hyödynnettäväksi kaukolämmön tuotannossa.

”Putkiremontti on erinomainen ajankohta liittyä kaukojäähdytykseen. Sen yhteydessä kannattaa tehdä ainakin putkivaraukset, jotta liittyminen sujuu myöhemmin kustannustehokkaasti ja helposti.”

Lue lisää aiheesta

Taloyhtiöt Lämpö